Παρουσιάστηκε η νέα διεθνής πολιτιστική πλατφόρμα Theatrum Vitae

Την επίσημη «πρεμιέρα» της έκανε στις 12 Οκτωβρίου η νέα διεθνής πλατφόρμα πολιτισμού Theatrum Vitae, σε μία διαφορετική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο μαγευτικό Μουσείο Παλαίπαφου, στο ιστορικό χωριό Κούκλια της Πάφου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η καινοτόμα πλατφόρμα διεθνούς εμβέλειας, που θα έχει την έδρα της στην Κύπρο, έδωσε στους καλεσμένους της μία γεύση του τι θα διαδραματιστεί το ερχόμενο καλοκαίρι, ως μέρος του έργου της ”The Path of Aphrodite“. Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα  Theatrum Vitae (Θέατρο Ζωής) ανακοίνωσε προγραμματισμένες παραστάσεις για τον Ιούλιο του 2019, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα του Ρωμιού, σημείο γέννησης της θεάς της Ομορφιάς και του Έρωτα. Οι παραστάσεις αναμένεται ότι θα προσελκύσουν φιλοθεάμον κοινό και λάτρεις της τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.

Κατά τον χαιρετισμό του, που διαβάστηκε από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστα Χαμπιαούρη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, σημείωσε: «Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου και τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες στην πλατφόρμα Theatrum Vitae, στους διοργανωτές της φαντασμαγορικής αυτής παράστασης, για την ευκαιρία που μας δίνουν να γίνουμε θεατές ενός αφηγήματος πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ιστορίας και παραδόσεων. Ενός αφηγήματος αφιερωμένου στην ελληνική μυθολογία, που εξερευνά τη διαδρομή που διαμόρφωσε το μέλλον μας. Έχουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε μία μοναδική εκδήλωση, η οποία συμβάλλει στην ενδυνάμωση και προώθηση της Κύπρου ως διεθνούς κέντρου παραγωγής υψηλού επιπέδου πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η παρουσία μου εδώ». Ολοκληρώνοντας, ο Πρόεδρος εξέφρασε την στήριξή του σε τέτοιου είδους φιλόδοξες πρωτοβουλίες.

Η πολιτιστική πλατφόρμα Theatrum Vitae ιδρύθηκε από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα  Rafael Porzycki και την παγκόσμιας εμβέλειας μουσικό και παραγωγό Olga Balakleets και χαρακτηρίζεται από μία διασυνοριακή διάσταση και ξεκάθαρη πρόθεση να ενώνει τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως της γεωγραφικής τους τοποθέτησης. Στόχος της πλατφόρμας είναι να προωθεί βασικές ανθρωπιστικές αξίες και να εξερευνά την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Για τον σκοπό αυτό, και για τη δημιουργία ειδικά σχεδιασμένων παραστάσεων σε τοποθεσίες-ορόσημα ανά τον κόσμο,  η πλατφόρμα δημιουργεί συνέργειες μεταξύ διεθνών δημιουργών και ανερχόμενων ταλέντων.

Πέραν της βασικής ομάδας της στην Κύπρο, η πλατφόρμα Theatrum Vitae απαρτίζεται από συντονιστικές ομάδες στην Ελλάδα, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Έχει επίσης στη διάθεσή της τη συμβουλευτική καθοδήγηση κορυφαίων πολιτιστικών συμβούλων, καθώς και μια επιτροπή διεθνών πρεσβευτών.

Κατά τη διάρκεια της τελετής παρουσίασης της πλατφόρμας, το κοινό απόλαυσε μια ποικιλία από καλλιτεχνικές παρουσιάσεις, οι οποίες έδωσαν μια γεύση από την επερχόμενη παράσταση «The Path of Aphrodite». Οι καλλιτεχνικές παρουσιάσεις, καθώς και μια δυναμική δραματική αφήγηση από την Πάολα Χατζηλαμπρή, συνοδεύτηκαν από τελευταίας τεχνολογίας φωτισμό, σχεδιασμούς με ακτίνες λέιζερ και ειδικά οπτικά εφέ.

