Ένας αιώνας Bauhaus στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Κανένα άλλο κίνημα δεν επηρέασε τη σύγχρονη Τέχνη και Αρχιτεκτονική όσο το Bauhaus, τονίστηκε στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσαν από κοινού το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το Ινστιτούτο Goethe Κύπρου, με αφορμή τα εκατό χρόνια ζωής του κινήματος. 

Στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη, υπερσύγχρονη αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχιτεκτονικού Κέντρου Έρευνας (ARC) του Πανεπιστημίου, διεθνείς προσωπικότητες του τομέα παρουσίασαν την ιστορία και την προσφορά του Bauhaus -συνώνυμου μέχρι και σήμερα με την έννοια του μοντέρνου- στην εικαστική τέχνη, την αρχιτεκτονική, το design, τον χορό, την παιδαγωγική και τη μουσική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τo Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συμμετείχε ενεργά στις επετειακές δράσεις του Ινστιτούτου Goethe, όπως εκθέσεις, προβολές, παράσταση χορού και συνέδριο, με τίτλο Bauhaus Open House.

«Η Σχολή Bauhaus, που ιδρύθηκε το 1919 στη Βαϊμάρη, συνένωνε σε μια ενότητα την τέχνη και την τεχνική κατάρτιση. Στόχευε στη δημιουργία ενός νέου τύπου καλλιτέχνη, ο οποίος θα σχεδίαζε στον χώρο του design και της αρχιτεκτονικής προϊόντα εξατομικευμένα, αλλά και κατάλληλα για μαζική παραγωγή. Το κίνημα Bauhaus δεν προέκυψε από μία ουνιβερσαλιστική αισθητική θεωρία, αλλά πολύ συγκεκριμένα από τη σοσιαλδημοκρατική πολιτική της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης», υπέδειξε η Γερμανίδα Δρ. Magdalena Droste, καθηγήτρια της ιστορίας της Τέχνης και μέλος της Comite International d'Histoire de I'Art, που ήταν η βασική ομιλήτρια στην εκδήλωση.

«Ένα και μοναδικό Bauhaus δεν υπήρξε και δεν υπάρχει. Η σχολή σε καμία περίπτωση δεν είναι αποκλειστικά γερμανικό φαινόμενο. Η ίδια και το δίκτυό της μπορούν να ιδωθούν πιο πολύ ως σημεία κορύφωσης διαφόρων πρωτοποριακών ρευμάτων. Δίδασκαν και διδάσκονταν αρχιτέκτονες, εικαστικοί καλλιτέχνες, χειροτέχνες, επιστήμονες, παιδαγωγοί και χορευτές από όλο τον κόσμο, με ετερογενή κίνητρα και απόψεις σχετικά με τις καλλιτεχνικές παραγωγές», επισήμανε στην ομιλία του με τίτλο «Η επιρροή Bauhaus στην τέχνη στα Βαλκάνια», ο Σέρβος Δρ. Miodrag Suvakovic, Καθηγητής εφαρμοσμένης αισθητικής και θεωρίας της τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου.
Η Ρωσίδα ιστορικός και καλλιτέχνιδα Tatiana Efrussi αναφέρθηκε στους αρχιτέκτονες Bauhaus στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ η κ. Παναγιώτα Πύλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, μίλησε σχετικά με τις ιδέες του Bauhaus και τον κυπριακό μοντερνισμό.
 


Την εκδήλωση συντόνισαν οι καθηγητές Γιώργος Χατζηχρίστου και Αγγέλα Πέτρου, του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που στις εισηγήσεις τους δεν παρέλειψαν να τονίσουν το ενδιαφέρον του Τμήματος για διεθνείς συνεργασίες πάνω στα εν λόγω θέματα.

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor