Θανάσης Οικονόμου: Έτσι ο άνθρωπος «κατέκτησε» το Φεγγάρι πριν από 50 χρόνια

Η «κατάκτηση» της Σελήνης από τον άνθρωπο, έγινε κυρίως για πολιτικούς σκοπούς, λόγω του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Σοβιετικής Ένωσης και λιγότερο για επιστημονικούς. Τελικά όμως, μεγάλη κερδισμένη ήταν η Επιστήμη και αυτό αναδεικνύεται μέσα και από την ιστορική πλέον φράση του Νιλ Άρμστρονγκ όταν πάτησε στο φεγγάρι: «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα». Παρόλα αυτά, η Γη παραμένει ο πιο ελκυστικός και όμορφος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα και είναι χρέος όλων να τον προστατεύσουμε, για μας αλλά και για τα παιδιά μας.
 
Αυτά ήταν μερικά από τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία που παράθεσε στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο διακεκριμένος ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο και συνεργάτης της ΝΑΣΑ Θανάσης Οικονόμου, παρουσία της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου Κλέλιας Βασιλείου, του Πρέσβη Κορνήλιου Κορνηλίου, που εκπροσώπησε τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αντώνη Πολεμίτη, και του Εκτελεστικού Διευθυντή του Intercollege, Νικόλα Κυθρεώτη, καθώς και εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου, του Αστεροσχολείου, και πλήθους κόσμου, περιλαμβανομένων δεκάδων μαθητών σχολείων και λυκείων από όλη την Κύπρο.
 


Η ομιλία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων, από τότε που στις 20 Ιουλίου 1969 δύο Αμερικανοί αστροναύτες, ο Άρμστρονγκ και ο Όλντριν, υπήρξαν οι πρώτοι άνθρωποι που περπάτησαν στη Σελήνη, ως μέλη της διαστημικής αποστολής Apollo 11, που οργάνωσε η NASA. Mέλος της ομάδας που σχεδίασε και εκτέλεσε με επιτυχία αυτή την αποστολή, ήταν ο Θανάσης Οικονόμου.
 
«Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που αμφισβητούν το ότι πατήσαμε στο Φεγγάρι. Ε, λοιπόν μπορώ να τους διαβεβαιώσω πως το καταφέραμε και πως το εγχείρημα ήταν πραγματικό και όχι αποτέλεσμα κάποιας φαντασίωσης», επισήμανε ο Έλληνας αστροφυσικός, ο οποίος μοιράστηκε με το κοινό προσωπικές εμπειρίες και λεπτομέρειες από αυτή την κοσμοϊστορική αποστολή του Apollo 11.

 


Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του ο καθηγητής Οικονόμου, που σήμερα ζει και εργάζεται στο Σικάγο, αναφέρθηκε στον μεγάλο ανταγωνισμό των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης, για την κατάκτηση του Διαστήματος σε εποχή που ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν στο αποκορύφωμα του, και στις μεγάλες σοβιετικές επιτυχίες που αιφνιδίασαν και κλόνισαν τους Αμερικανούς. Παρουσίασε την Αμερικανική προσπάθεια βήμα προς βήμα, ώστε να κατανοηθεί η σύσταση του σεληνιακού περιβάλλοντος και εδάφους, ενώ μίλησε για στιγμές τεράστιας αγωνίας μέχρις ότου ακουστεί η φωνή του Άρμστρονγκ: «Huston, the Eagle has landed». Ήταν η στιγμή της προσελήνωσης της διαστημικής ακάτου που μετέφερε στο Φεγγάρι τους δύο Αμερικανούς Αστροναύτες. Έμειναν στη Σελήνη είκοσι μία ώρες, από τις οποίες περπάτησαν στην επιφάνεια της μόλις δυόμιση, συλλέγοντας πετρώματα και άλλα δείγματα χρήσιμα στους επιστήμονες.
 
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στις επόμενες διαστημικές αποστολές προς τη Σελήνη, μίλησε για την μεγάλη δυσκολία των Σοβιετικών να στείλουν και αυτοί άνθρωπο στη Σελήνη, καθώς και για την αποτυχημένη ως τώρα προσπάθεια άλλων χωρών, όπως η Κίνα, η Ινδία και το Ισραήλ, να εξερευνήσουν τη Σελήνη με μη επανδρωμένες αποστολές. Μίλησε για το τεράστιο οικονομικό κόστος που έχει η εξερεύνηση του Διαστήματος, ανέλυσε τον επόμενο στόχο των ΗΠΑ που είναι η αποστολή ανθρώπου στον λεγόμενο κόκκινο πλανήτη, τον Άρη, και το τι θα χρειαστεί για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ενώ εξέφρασε ανησυχία για το μέλλον του διαστημικού σταθμού, «όπου ως τώρα υπάρχει υποδειγματική συνεργασία Αμερικανών και Ρώσων». Ο διαστημικός σταθμός έχει ημερομηνία λήξης της λειτουργίας του, το 2024.
 
Ο Καθηγητής Οικονόμου ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι από το Apollo 17 και μετά δεν πάτησε άνθρωπος στη Σελήνη, γιατί, όπως είπε, δεν υπάρχει κάτι άλλο για να εξερευνηθεί, ενώ κατέληξε τονίζοντας πως «η Γη είναι το σπίτι μας, αυτήν πρέπει να προστατεύσουμε».
 
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Γιώργος Τζίβας του Αστεροσχολείου.
 
Ακολούθησε συναυλία στο Ανοικτό Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με τίτλο «Έτσι τραγουδήσαμε το Φεγγάρι…», με τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και Πλέσσα.
 

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor