Συνεργασία “Hope For Children’’ CRC Policy Center με Ελληνική Τράπεζα

  17/05/2018 11:03
Συνεργασία “Hope For Children’’ CRC Policy Center με Ελληνική Τράπεζα

Συνεργασία “Hope For Children’’ CRC Policy Center με Ελληνική Τράπεζα

  17/05/2018 11:03
Στα πλαίσια της εκστρατείας «Χαμογέλασε» εναντίον του σχολικού εκφοβισμού, η Ελληνική Τράπεζα και το “Hope For Children” CRC Policy Center ενώνουν τις δυνάμεις τους για τον κοινό τους στόχο να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία για την αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία. Το πρόγραμμα «Ομάδες Υποστήριξης Συνομηλίκων» του “Hope For Children” CRC Policy Center έχει αρχίσει να επεκτείνεται σε περισσότερα σχολεία, χάρη στη χρηματοδότηση της Ελληνικής Τράπεζας. Στο παρόν διάστημα, το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο Γυμνάσιο Κιτίου (Λάρνακα) και στο Β’ κύκλο του Δημοτικού Αγίου Ανδρέα (Λευκωσία), με στόχο να καλυφθεί τουλάχιστον ένα σχολείο από κάθε επαρχία.
 
Πρόκειται για ομάδες παιδιών που εκπαιδεύονται από ειδικούς επαγγελματίες για να λειτουργούν ως πρεσβευτές ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό στα σχολεία και ως υποστηρικτές προς τους συνομηλίκους τους. Η ιδέα αυτή βασίζεται στη φιλοσοφία ότι κάποια μηνύματα μεταδίδονται στα παιδιά καλύτερα όταν προέρχονται από συνομήλικους ή άλλα νεαρά άτομα.
 
Στόχος του προγράμματος είναι να αποκτήσουν οι μαθητές όχι μόνο γνώσεις σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό, αλλά πολύ περισσότερο δεξιότητες ζωής, οι οποίες είναι χρήσιμες μακροχρόνια για επίλυση προβλημάτων και αντιμετώπιση ποικίλων δυσκολιών, πέρα από το σχολικό εκφοβισμό. Επίσης, μέσα από την εμπειρία υποστήριξης συνομηλίκων, στόχος είναι τα παιδιά να αυξήσουν την ικανότητά τους να διεκδικούν και να ασκούν τα βασικά τους δικαιώματα για προστασία από κάθε μορφή βίας και κακοποίησης, για τήρηση ενός καλού επιπέδου ζωής, και για συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν. 
 
Οι εκπαιδευτικές συναντήσεις διαρκούν 12 εβδομάδες και αποτελούνται από βιωματικές δραστηριότητες εστιασμένες σε τέσσερις βασικούς πυρήνες δεξιοτήτων: 
1.    Συνεργατικότητα
2.    Εντοπισμός ποιοτικών χαρακτηριστικών του υποστηρικτή
3.    Επικοινωνία και Ενεργητική Ακρόαση
4.    Επίλυση προβλημάτων
 
Το πρόγραμμα υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, και θα αξιολογηθεί με τη χορήγηση ερωτηματολογίων στους μαθητές πριν και μετά την εκπαίδευση. 
 
Σχολιάστε την Είδηση
Πίσω στην αρχή της σελίδας