«FLESH vs SPIRIT» η καινούρια εικαστική δουλειά του Γιώργου Πελλαπαϊσιώτη

Δελτίο Τύπου  18/02/2020 14:55
«FLESH vs SPIRIT» η καινούρια εικαστική δουλειά του Γιώργου  Πελλαπαϊσιώτη

«FLESH vs SPIRIT» η καινούρια εικαστική δουλειά του Γιώργου Πελλαπαϊσιώτη

Δελτίο Τύπου  18/02/2020 14:55

Με μια τολμηρή ιδέα που γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, η οποία αποτελεί το νέο του εικαστικό θέμα ταξιδεύει σήμερα στην πατρίδα του Κύπρο ο καλλιτέχνης Γιώργος Πελλαπαϊσιώτης, για να την παρουσιάσει στην γκαλερί Μορφή στη Λεμεσό.

RELATED ARTICLES


Μέρος της δουλειάς αυτής πρωτοπαρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μόδας της Νέας Υόρκης «Άνοιξη 2020», το Σεπτέμβριο του 2019. 

Μετά την περσινή τεράστια επιτυχία της έκθεσης του «Beyond Gender & Sexual Orientation» το Μάρτιο του 2019 στη Λευκωσία, ο Γιώργος Πελλαπαϊσιώτης επιστρέφει στην Κύπρο με τη νέα του δουλειά με τίτλο «FLESH vs SPIRIT». Τα εγκαίνια θα τελέσει η πρώτη Κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρία Άντρη Αναστασιάδη την Τρίτη 17 Μαρτίου και ώρα 19.00. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι την Σάββατο 28 Μαρτίου.

O Γιώργος Πελλαπαϊσιώτης κλήθηκε από το CFDA (Council of Fashion Designers in America) να παρουσιάσει μέρος των νέων του έργων στην εβδομάδα μόδας στη Νέα Υόρκη «Άνοιξη 2020», σε ένα φιλανθρωπικό γεγονός όπου συμμετείχαν πολλοί διεθνούς κύρους καλλιτέχνες για να μαζέψουν χρήματα για πρόληψη της εμπορίας παιδιών.

Αυτή τη φορά ο καλλιτέχνης εξερευνά μέσω των έργων του την άμεση παρέμβαση στη σχέση μεταξύ της σάρκας (εξωτερικής εικόνας και έκφρασης που χαρακτηρίζει την προσωπικότητα) και του πνεύματος (του εσωτερικού πνευματικού θείου κόσμου) από εξωτερικούς κοινωνικούς / πνευματικούς θεσμούς. Θεωρεί ότι αυτές οι δύο συνιστώσες σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να συνυπάρξουν εξαιτίας εξωτερικών παρεμβολών. Η αρμονία στον  εαυτό μας επιτυγχάνεται με την απόλυτη ισορροπία της σάρκας (FLESH) και του πνεύματος (SPIRIT) και αυτό γίνεται όταν υπάρχει η ελευθερία της ατομικής έκφρασης μέσα από την αποδοχή. 
 

bellapaisiotis2

Στην έκθεση οι απεικονιζόμενες μορφές είναι θύματα της πνευματικής τους πίστης. Πρόθεση του καλλιτέχνη είναι να δείξει τη φωτεινή τους πλευρά και το πώς κατάφεραν να ξεπεράσουν τα σκληρά εμπόδια που αντιμετωπίζουν και για τα οποία δεν ευθύνονται. Υπερηφάνεια απεικονίζεται στις μορφές του, γιατί έχουν καταφέρει να ζήσουν τη ζωή όπως οι ίδιες έχουν επιλέξει και όχι όπως τους την έχουν υποδείξει οι θεσμοί της δικής τους θρησκείας / πίστης.

Τα έργα του Πελλαπαϊσιώτη είναι ένα οπτικό ταξίδι στην ατομικότητα και την ελευθερία της έκφρασης προκαλώντας την ανανεωμένη ελπίδα σε ανθρώπους που έχουν χάσει τα δύο αυτά στοιχεία.

Ο καλλιτέχνης ερμηνεύει την τέχνη ως αναζωογονητική, οι δημιουργικές του ιδέες υποκινούνται από τις έννοιες της ζωής, του θανάτου και του πνεύματος. Τα έργα τέχνης του σε ανακυκλωμένο ξύλο οδηγούνται από την προσπάθειά του να μεταγράψει τη ζωή πάνω στο νεκρό ξύλο, το οποίο συγκέντρωσε από τους δρόμους της Νέας Υόρκης, προσφέροντάς του μια άλλη ευκαιρία να «ζήσει και πάλι», «να αναπνεύσει ξανά» και να επιστρέψει σε αλλοιωμένη μορφή.

Σχολιάζοντας το δημιουργικό του ταξίδι για την έκθεση ο Γιώργος Πελλαπαϊσιώτης τονίζει ότι η προσπάθειά του ήταν να συλλάβει τον εσωτερικό συναισθηματικό κόσμο των φιγούρων που πρωταγωνιστούν στο θέμα του και όχι απλώς να απεικονίσει την εξωτερική τους εμφάνιση. Αυτό είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της αισθητικής του έργου του.

«Η φωνή μου για τη νέα μου έκθεση έγινε ο οπτικός κόσμος γι αυτή τη σειρά ζωγραφιών και το σημείο εστίασής μου γι αυτές τις δημιουργίες ήταν να γιορτάσω την ποικιλομορφία, που βλέπουμε σήμερα και να τονίσω την ατομικότητά της, που για κάποιους θεσμούς δεν είναι παρά μια ντροπή, που πολλές φορές οδηγεί σε σκληρή και οδυνηρή κρίση και τιμωρία ».
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας