Ολοκληρώθηκε το 5ο Καλοκαιρινό Σχολείο Τεχνολογίας και Μηχανικής

InBusinessNews  18/07/2018 14:30
Ολοκληρώθηκε το 5ο Καλοκαιρινό Σχολείο Τεχνολογίας και Μηχανικής

Ολοκληρώθηκε το 5ο Καλοκαιρινό Σχολείο Τεχνολογίας και Μηχανικής

InBusinessNews  18/07/2018 14:30

Μια μοναδική φοιτητική εμπειρία έζησαν μαθητές Λυκείων, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, στο πλαίσιο του Καλοκαιρινού Σχολείου Μηχανικής που διοργανώνει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το Τμήμα Μηχανικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Το Σχολείο πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2-6 Ιουλίου 2018 και έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να γίνουν φοιτητές για μια εβδομάδα και να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο της τεχνολογίας και της μηχανικής στα άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια του Πανεπιστημίου, αποκτώντας παράλληλα συγκεκριμένες γνώσεις και εμπειρίες όσο αφορά στους κλάδους της Μηχανικής. 

RELATED ARTICLES


Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις δυνατότητες τους και να εκφράσουν τη δημιουργικότητα τους μέσα σένα περιβάλλον υψηλής τεχνολογίας. Εργάστηκαν σε μικρές ομάδες, όπου υπό την καθοδήγηση των καθηγητών του Πανεπιστημίου, ασχολήθηκαν με τον σχεδιασμό και υλοποίηση διαφόρων κατασκευών όπως, ηλεκτρονικά συστήματα, τηλεπικοινωνιακά συστήματα, δίκτυα αισθητήρων, συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αυτόματα συστήματα ελέγχου, συστήματα μικροελεγκτών, κ.α. Στο εργαστήριο πολιτικών μηχανικών του Πανεπιστημίου υπολόγισαν τη θλιπτική αντοχή σκυροδέματος και παρατήρησαν τις βασικές αρχές της μηχανικής ρευστών σε πραγματικό πείραμα. Επιπλέον, τα παιδιά δοκίμασαν όργανα γεωδαισίας όπως θεοδόλιχους και χωροβάτες για να υπολογίσουν συντεταγμένες σημείων.

Μεγάλο ενδιαφέρον προσέλκυσαν τα εργαστήρια ρομποτικής όπου μαθητές συναρμολόγησαν μικρά ρομπότ με αισθητήρες, τα οποία  προγραμμάτισαν με την βοήθεια ειδικών λογισμικών. Για πρώτη φορά οι μαθητές του Σχολείου είχαν την ευκαιρία να προγραμματίσουν τη Nicky, το ανθρωποειδές ρομπότ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, για καθοδήγηση στον ελεύθερο χώρο και αποφυγή εμποδίων. 

Στο πλαίσιο του καλοκαιρινού σχολείου, τα παιδιά υπέβαλαν τα ερωτήματά τους και συζήτησαν με τους καθηγητές του Πανεπιστημίου για θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, τις προοπτικές συγκεκριμένων κλάδων μηχανικής, το μέλλον της τεχνολογίας, συναφή επαγγέλματα, έρευνα και καινοτομία. Τέλος, παρακολουθήσαν διαλέξεις σε διάφορα θέματα της μηχανικής όπως για παράδειγμα θέματα πολιτικού μηχανικού και μηχανικού πετρελαίων (ανίχνευση και ανόρυξη υδρογονανθράκων).

Τέτοιου είδους ενέργειες αναπτύσσουν τη φαντασία των νέων, καλλιεργούν την κριτική σκέψη, και βελτιώνουν τις ικανότητες επίλυσης δύσκολων προβλημάτων στην ζωή. Τα παιδιά απόλαυσαν κάθε λεπτό στην τάξη και στα εργαστήρια αφού εργάστηκαν με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο με αποτέλεσμα να εμπεδώνουν καλύτερα τους νόμους της επιστήμης και τις πειραματικές διαδικασίες που ακολουθούνται στην επίλυση ενός προβλήματος ή στην κατασκευή ενός έργου ή συστήματος. 

Σχετικά Άρθρα

Σχολιάστε την Είδηση
Πίσω στην αρχή της σελίδας