ASTROBANK

Eίναι, δυστυχώς, γεγονός το ότι στην Κύπρο το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει ακόμα επιλυθεί πλήρως. Ως εκ τούτου, το πεδίο για βελτιώσεις είναι ακόμα μεγάλο, παρά τις διεκδικήσεις, τους καθημερινούς αγώνες, αλλά και τις νομικές ρυθμίσεις που έγιναν και γίνονται με στόχο ένα περιβάλλον ισότητας.

Βέβαια, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται πως, τα τελευταία χρόνια, η ψήφιση σχετικών νόμων, όπως ο περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση (Ν.205(Ι)/2002), οι συνεχιζόμενες προσπάθειες του Υπουργείου Εργασίας για εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο για Ισότητα-Ισομισθία, η τοποθέτηση Επιθεωρητών Ισότητας του Τμήματος Εργασίας, η σύσταση Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, η πιστοποίηση εταιρειών για Ισότητα-Ίσες Ευκαιρίες Απασχόλησης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, υποδηλώνουν τη συλλογική κρατική προσπάθεια για υπεράσπιση και προώθηση των ίσων ευκαιριών στην εργοδότηση. 

 

Ισότητα ευκαιριών και αξιοκρατία

Από την πλευρά της η AstroBank, εκτός από τη δράση της στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, όπως για παράδειγμα τη στήριξη της Europa Donna και του Junior Achievement, φροντίζει όπως η εσωτερική Πολιτική Διαχείρισης Προσωπικού και o Κώδικας Δεοντολογίας διέπονται από την αρχή της ισότητας. Κεντρικός γνώμονας για την Τράπεζα είναι ο άνθρωπος. Για τον λόγο αυτό η υποστήριξη, η ανάπτυξη και η βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελούν για εμάς, βασική προτεραιότητα.

Σήμερα στην AstroBank η πλειοψηφία του προσωπικού είναι γυναίκες με ποσοστό 60% και εκ των ανώτερων διευθυντικών στελεχών της Τράπεζας το 44% είναι γυναίκες. Άλλο σημαντικό στοιχείο για την AstroBank είναι ότι τα ποσοστά του συνόλου όσων συναδέλφων προΐστανται ομάδων εργασίας είναι 55% άνδρες και 45% γυναίκες, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά σε άλλες εταιρείες είναι εξαιρετικά δυσανάλογα υπέρ των ανδρών.

Αξιοσημείωτη πολιτική για την Τράπεζά μας είναι κι αυτή της ηλικιακής ισότητας. Η ανάληψη θέσεων ευθύνης από νέα σε ηλικία άτομα, τα οποία αναδεικνύονται σε υψηλόβαθμα στελέχη, αποτελεί την έμπρακτη επιβεβαίωση της προσέγγισής μας αυτής. Αρχή της διοίκησης είναι ότι η προαγωγή ικανών νεαρότερων στελεχών σε υψηλότερες διευθυντικές θέσεις ενισχύει την αποδοχή της διαφορετικότητας, την αξιοκρατία και την ισότητα ευκαιριών, ξεκινώντας μάλιστα από τον επικεφαλής CEO κ. Αριστείδη Βουράκη, που είναι ελλαδικής καταγωγής, μόλις 46 ετών, με πλούσια τραπεζική εμπειρία στο εξωτερικό.

 

Έρευνες και δράσεις στήριξης

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερης σημασίας είναι τα Προγράμματα Στήριξης των Εργαζομένων που συμβάλλουν στην ευεξία του προσωπικού μας και στη διαχείριση της ισορροπίας εργασίας -προσωπικής ζωής, κάτι που έχουμε καταφέρει με τη συνεργασία μας με εξειδικευμένη εταιρεία παροχής συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης και επαγγελματικής καθοδήγησης, προς όλο το προσωπικό, με ανοικτή γραμμή επικοινωνίας επτά μέρες την εβδομάδα και καθ’ όλο το 24ωρο.                                                                          

  Είναι ακόμη σημαντικό να τονίσω πως στην όλη προσπάθεια διαμόρφωσης ενός περιβάλλοντος ίσων ευκαιριών και ανάπτυξης του προσωπικού μας καθοριστικό ρόλο παίζει η ανατροφοδότηση από τους ίδιους τους εργαζομένους της Τράπεζας.                                                                                          

  Για τον λόγο αυτό έχουν καθιερωθεί οι Έρευνες Απόψεων Προσωπικού, που πραγματοποιούνται ανά δυο έτη, και αποτελούν επιπρόσθετο χρήσιμο εργαλείο, που προσφέρει στο προσωπικό την ευκαιρία να εκφράσει ελεύθερα και ανώνυμα τις απόψεις του σε μία ευρεία θεματολογία.

 

Αντίδραση  στην πανδημία

Με αυτή την ευκαιρία, πρέπει, επίσης, να αναφέρω ότι η ποιότητα του DNA ενός οργανισμού φαίνεται και από τις αντιδράσεις του σε έκτακτα περιστατικά. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid-19, η AstroBank από την πρώτη στιγμή ενήργησε ανθρωπιστικά για την προστασία και την ασφάλεια του προσωπικού της και προτού εκδοθούν οι κρατικές οδηγίες. Με απόφαση της διοίκησης στηρίχθηκε πρώτιστα η γυναίκα -μητέρα, που μέσω άδειας μετ’ απολαβών μπόρεσε να ανταποκριθεί στις αυξημένες οικογενειακές ανάγκες που προέκυψαν λόγω του κλεισίματος των σχολείων και της αυστηρής καραντίνας.                                                                              Η στρατηγική μάλιστα της Τράπεζας, ως προς την αντιμετώπιση αυτής της περιόδου, έτυχε ευρύτατης αποδοχής από το προσωπικό και αυτό καταγράφηκε στη σχετική εσωτερική έρευνα «Covid-19 Care Survey».

Πέραν όμως των ιδιαζουσών συνθηκών της πανδημίας, σταθερή προτεραιότητα για την AstroBank έχουν οι γονείς, οι έγκυες, αλλά και συνάδελφοι με αυξημένες ανάγκες λόγω προσωπικών, οικογενειακών ή ζητημάτων υγείας, οι οποίοι και υποστηρίζονται με μεγάλη προσοχή από την Τράπεζα.

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Λεωφόρος Σπύρου Κυπριανού 1, 1065, Λευκωσία

Τηλέφωνο: 80011800

Επικοινωνία από εξωτερικό: (+357) 22575555

E-mail: info@astrobank.com

Ιστοσελίδα:

www.astrobank.com

 

Δειτε Επισης

Voici la Mode
PwC Κύπρου
MAP S.PLATIS GROUP
Leroy Merlin
KPMG ΚΥΠΡΟΥ
JUNIOR ACHIEVEMENT
ACS Courier
ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Τράπεζα Κύπρου
EXNESS