Ανάμεσα στις παρουσιάσεις ήταν η χορογραφία μπαλέτου της πλατφόρμας, από τη βραβευμένη χορογράφο Xenia Wiest, με πρωταγωνιστές τoυς διεθνούς φήμης χορευτές μπαλέτου και μέλη των Royal Ballet και English National Ballet Ivan Putrov και Begona Cao. Ιδιαίτερη ήταν και η εμφάνιση της ορχήστρας της πλατφόρμας, η οποία εκτέλεσε τον ύμνο της, με τη συμμετοχή διακεκριμένων μουσικών από την Κύπρο και το εξωτερικό. Ανάμεσά τους ήταν και ο Άγγλο-Αμερικανός αστέρας Neve, καθώς και η χορωδία Orphean Singers, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Χατζηλοΐζου. Τις εντυπώσεις έκλεψε και η βραβευμένη χορεύτρια από την Κύπρο και το Κογκό, μέλος της ομάδας Dancecyprus, Μαρία Γερασίμου, τη χορογραφία της οποίας συνόδευσαν τεχνολογικοί σχεδιασμοί και εφέ.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Concept Creator και ιδρυτής της πλατφόρμας, Rafael Porzycki, δήλωσε: «Η πλατφόρμα Theatrum Vitae εξερευνά την εξέλιξη του ανθρώπινου μυαλού μέσα από μία ζωηρή σύντηξη δημιουργικών τεχνών – μια αξιοθαύμαστη πολιτιστική αναγέννηση, η οποία μας ταξιδεύει από τις μυθολογικές καταβολές μέχρι την εποχή της ανάπτυξης του ψηφιακού κόσμου».

Με τη σειρά της, η ιδρυτής της πλατφόρμας, Olga Balakleets, σημείωσε: «Η πλατφόρμα Theatrum Vitae είναι από μόνη της μια αίσθηση ζωντάνιας, μια ζωντανή εμπειρία. Είναι η αντίληψη που έχουμε για τις πολιτιστικές μας ρίζες και την ανθρώπινη εξέλιξη. Ας ζήσουμε λοιπόν μέσα από το Θέατρο Ζωής (Theatrum Vitae) και ας αφεθούμε στη δημιουργική τέχνη που θα παράξει!»

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Πάφου, κ. Φαίδωνας Φαίδωνος, εξέφρασε τις θερμότατές του ευχαριστίες στους διοργανωτές και τους ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην προσπάθειά τους. «Είμαι σίγουρος ότι τον ερχόμενο Ιούλιο θα προσφέρουν σε όλους μας μια καλλιτεχνική εκδήλωση που θα τοποθετήσει γι’ άλλη μια φορά την Πάφο στο επίκεντρο του διεθνούς πολιτιστικού ενδιαφέροντος, κάνοντάς μας περήφανους».

Επόμενος σταθμός για τη Theatrum Vitae είναι οι πέντε πολύ-αναμενόμενες παραστάσεις που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν στην Πέτρα του Ρωμιού, με στόχο να προσελκύσουν 25,000 διεθνείς προσκεκλημένους. Στόχος των παραστάσεων είναι να αποδώσουν φόρο τιμής στη Θεά Αφροδίτη, μεταδίδοντας ένα μοναδικό μήνυμα αρμονίας και ειρήνης. Η ιστορία της Αφροδίτης θα ειπωθεί μέσα από τη μουσική, το θέατρο και τον χορό, με εντυπωσιακά σκηνικά και ηχοσυστήματα και αξιοποιώντας την τεχνογνωσία ντόπιων ταλέντων και μιας διεθνούς δημιουργικής ομάδας.

Η παράσταση θα μεταδοθεί σε παγκόσμια εμβέλεια, με στόχο να προωθήσει την Κύπρο και τη μοναδική της πολιτιστική κληρονομιά σε όλη την υφήλιο, αναβαθμίζοντας την εικόνα της ως ιδιαίτερου τουριστικού προορισμού και ως μιας δυναμικής πολιτιστικής πρωτεύουσας.
 

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor