Μίκης Θεοδωράκης και Κώστας Γουλιάμος συναντώνται «Στη Διαλεκτική της Αρμονίας»

Δελτίο τύπου  11/10/2018 10:04
Μίκης Θεοδωράκης και Κώστας Γουλιάμος συναντώνται  «Στη Διαλεκτική της Αρμονίας»

Μίκης Θεοδωράκης και Κώστας Γουλιάμος συναντώνται «Στη Διαλεκτική της Αρμονίας»

Δελτίο τύπου  11/10/2018 10:04
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και οι Εκδόσεις Gutenberg διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου των Μίκη Θεοδωράκη και Κώστα Γουλιάμου «Στη Διαλεκτική της Αρμονίας» που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα,  στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Αίθουσα Κινηματογράφου (Πειραιώς 206, Ταύρος), τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, ώρα 6.30μμ. 

RELATED ARTICLESΓια το βιβλίο θα μιλήσουν, οι Παναγιώτης Δόικος, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο Γιάννης Σακέλλης, Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συντονιστής θα είναι ο Δημήτρης Λαμπρέλλης, Καθηγητής Φιλοσοφίας, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αντιφώνηση από τους Μίκη Θεοδωράκη και Κώστα Γουλιάμο. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου.
 
Η σκέψη και το έργο του Μίκη μας βοηθά «να ξαναμιλήσουμε αληθινά μέσα από τη Μοναδικότητα, του εσωτερικού κόσμου» και, ταυτόχρονα, μας υπενθυμίζει «την ανάγκη του πάθους, της φαντασίας και του συναισθήματος», σημειώνει σε ένα από τα κεφάλαια της «Διαλεκτικής της Αρμονίας» ο Κώστας Γουλιάμος. Και οι δύο πάντως συγγραφείς στη «Διαλεκτική της Αρμονίας» θεωρούν πως μουσική, φιλοσοφία, καθημερινότητα, πολιτική και, γενικά, όλες οι εκφάνσεις του πνευματικού, πολιτισμικού και κοινωνικού βίου συνδέονται με τον λόγο. Ειδικότερα, ο Κώστας Γουλιάμος αναφέρεται στην πολυτροπική αρμονία του μεγάλου μας συνθέτη, πιστεύοντας πως «με την αναζήτηση της αρμονίας, η Ηθική – ως αντίληψη και ως πράξη -, αποτελεί ενιαίο σύνολο. Είναι πεποίθηση και ταυτόχρονα ευθύνη».
 
«Έζησα μόνος, περιχαρακωμένος πίσω από τα έργα και τις ιδέες μου, αντιμετωπίζοντας συχνά φαρμακερά βέλη που όμως δεν ήταν ικανά να κλονίσουν την πνευματική μου γαλήνη», εκμυστηρεύεται ο Μίκης Θεοδωράκης στο διάλογό του με τον Κώστα Γουλιάμο. Το βιβλίο χωρίζεται στις ενότητες: Ο διάλογος: προβλήματα και προβληματισμοί, Ο διάλογος του Κώστα Γουλιάμου με τον Μίκη Θεοδωράκη, Υστερόγραφο, Η πολυτροπική αρμονία ως κοινωνιογραφία μουσικής στον Μίκη Θεοδωράκη, Επίμετρο, Βιβλιογραφία.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας