Η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια «Polignosi» ανοίγει παράθυρο γνώσεων ενισχύοντας την εξ αποστάσεως μάθηση.

H Τράπεζα Κύπρου σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Αρκτίνος» στο ευρύτερο πλαίσιο δράσεων για στήριξη της παιδείας και με κύριο στόχο την ενίσχυση των αναγκών του κυπριακού σχολείου για εξ αποστάσεως μάθηση, επιτάχυναν τα εγκαίνια της μεγαλύτερης κυπριακής εγκυκλοπαίδειας, προσφέροντας σε κοινή χρήση στους μαθητές, φοιτητές και σε κάθε πολίτη, την πρώτη μεγάλη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια «Polignosi».
 
Στόχος της «Polignosi» είναι να αποτελέσει το χρησιμότερο εργαλείο μελέτης της Κύπρου, σε όσους επιθυμούν να εντρυφήσουν σε βάθος στη γεωγραφία, την  ιστορία, την κοινωνία, την οικονομία, τη λαογραφία, την οικολογία και  τον πολιτισμό της χώρας μας.
 
Το περιεχόμενο της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειάς έχει ως βασικό κορμό το περιεχόμενο της  «Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαίδειας» της εκδοτικής εταιρείας «Φιλόκυπρος», η οποία γράφτηκε από  δεκάδες ακαδημαϊκούς, ειδικούς  επιστήμονες και ερευνητές, περικλείεται σε 20 τόμους, διανθίζεται από 14.000 και πλέον φωτογραφίες, χάρτες και γραφικά. 
 
Οι εκδόσεις «Αρκτίνος» και η Τράπεζα Κύπρου, για τις ανάγκες της «Polignosi», έχουν προχωρήσει στην πλήρη αναθεώρηση του υλικού, την ανανέωση λημμάτων και  τον εμπλουτισμό της με νέες φωτογραφίες και βίντεο.
 
Η  «Polignosi» έχει μια σειρά από κατηγοριοποιήσεις σε σχέση με το περιεχόμενό της:
  1. Αναζήτηση από το Α-Ω
  2. Σαν Σήμερα: Ενημερώνεται ημερολογιακά και καλύπτει όλες τις επετείους και γεγονότα της κυπριακής ιστορίας με link στα οικεία λήμματα της Εγκυκλοπαίδειας για περαιτέρω ανάγνωση.
  3. Βιογραφικό λεξικό: Ήρωες, ιστορικά πρόσωπα, άνθρωποι των Γραμμάτων και του Πολιτισμού, πολιτικοί κ.ά.
  4. Λεξικό της κυπριακής διαλέκτου: Λέξεις και φράσεις  και  η επεξήγησή τους.
  5. Αφιερώματα: Αρχαίες, μεσαιωνικές, νεότερες πόλεις και χωριά της Κύπρου. Τα κάστρα της Κύπρου, μοναστήρια, εκκλησίες και άγιοι.
  6. Αρχείο Τράπεζας Κύπρου: Θέματα από το Αρχείο Τράπεζας Κύπρου, από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και 20ο αιώνα. Τα θέματα  αφορούν τη νεότερη οικονομική ιστορία της Κύπρου       
 
Η http://www.polignosi.com/ αποτελεί ουσιαστικό βοήθημα για τους Κυπρίους μαθητές και σπουδαστές οι οποίοι υποχρεωτικά εργάζονται και εξετάζονται σε θέματα κυπριακού ενδιαφέροντος. Συνιστά τον απόλυτο οδηγό κυπρομάθειας και αποτελεί ταυτόχρονα το χρησιμότερο εργαλείο γνώσης της Ιστορίας και του Πολιτισμού της χώρας μας, αναδεικνύοντας τις  αρχαίες, μεσαιωνικές, νεότερες  και σύγχρονες ψηφίδες της ιστορικής πορείας της Κύπρου. Στις σελίδες της  καταγράφεται η ταυτότητα και η ψυχή της χώρας μας.
 
Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, αναγνωρίζοντας την εκπαιδευτική αξία  της Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαίδειας σε ηλεκτρονική μορφή, σημειώνει: «Η ηλεκτρονική μορφή της εγκυκλοπαίδειας μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο πληροφόρησης, μάθησης και έρευνας για τους/τις μαθητές/μαθήτριες και τους/τις φοιτητές/φοιτήτριες της Κύπρου και μπορεί να αξιοποιηθεί για την απόκτηση δεξιοτήτων που απαιτούνται για τον 21° αιώνα».
 
Η εγκυκλοπαίδεια Polignosi και η εφημερίδα Πολίτης είναι μέλη στο Δίκτυο Υποστήριξης #SupportCy, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Τράπεζας Κύπρου και του ΜΚΟ Reaction, με σκοπό να σηκώσει μέρος από το τεράστιο βάρος που επωμίζεται ολόκληρη η χώρα, σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση.
 

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor