Οι περιφερειακές επιλογές της Άγκυρας από το 2011 και οι ευρύτερες επιπτώσεις

Οι τριβές της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ καθώς η ηγεμονική πολιτική του Ερντογάν ήταν ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια επίκαιρης εκδήλωσης, που διοργάνωσε το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων. Η εκδήλωση, με τίτλο “Ankara’s Regional Policy Choices since 2011 and Broader Implications”, πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και σε αυτήν παρευρέθηκαν ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και ξένοι διπλωμάτες. 

Ο βασικός εισηγητής, κ. Μίτσελ Μπέλφερ, Πρόεδρος του Euro-Gulf Center of Information εστίασε στην πολιτική της Τουρκίας στη Συρία, επισημαίνοντας πως η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα από το 2011. Σύμφωνα με τον ομιλητή, Τουρκία και Κατάρ συνεργάζονται ενισχύοντας τους φανατικούς μουσουλμάνους. «Η Άγκυρα δεν πολεμά ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά στρέφει αυτή την περίοδο την προσοχή της στους Κούρδους. Επίσης η Τουρκία περιθάλπει τους φανατικούς τζιχαντιστές του ISIS στα νοσοκομεία της», σημείωσε, εκφράζοντας την άποψη πως δε μπορεί κανείς να εμπιστευτεί την Τουρκία και τον Πρόεδρο της.  Ο κ. Μπέλφερ  τόνισε  στη συνέχεια πως είναι τέτοια η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, που είναι καλύτερα να αφήσει η διεθνής κοινότητα τις χώρες της περιοχής να τα βρουν από μόνες τους.

Ο κ. Νικολαος Στέλγιας, ιστορικός, τουρκολόγος, συγγραφέας και δημοσιογράφος, κατά την τοποθέτησή του εστίασε στην κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, τη νέο-Οθωμανική πολιτική της χώρας αλλά και την αποτυχία της να ανατρέψει το καθεστώς του Άσαντ στη Συρία.

Ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, ανάφερε πως η διπλωματία των κανονιοφόρων που εφαρμόζει η Τουρκία στην Κύπρο δεν είναι κάτι το καινούργιο. Αναφερόμενος σε επισήμανση του κ. Μίτσελ Μπέλφερ «ότι η Άγκυρα συστηματικά προσπαθεί να επηρεάσει την ψήφο πολιτών Ευρωπαϊκών χωρών τουρκικής καταγωγής», ο κ. Ανδρέας Θεοφάνους υπογράμμισε ότι για την Κύπρο οι προεκτάσεις αυτής της πρακτικής θα είναι σαρωτικές.

Ακολούθησε ανοικτός διάλογος με το κοινό. Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, Ανώτερη Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων.

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor