Συλλογή εκατοντάδων τόνων σκουπιδιών

  • Πραγματοποιήθηκαν 18 καθαρισμοί ακτών, 10 καθαρισμοί βυθού με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν σκουπίδια βάρους δύο τόνων
  • 531 τόνους ανακυκλώσιμων σκουπιδιών μάζεψαν τα μέλη του Δικτύου Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων
  • Άλλοι πέντε τόνοι σκουπιδιών ανακυκλώθηκαν σε διάστημα τριών μηνών από 50 κάδους PMD που έγιναν δωρεά στο πλαίσιο του προγράμματος
 
Η 24η Οκτωβρίου ήταν αφιερωμένη στις ακτές της Μεσογείου, με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτω από τα ζεστά και γαλανά νερά της Μεσογείου, όμως, δύσκολα κρύβεται πια η τρομακτική πραγματικότητα.
 
Τα πλαστικά «πνίγουν» τους ωκεανούς και η Μεσόγειος, αλλά και ο βυθός της Κύπρου δεν αποτελούν εξαίρεση. Δυστυχώς, η θαλάσσια περιοχή της Κύπρου επιβαρύνεται και από το γεγονός ότι γειτονικές μας χώρες δεν δεσμεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία που ορίζει  συγκεκριμένες διαδικασίες και κανόνες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των σκουπιδιών.
 
Στο σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα, η αφύπνιση και η ανάληψη συλλογικής δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν είναι πια θέμα επιλογής, αλλά μονόδρομος. Η πλαστική ρύπανση απειλεί τη θαλάσσια ζωή και την ανθρώπινη υγεία. Δεν αρκεί βεβαίως μόνο η δράση από πλευράς κυβερνήσεων. Ο καθένας από εμάς έχει υποχρέωση να αναλάβει πρωτοβουλίες και να κινητοποιήσει τους γύρω του προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτή ήταν η κεντρική ιδέα πίσω από το πρωτοποριακό πρόγραμμα Zero Waste Beach που υλοποιείται από πέρσι από το Κέντρο Μελετών και Ερευνών ΑΚΤΗ / AKTI Project and Research Centre και την Coca-Cola στην Κύπρο, με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca–Cola:
 
  • Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το ζήτημα της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης
  • Η μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν στις ακτές της Κύπρου
  • Η προώθηση καινοτόμων και βιώσιμων πρακτικών από τις παράκτιες επιχειρήσεις, τις τοπικές αρχές και το ευρύ κοινό,
  • Η καθιέρωση ετήσιων εκστρατειών καθαρισμού με τη συμμετοχή παράκτιων επιχειρήσεων, σχολείων και εθελοντών, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού της Α/φοι Λανίτη,
  • Ο εντοπισμός και η καταγραφή ανακυκλώσιμων αποβλήτων που παράγουν οι παραθαλάσσιες επιχειρήσεις.
 
Το Πρόγραμμα βρίσκεται στο δεύτερο έτος υλοποίησής του. Στη διάρκεια της φετινής χρονιάς πραγματοποιήθηκαν 18 καθαρισμοί ακτών και 10 καθαρισμοί βυθού, ενώ στην όλη προσπάθεια συμμετείχαν 540 εθελοντές και 18 τοπικές αρχές. Συνολικά κατάφεραν να συλλέξουν κατά τους καθαρισμούς ακτών και βυθού σκουπίδια συνολικού βάρους δύο τόνων. Η συντριπτική πλειοψηφία των σκουπιδιών ανασύρθηκε από το βυθό από τους 75 εθελοντές δύτες. Εκτενέστερα, 1600 κιλά σκουπιδιών ανασύρθηκαν από το βυθό, ενώ άλλα 220 κιλά από τους καθαρισμούς ακτών.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι τους 10 καθαρισμούς βυθών χρηματοδότησαν φέτος με τις πωλήσεις τους οι γυάλινες συλλεκτικές  μπουκάλες της Coca-Cola και Coca-Cola Zero. Η Coca-Cola προσέφερε το  15% των καθαρών εσόδων από τις πωλήσεις των συλλεκτικών καλοκαιρινών μπουκαλιών της, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει 15 χιλιάδες ευρώ για την περαιτέρω στήριξη του Προγράμματος.
 
Πέρα από τους καθαρισμούς, στο πλαίσιο του προγράμματος και της δράσης «On–the–go recycling», που στόχο έχει να ενθαρρύνει τις τοπικές αρχές και τις τοπικές κοινωνίες να μειώσουν τα πλαστικά σκουπίδια και να βελτιώσουν τις υποδομές συλλογής και ανακύκλωσης, έγινε δωρεά 50 κάδων ανακύκλωσης PMD σε τουριστικές παράκτιες περιοχές της Πάφου. Σε διάστημα μόλις τριών μηνών συγκεντρώθηκαν και ανακυκλώθηκαν από τους 50 κάδους ανακύκλωσης PMD πέντε τόνοι σκουπιδιών.
 
Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της δράσης και του Δικτύου Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων, αφού από τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο Δίκτυο συγκεντρώθηκαν 531 τόνοι ανακυκλώσιμων σκουπιδιών.
 
Οι φετινές εκδηλώσεις και δράσεις στο πλαίσιο του Zero Waste Beach θα κορυφωθούν στις 7 Νοεμβρίου 2019 με την ανάδειξη των πρωταθλητών μεταξύ των μελών του Δικτύου Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων δηλαδή που στη βάση κριτηρίων ακολουθούν τις πιο βιώσιμες πρακτικές. Στο διαγωνισμό δήλωσαν συμμετοχή 221 επιχειρήσεις, οι οποίες ανήκουν στο Δίκτυο Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων. Η τελετή βράβευσης των Zero Waste Beach Champions 2019 τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και θα την τιμήσει με την παρουσία του ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Κώστας Καδής.
 

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor