Ανάσα στον βυθό του Ακάμα έδωσαν ΑΚΤΗ και Α/φοι Λανίτη

Αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης και θέτοντας τη μείωση των σκουπιδιών στις θάλασσες της Κύπρου στο επίκεντρο των περιβαλλοντικών της δράσεων, η Α/φοι Λανίτη σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, υλοποίησε καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών στις υπεραγορές Σκλαβενίτη, κατά τον μήνα Σεπτέμβριο. 

Συγκεκριμένα, η Α/φοι Λανίτη προσέφερε το 2.5% των εσόδων από τις πωλήσεις των προϊόντων της που βρίσκονταν σε προσφορά, στις υπεραγορές Σκλαβενίτη, συγκεντρώνοντας συνολικά το ποσό των €5,000. Με το ποσό αυτό, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ πραγματοποιήθηκε καθαρισμός στον βυθό του Ακάμα όπου επαγγελματίες δύτες καταδύθηκαν την Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2018, ανασύροντας μεγάλο όγκο στερεών απορριμμάτων.

Σε δηλώσεις της, η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Α/φοι Λανίτη, Κάλια Πατσιά, ανέφερε: «Η πλαστική ρύπανση των θαλασσών είναι ένα μείζον θέμα που αφορά όλους μας, κράτος, κοινωνία, οργανισμούς και τον καθένα μας ξεχωριστά. Πρέπει να δράσουμε άμεσα και συλλογικά με βασική προϋπόθεση την αλλαγή των υφιστάμενων συνηθειών μας.  Στην Α/φοι Λανίτη αναγνωρίζουμε τη σοβαρότητα του προβλήματος και το έχουμε θέσει ως προτεραιότητα των περιβαλλοντικών και κοινωνικών μας δράσεων. Θέλουμε να συνδράμουμε με ουσιαστικά προγράμματα στην επίλυση του. Υλοποιήσαμε την ενέργεια στον Σκλαβενίτη σε συνεργασία με τον ΜΚΟ ΑΚΤΗ με βασικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Επιπλέον να αναφέρω ότι είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την υλοποίηση του προγράμματος Zero Waste Beach σε συνεργασία με την ΑΚΤΗ». 

Από πλευράς της, η Ακτομηχανικός και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΚΤΗΣ, Ξένια Λοϊζίδου ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια η Μεσόγειος Θάλασσα μετατρέπεται σε μια επικίνδυνη «σούπα πλαστικών», θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τόσο τα θαλάσσια είδη όσο και την ανθρώπινη υγεία. «Λαμβάνοντας υπόψη πως τα πλαστικά αποτελούν το 95% των σκουπιδιών που εντοπίζονται στις θάλασσες, σε βυθό και ακτές, πρόκειται για μία σοβαρότατη απειλή. Τα υψηλά επίπεδα πλαστικής ρύπανσης κρύβουν κινδύνους που αφορούν άμεσα τόσο το ευαίσθητο θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου όσο και τον ίδιο τον άνθρωπο, καθώς έχει διαπιστωθεί πως πλαστικά, στο μέγεθος των μικροπλαστικών, έχουν ήδη εισέλθει στην τροφική μας αλυσίδα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η κ. Λοϊζίδου σημείωσε επίσης, πως εκτός από τον καθαρισμό του βυθού γίνεται διαχωρισμός των σκουπιδιών, ούτως ώστε να καταγραφούν οι πηγές προέλευσης τους.  

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα η ΑΚΤΗ εγκαινίασε μία πρωτοποριακή εκστρατεία, στο  πλαίσιο του Προγράμματος Zero Waste Beach, που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα της Coca-Cola και περιλαμβάνει πολλές για τον περιορισμό της πλαστικής θαλάσσιας ρύπανσης στις παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές καθώς και δράσεις για την ευαισθητοποίηση επιχειρήσεων, τοπικών αρχών και του κοινού ευρύτερα. Ειδικότερα, μέσα από τη δράση «Υπεύθυνες Παράκτιες Επιχειρήσεις», προωθείται η εφαρμογή καινοτόμων και βιώσιμων πρακτικών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο της Κύπρου. Ήδη δεκάδες καφετέριες, εστιατόρια, περίπτερα, ξενοδοχεία, υπεραγορές και beach bars, συντάχθηκαν εθελοντικά στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός δικτύου υπεύθυνων παράκτιων επιχειρήσεων.

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor