Ο καθρέπτης ως εικαστικό σύμβολο ή εργαλείο: Έκθεση ‘Κάτοπτρο’ στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού Αποθήκες Παπαδάκη

Η έκθεση MIRROR (ΚΑΤΟΠΤΡΟ), στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού– Αποθήκες Παπαδάκη έχει ως στόχο να παρουσιάσει καινούργια και παλαιότερα έργα δημιουργών  που εντρύφησαν στην θεματική του καθρέπτη, είτε χρησιμοποιώντας τον καθρέφτη ως αναπόσπαστο εργαλείο στις αναζητήσεις τους, είτε του προσέδωσαν συμβολισμούς μέσα από την έρευνα του. Επιτοίχια έργα, εγκαταστάσεις στο χώρο και βίντεο από σημαντικούς καλλιτέχνες παρουσιάζονται σε μια προσπάθεια να αποδοθεί η πολλαπλή σημασία και ρόλος του καθρέφτη/κάτοπρου στην Τέχνη. 
  
Ο καθρέφτης ως αντικείμενο, απαντάται σε όλο το φάσμα των Τεχνών. Η λογοτεχνία, η ζωγραφική, η φωτογραφία και ο κινηματογράφος συμπεριέλαβαν τον καθρέφτη και τους συμβολισμούς που προκύπτουν από τη χρήση του. Το θέμα του καθρέφτη και της αντανάκλασης είναι ανεξάντλητο και ανοικτό σε πολλαπλές ερμηνείες. 
  
Όσον αφορά στις αυτοπροσωπογραφίες προκύπτουν συνήθως από την έμφυτη ανάγκη του καλλιτέχνη για προσδιορισμό του εαυτού του μέσα από την εικόνα, και από την επιθυμία για εξερεύνηση. Μπροστά από ένα καθρέφτη ουσιαστικά παρακολουθούμε τον εαυτό μας να παρακολουθεί τον εαυτό μας. Οι αντανακλάσεις, οι εικόνες στον καθρέφτη κουβαλούν επίσης την έννοια του συμβολισμού στην Τέχνη. Ο καθρέφτης συμβολίζει την είσοδο/πύλη σε ένα παράλληλο κόσμο, σε
 μια εναλλακτική πραγματικότητα. 
  
Κάνοντας χρήση του αντικειμένου αυτού στα έργα τους οι καλλιτέχνες καθιστούν τον θεατή, έστω και προσωρινά, μέρος του έργου τους, το οποίο μεταβάλλεται ανάλογα. Ο θεατής έχει τη δυνατότητα να αλληλοεπιδρά με το έργο, παρατηρώντας το καθώς αντανακλάται η μορφή και το περιβάλλον του σε αυτό. 
  
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο δήμαρχος Λεμεσού, κ. Νίκος Νικολαΐδης την Τετάρτη 22 Ιουλίου στις 20.00 Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 22.07.2020 μέχρι και τις 19.09.2020 και είναι ανοιχτή για το κοινό από Τρίτη έως Παρασκευή, μεταξύ 10:00-18:00 και το Σάββατο μεταξύ 10:00-14:00. 

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor