KPMG ΚΥΠΡΟΥ

Στην Κύπρο, πολλοί οργανισμοί έχουν θέσει σε προτεραιότητα την ισότητα μεταξύ ανθρώπων ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού και οποιωνδηποτε ιδιαιτεροτήτων, κατι που αποτελει βασικό πυλώνα στις αξίες που πρεσβεύουν, σύμφωνα με τη Διοικητική Σύμβουλο της KPMG Κύπρου, Head of People, Μαρία Καραντώνη.

Πώς χαρακτηρίζετε το εργασιακό περιβάλλον στην Κύπρο σε ό,τι αφορά θέματα ίσων ευκαιριών στην εργοδότηση;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται ενθαρρυντικές ενέργειες στον τομέα των επιχειρήσεων όσον αφορά το εργασιακό περιβάλλον και τη διαχείριση θεμάτων ανθρωπίνου δυναμικού.  Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αναθεωρούν και βελτιώνουν τις πρακτικές τους προς αποφυγή ύπαρξης στερεότυπων και μη ενσωμάτωσης διαφορετικών/ιδιαίτερων ανθρώπων. Διαφαίνεται πλέον ότι έχει αναγνωριστεί η σπουδαιότητα της ποικιλομορφίας ως χαρακτηριστικό του ανθρώπινου δυναμικού που στελεχώνει έναν οργανισμό. Απτή ένδειξη αποτελούν τα βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί στο νησί μας ως προς την παροχή ίσων ευκαιριών, για παράδειγμα σε θέματα πρόσληψης, ανέλιξης, επαγγελματικής κατάρτισης, αξιολόγησης και ίσων αμοιβών.

Βελτιώνεται, λοιπόν, η κατάσταση στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία ευρύτερα;

Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι πολλοί οργανισμοί έχουν θέσει πλέον την ισότητα μεταξύ ανθρώπων ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού κλπ., ανάμεσα στις προτεραιότητες τους, ενώ παράλληλα ο σεβασμός προς τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου αποτελούν πλέον ένα από τους βασικούς πυλώνες των αξιών που πρεσβεύουν.                                                                                       Γενικότερα, φαίνεται ότι η κυπριακή κοινωνία άρχισε να γίνεται πολύ πιο δεκτική και να αναγνωρίζει την αξία της διαφορετικότητας. Εντούτοις, θα ήταν παράλειψη μας εάν δεν υπογραμμίζαμε το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης τόσο στον τομέα των επιχειρήσεων όσο και στην κοινωνία ευρύτερα, την εκπαίδευση και την περαιτέρω καλλιέργεια μιας κουλτούρας που να προωθεί την πολυμορφία, την ισότητα, την ένταξη και ενσωμάτωση χωρίς αποκλεισμούς.

Ποια είναι η εταιρική φιλοσοφία που ακολουθείτε, ώστε να προωθείτε την ισότητα και πολυμορφία στην εργασία;

Μέρος της φιλοσοφίας του οργανισμού μας είναι αναντίλεκτα και η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος που επιτρέπει στο κάθε άτομο να δρα και να σκέφτεται ελεύθερα με γνώμονα τις αξίες του οργανισμού.                                                         

Βασικός άξονας της κουλτούρας του οργανισμού μας είναι η αντιμετώπιση του ανθρώπινου δυναμικού πάντοτε με σεβασμό και αξιοπρέπεια, αφού εκτιμούμε τις ατομικές και πολιτισμικές διαφορές τους και αναγνωρίζουμε τα δικαιώματά τους.                            

Στην KPMG πιστεύουμε ότι μια χωρίς αποκλεισμούς κουλτούρα, η οποία εκτιμά την ποικιλομορφία, έχει ως αποτέλεσμα τη λήψη σωστότερων αποφάσεων, οδηγεί σε μεγαλύτερη δημιουργικότητα και καινοτομία, ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των πελατών μας και αποτελεί σημαντικό παράγοντα παρακίνησης των ανθρώπων μας.                                                                               

 Εξάλλου, αυτός είναι και ο πυρήνας των αξιών του οργανισμού μας, αυτό που πάντα πιστεύαμε και αυτό που πάντα έχουμε ως πρώτιστο μέλημα να μεταλαμπαδεύουμε σε όλα τα νεοεισερχόμενα μέλη.

Πώς διαμορφώνονται οι πολιτικές και οι δράσεις σας, προκειμένου να επιτύχετε τους στόχους της ισότητας;

Όλες οι διαδικασίες και οι πολιτικές, που ακολουθούνται στον οργανισμό, επιτρέπουν σε όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνικότητας ή σεξουαλικού προσανατολισμού να διαπρέψουν και να αναπτυχθούν.

Το σύστημα αξιολόγησης, η επιβράβευση και αναγνώριση, η επαγγελματική σταδιοδρομία και κατάρτιση, οι διαδικασίες πρόσληψης, αλλά και πολλές άλλες πολιτικές μας έχουν αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί ως πολιτικές συμπερίληψης. Κάποια παραδείγματα καλών πρακτικών είναι, μεταξύ άλλων, το ευέλικτο ωράριο εργασίας, το μειωμένο ωράριο εργασίας για εργαζόμενες μητέρες καθώς επίσης η εξ αποστάσεως εργασία, που προωθούν την εξισορρόπηση της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα έχουμε ανανεώσει την πιστοποίησή μας ως «Εργοδότης Ισότητας», καθώς και το πιστοποιητικό «We invest in people» από τον διακεκριμένο οργανισμό Investors in People. Επίσης, μέλη της ομάδας μας συμμετέχουν στα διαδικτυακά εργαστήρια του Πανεπιστημίου Κύπρου για την ανάπτυξη και δημιουργία συμμάχων στον εργασιακό χώρο για την ισότητα. Ακόμη, το 2021, σε μια παγκόσμια προσπάθεια δημιουργίας θετικής επίδρασης στο περιβάλλον, τον πλανήτη και τους ανθρώπους έχουμε δεσμευτεί μέσω του «KPMG Impact plan» να χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις και τις δεξιότητες μας για την επίλυση και αντιμετώπιση όλων των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένης και της αντιμετώπισης των διακρίσεων.

Ποιοι οι στόχοι σας για το μέλλον της στρατηγικής που ακολουθείτε για αντιμετώπιση των διακρίσεων;

Η διαχρονική και αδιάλειπτη προσπάθειά μας για συνεχή βελτίωση της διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού και η παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους, είναι απόλυτα συνυφασμένη με το όραμα, τις αξίες, τον σκοπό και τη στρατηγική της εταιρείας. Με γνώμονα λοιπόν αυτό, έχουμε δεσμευτεί για συνεχή παρακολούθηση και αναθεώρηση των πρακτικών μας εκεί όπου κρίνεται απαραίτητο, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται πάντοτε στις ανάγκες των ανθρώπων μας, καταπολεμώντας οποιαδήποτε στερεότυπα και προωθώντας την ποικιλομορφία, σεβόμενοι τη διαφορετικότητα του κάθε ατόμου.

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Εσπερίδων 14, 1087, Λευκωσία

Τηλέφωνο: 22209000

E-mail: kpmg@kpmg.com.cy

Ιστοσελίδα:

www.kpmg.com.cy

Δειτε Επισης

Voici la Mode
PwC Κύπρου
MAP S.PLATIS GROUP
Leroy Merlin
JUNIOR ACHIEVEMENT
ASTROBANK
ACS Courier
ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Τράπεζα Κύπρου
EXNESS