IKEA: Νέες συνεργασίες και σειρές φτιαγμένες από απορρίμματα

Στις 4-5 Ιουνίου στα πλαίσια των Ημερών Δημοκρατικού Σχεδιασμού στο Almhult της Σουηδίας, η IKEA παρουσίασε και ανακοίνωσε αρκετές πρωτοβουλίες, που στοχεύουν στη θετική ενέργεια τόσο των ανθρώπων όσο και του πλανήτη. Αυτές συμπεριλαμβάνουν: μια νέα σειρά, φτιαγμένη από πλαστικά απορρίμματα που έχουν ανακτηθεί από τη Μεσόγειο, ένα πρωτότυπο κεφτεδάκι φτιαγμένο από εναλλακτικά συστατικά φυτικής προέλευσης, και μια συνεργασία με τον  σχεδιαστή Tom Dixon, που αφορά στην αστική φυτοκομία.
 
«Ο κόσμος επιθυμεί να ζει όλο και πιο βιώσιμα, και δική μας φιλοδοξία είναι να κάνουμε την αειφόρο διαβίωση προσιτή και ελκυστική για όσο πιο πολλούς ανθρώπους», λέει ο Torbjörn Lööf, CEO του Inter IKEA Group. «Γι’ αυτό, μαζί με άλλους, διερευνούμε πολλές νέες και συναρπαστικές λύσεις».
 
Κάποιες από τις λύσεις και πρωτοβουλίες αειφόρου διαβίωσης που ανακοινώθηκαν στις Ημέρες Δημοκρατικού Σχεδιασμού 2019:

Νέες πρωτοβουλίες:
  • MUSSELBLOMMA – μια συλλογή φτιαγμένη εν μέρει από πλαστικά ανακτημένα από τους ωκεανούς, που για την ώρα προέρχεται από τη Μεσόγειο. Θα διατίθεται σταδιακά μέσα στον επόμενο χρόνο.
  • Ανακυκλωμένος πολυεστέρας – η ΙΚΕΑ στοχεύει στην αντικατάσταση όλων των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων παρθένου πολυεστέρα με ανακυκλωμένο πολυεστέρα, μέχρι το 2020.
  • Μια νέα συνεργασία με το World Surf League (WSL), όπου η ΙΚΕΑ και το WSL ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα πρότζεκτ που έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση για την κλιματική πρόκληση και την έμπνευση για δράση, που θα μειώσει τη ρύπανση από πλαστικά στους ωκεανούς.
  • Κλίμα και καθαρός αέρας – η IKEA συμμετέχει στο Συνασπισμό για το Κλίμα και τον Καθαρό Αέρα, για να μοιραστεί τις γνώσεις που αποκόμισε από την πρωτοβουλία Better Air Now και αφορούν στις κλιμακούμενες λύσεις για το κάψιμο υπολειμμάτων από την καλλιέργεια, και στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.*
 
Πρόσφατα δημοσιευμένες και συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες:
  • SAMMANLÄNKAD – μια συλλογή με την Little Sun και τον ιδρυτή της, τον καλλιτέχνη Olafur Eliasson. Η σειρά φιλοδοξεί να προσφέρει λειτουργικά καθημερινά εργαλεία, όπου η ανανεώσιμη ενέργεια συμβάλλει στη βιώσιμη και ανεξάρτητη ζωή.
  • Εναλλακτικό κεφτεδάκι – ένα πρωτότυπο, εναλλακτικό κεφτεδάκι, φτιαγμένο από πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, με όψη, γεύση και υφή που θυμίζει κρέας.
  • Αστική φυτοκομία – μια πρώτη ματιά στη συνεργασία με τον Tom Dixon, που διερευνά τις προσιτές και προοδευτικές λύσεις για την καλλιέργεια φυτών και λαχανικών στο σπίτι.
  • FÖRÄNDRING – μια συλλογή φτιαγμένη από άχυρο ρυζιού, συγκεκριμένα το υπόλειμμα του θερίσματος, που παραδοσιακά καίγεται και συμβάλλει στην τοπική μόλυνση του αέρα. Θα κυκλοφορήσει σε επιλεγμένες αγορές το φθινόπωρο του 2019.
 
«Από τη δική μας ιστορία, ξέρουμε ότι οι προκλήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ευκαιρίες και εκπληκτικές καινοτομίες,» λέει η Lena Pripp Kovac, Head of Sustainability, Inter IKEA Group. «Εδώ και πολλά χρόνια, η βιωσιμότητα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της επιχείρησης μας και του τρόπου με τον οποίο σχεδιάζουμε τα προϊόντα. Για να κάνουμε το επόμενο βήμα στο ταξίδι μας για την έμπνευση και την ανάπτυξη της καλύτερης καθημερινής ζωής για τους πολλούς ανθρώπους, καταπολεμούμε περαιτέρω την σπάταλη κατανάλωση. Φυσικά, αυτό γίνεται μόνο με τη συνεργασία με άλλους για την επίλυση ορισμένων από των μεγαλυτέρων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σαν σύνολο.»
 
*Ο Συνασπισμός για το Κλίμα και τον Καθαρό Αέρα (CCAC) είναι μια εθελοντική συνεργασία κυβερνήσεων, διακυβερνητικών οργανισμών, επιχειρήσεων, επιστημονικών ιδρυμάτων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, που έχουν δεσμευτεί στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και την προστασία του κλίματος, μέσω ενεργειών για τη μείωση των βραχύβιων κλιματικών ρύπων.
 

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor