Τράπεζα Κύπρου

H γυναίκα είναι η ζωή! Φέρνει στον κόσμο τον άνθρωπο, προσφέρει στην κοινωνία, εργάζεται, δημιουργεί, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη μιας κοινωνίας.

Έχει ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τον άνδρα. Έχει ίσα δικαιώματα για εργασία ίσης αξίας, δικαιούται να ανελιχθεί εφόσον κατέχει προσόντα και δεξιότητες ίδια με αυτά του άνδρα και να αποδείξει την αξία της στα κέντρα αποφάσεων, στην πολιτική, στην οικονομία, στις επιχειρήσεις.

Προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες τιμούν τη γυναίκα με το υπέρτατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του προέδρου μεγάλων οργανισμών και επιχειρήσεων.

Μερικές από τις χαρακτηριστικές προσωπικότητες στον κόσμο της πολιτικής και της οικονομίας είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Κριστίν Λαγκάρντ και η Άγκελα Μέρκελ. Στην Κύπρο μόλις τώρα αναδείχθηκε σε υπέρτατο πολιτειακό αξίωμα γυναίκα, η Αννίτα Δημητρίου, ενώ οι θέσεις των υπουργών και των βουλευτών κατέχονται κυρίως από άνδρες.

Χαμηλή συμμετοχή στην Κύπρο

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (τελευταία στοιχεία 2018), η Κύπρος βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. όσον αφορά τη συμμετοχή των γυναικών σε διοικητικές και διευθυντικές θέσεις. Το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις ανέρχεται στο 19%, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 37%.              

Το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών ανέρχεται μόλις στο 9%, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 28%.

Πολύ χαμηλή είναι και η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή, με μόνο 12 γυναίκες βουλευτές (ποσοστό 21.4%), με καμία γυναίκα ευρωβουλευτή και μόλις τρεις γυναίκες υπουργούς (επίσης με στοιχεία της ίδιας χρονιάς). Τρία χρόνια μετά, η κατάσταση είναι περίπου η ίδια.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για ισότητα στον χώρο εργασίας τόσο από οργανώσεις γυναικών όσο και από το επίσημο κράτος με την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών οδηγιών, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και δύσκολος.

Έτσι, οι πολιτικές που εφαρμόζουν επιχειρήσεις του τόπου για ανάδειξη γυναικών σε θέσεις ιεραρχίας δημιουργούν όχι μόνο ένα κλίμα θετικών προοπτικών αλλά δίνουν το καλό παράδειγμα και στους υπόλοιπους.

Ίσες ευκαιρίες στην Τράπεζα

Η Τράπεζα Κύπρου, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Κύπρου, εφαρμόζει σταθερά και διαχρονικά την ισότητα των φύλων τόσο με τη συμμετοχή γυναικών στο Διοικητικό Συμβούλιο όσο και σε ανώτατες και ανώτερες διευθυντικές θέσεις.

Θεωρώντας πως η προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στον χώρο εργασίας δημιουργεί μια δίκαιη κοινωνία, όπου όλοι συμμετέχουν ισότιμα, η Τράπεζα προσφέρει ίσες ευκαιρίες και επιλογές και ισότιμη συμμετοχή γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς της ζωής.

Γιατί γνωρίζει και υποστηρίζει σταθερά επίσης πως, διασφαλίζοντας την ισότητα των φύλων στον χώρο εργασίας, βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων της γενικότερα, η παραγωγικότητά τους καθώς και η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης.

Πιστοποίηση και επιβράβευση

Πρόσφατα, η Τράπεζα Κύπρου πιστοποιήθηκε από τον Εθνικό Φορέα Πιστοποίησης Επιχειρήσεων για την «Εφαρμογή Καλών Πρακτικών για την Ισότητα των Φύλων στο Εργασιακό Περιβάλλον», μια πιστοποίηση που επιβραβεύει τη φιλοσοφία και πολιτική της για ίσες ευκαιρίες ανεξαρτήτως φύλου ή άλλου χαρακτηριστικού.

Η πιστοποίηση επιβεβαιώνει επίσης τη συνεχή δέσμευσή της για προώθηση της ίσης μεταχείρισης και των ίσων ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλα τα επίπεδα και δραστηριότητες του Συγκροτήματος.

Η πιστοποίηση παραχωρείται, μετά από διαδικασία αξιολόγησης, σε επιχειρήσεις οι οποίες εφαρμόζουν πολιτικές που διασφαλίζουν στο προσωπικό τους συνθήκες ισότητας των φύλων, ισότητας ευκαιριών ανέλιξης, συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και την αρχή της ίσης αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών για ίδια εργασία ή εργασία ίσης αξίας.

Η αναγνώριση αυτή για τις διαχρονικές ενέργειες της Τράπεζας είναι μόνο η αρχή. Η Τράπεζα δηλώνει παρούσα στις όποιες αλλαγές συμβαίνουν στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χώρο και προωθεί πολιτικές που κάνουν πράξη την ίση μεταχείριση των φύλων.

Θεωρώ πως ένα βασικό συστατικό της βιώσιμης ανάπτυξης μίας χώρας είναι η διασφάλιση της παροχής ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών σε άντρες και γυναίκες, σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας.

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

800.00.800  ή στο 357 22 128000 από το εξωτερικό

www.bankofcyprus.com

Δειτε Επισης

Voici la Mode
PwC Κύπρου
MAP S.PLATIS GROUP
Leroy Merlin
KPMG ΚΥΠΡΟΥ
JUNIOR ACHIEVEMENT
ASTROBANK
ACS Courier
ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΑΛΦΑΜΕΓΑ
EXNESS