Το ΙΠΕ βράβευσε τους νικητές των μαθητικών διαγωνισμών ΜΕΡΑ και ΤΕΚΕ 2017-2018

Τους μαθητές και μαθήτριες από δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και τεχνικές σχολές της Κύπρου, που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς «Μαθητές στην Έρευνα 2017-2018» (ΜΕΡΑ) και «Τεχνολογία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2017-2018» (ΤΕΚΕ), βράβευσαν το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Σε μια εντυπωσιακή τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία, την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018, απονεμήθηκαν 42 βραβεία, έπαινοι και εύφημες μνείες, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία από ολόκληρη την Κύπρο. Συγκεκριμένα, απονεμήθηκαν στους βραβευθέντες μαθητές, τιμητικές πλακέτες και ονομαστικά διπλώματα, ενώ στα σχολεία τους διατέθηκαν χρηματικά ποσά προς ενίσχυση των ερευνητικών τους δραστηριοτήτων. Παράλληλα, στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε εκθεσιακός χώρος, όπου παρουσιάστηκαν όλες οι βραβευμένες κατασκευές του διαγωνισμού ΤΕΚΕ. 

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΠΕ, Χρίστος Πατσαλίδης, αναφέρθηκε στα πολυδιάστατα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που προκύπτουν μέσα από την καλλιέργεια κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας, όπως η ανάπτυξη επιστημονικής και επιχειρηματικής αριστείας, η δημιουργία και διατήρηση ποιοτικών θέσεων εργασίας και η αντιμετώπιση κοινωνικών και άλλων προκλήσεων. 

Επιπρόσθετα, ο κ. Πατσαλίδης έκανε λόγο για τη νέα στρατηγική του ΙΠΕ, η οποία βρίσκεται στα πρώτα στάδια εφαρμογής της, σημειώνοντας ότι «θα βοηθήσει το Ίδρυμα να μετεξελιχθεί σε έναν ακόμα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό Οργανισμό, με κύριο στόχο την παροχή ευκαιριών χρηματοδότησης και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας προς την ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου». Καταλήγοντας, συνεχάρη τους βραβευθέντες και όλους όσοι συμμετείχαν στους διαγωνισμούς, επαναβεβαιώνοντας την πρόθεση του ΙΠΕ για τη συνεχή αναβάθμιση του θεσμού. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των Διαγωνισμών ΜΕΡΑ και ΤΕΚΕ εκατοντάδες μαθητές ασχολήθηκαν με ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών τομέων, όπως η πληροφορική και η μηχανική, το περιβάλλον και η ενέργεια, η φυσική και η χημεία, η τέχνη και ο πολιτισμός, καθώς και με επίκαιρα κοινωνικά και οικονομικά θέματα. 

Τα πρώτα βραβεία για τον διαγωνισμό Μαθητές στην Έρευνα (ΜΕΡΑ) απονεμήθηκαν ως εξής: 
    Λύκειο Απ. Πέτρου και Παύλου – «Ξετυλίγοντας το κουβάρι της χρήσης πλαστικών στην Κύπρο: Πρωταθλητές ή Ουραγοί Οικολογικής Συνείδησης;»
    Γυμνάσιο Φανερωμένης – «Σχολείο, το Δεύτερο Σπίτι του Μαθητή: Χώρος Ευχάριστης Μάθησης και Χαμόγελου; Ή Χώρος Αγχώδους Αναγκαιότητας; Τελικά τί Είναι;»
    Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Ασίνου – «Ιχνηλάτηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

Αναφορικά με τον διαγωνισμό Τεχνολογία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση» (ΤΕΚΕ), τα πρώτα βραβεία απονεμήθηκαν ως ακολούθως:
    Λύκειο Αγίας Φυλάξεως – «Κατασκευή και Εφαρμογή Συστήματος Κλιματισμού σε Πολυκατάστημα με τη Χρήση Θερμικού Τροχού»
    Περιφερειακή Τεχνική και Γεωργική Σχολή Αμμοχώστου/Αυγόρου – «Φορητό Κύρτωμα Ρύθμισης Ταχύτητας Αυτοκινήτου»
    Γυμνάσιο Αρχαγγέλου Λακατάμιας – «Υποδαπέδια Θέρμανση Θερμοκηπίου με τη Χρήση Ηλιακής Ενέργειας»
    Δημοτικό Σχολείο Αποστόλου Λουκά – «Μετατροπή Ρομπότ Engino, σε ηλιακό, με Χρήση Φωτοβολταϊκών και Τρισδιάστατης Εκτύπωσης»

Στόχος των δυο Διαγωνισμών, που αποτελούν ετήσιο θεσμό, είναι αφενός η επαφή των μαθητών με την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία και αφετέρου η διέγερση της δημιουργικότητας και εφευρετικότητάς τους. Οι Διαγωνισμοί εντάσσονται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Καλλιέργεια Κουλτούρας Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας» του ΙΠΕ. 

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor