Το άγρυπνο μάτι της αγοράς

Το άγρυπνο μάτι της αγοράς

Το άγρυπνο μάτι της αγοράς

Τα περιουσιακά στοιχεία ενός οργανισμού κατατάσσονται στην κορυφή της αξίας του, καθώς μαζί με το προσωπικό και την καλή φήμη δημιουργούν τη συνολική του εικόνα. Στη σημερινή εποχή είναι κρίσιμο αυτά τα στοιχεία, άυλα και υλικά, να προστατεύονται με κάθε τρόπο. Στις κατοικίες δε, η ανάγκη για φύλαξη καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική, καθώς η εγκληματικότητα αυξάνεται. Τον ρόλο του φύλακα αναλαμβάνουν εταιρείες ασφάλειας και φύλαξης, μια αγορά που αριθμεί σήμερα στην Κύπρο 183 αδειούχες επιχειρήσεις και ανθρώπινο δυναμικό που αγγίζει τα 5000
με 7000 άτομα.
 
Με γνώμονα τον άνθρωπο και την προστασία τόσο του ιδίου όσο και της περιουσίας του, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ασφάλειας και της φύλαξης προσπαθούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς.

Από την εγκατάσταση ενός απλού συναγερμού για την προστασία του σπιτιού μέχρι πιο εξειδικευμένα συστήματα για εταιρείες, έξυπνες κλειδαριές, συναγερμούς και διάφορους αισθητήρες και ανιχνευτές, οι εταιρείες φύλαξης προσέχουν για εμάς.
 
Η δραστηριότητά τους εστιάζει σε υπηρεσίες στατικής φύλαξης, σε μηχανοκίνητες περιπολίες, συνοδείες VIP, μελέτη και σχεδιασμό συστημάτων, εγκατάσταση, συντήρηση, διαχείριση κέντρων λήψης σημάτων, χρηματαποστολών, προμήθεια και παρακολούθηση ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας.
 
Ανεβαίνει η διεθνής αγορά
Μέχρι το 2019 η παγκόσμια αγορά συστημάτων ασφάλειας, ειδικά για το σπίτι, προβλέπεται να παρουσιάσει μέση ετήσια ανάπτυξη άνω του 13%, καθώς τα αυξανόμενα περιστατικά και οι ανησυχίες έχουν οδηγήσει σε αύξηση των μέτρων ασφάλειας στις κατοικίες. Η πρόοδος της τεχνολογίας και η εμφάνιση των έξυπνων σπιτιών έχει οδηγήσει στην άνοδο των ολοκληρωμένων συστημάτων home security, που μπορούν να συνδεθούν με smartphone, επιτρέποντας την παρακολούθηση ακόμα και από απομακρυσμένες τοποθεσίες.

Μελετώντας την εν λόγω αγορά, βλέπουμε τεράστια ανάπτυξη στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εισαγωγή πολλών εφαρμογών και λύσεων, με στόχο να μειωθεί το κόστος της επέκτασης, της αποθήκευσης και της συντήρησης των σχετικών προϊόντων, πράγμα που αποτελεί απαίτηση των καταναλωτών.
 
Πληθώρα νέων λύσεων 

Σύμφωνα με την έκθεση Global Home Security System Market 2015-2019, οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν εκπτώσεις για την ασφάλιση κατοικιών σε όσους έχουν ένα εγκατεστημένο κι ελεγχόμενο σύστημα ασφάλειας. Οι εκπτώσεις εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά και την πολυπλοκότητα του συστήματος και κυμαίνονται από 15% έως 30%.

Την ίδια ώρα οι κάμερες ασφάλειας για το σπίτι αποτελούν, περίπου, το 22% των εσόδων της αγοράς, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα πέντε χρόνια, με κάμερες που θα προσφέρουν ενσωματωμένα χαρακτηριστικά, όπως συνδεσιμότητα wi-fi, επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και προσβασιμότητα από Android και iOS συσκευές.

Σήμερα, η Αμερική είναι η χώρα που κυριαρχεί στην αγορά του home security, με μερίδιο πάνω από 48% κι ακολουθούν οι ασιατικές χώρες και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο τρόπος ζωής μας κι όλες οι αλλαγές που βιώνουμε στην κοινωνία, με την αύξηση της εγκληματικότητας, οδηγούν τον καταναλωτή να επενδύει, πλέον, ολοένα και περισσότερο σε έξυπνα προϊόντα ασφάλειας και λύσεις για το σπίτι. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγοράς διαδραματίζει η καινοτομία στον τομέα της τεχνολογίας και των προϊόντων από τους κορυφαίους προμηθευτές.

Οι αναλυτές προβλέπουν, πάντως, ότι η παγκόσμια αγορά οικιακού αυτοματισμού θα σημειώσει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 56,75% μέχρι το 2019. Σήμερα, αυτή χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με τα προϊόντα που αυτές διαθέτουν: HVAC Control System, Security & Access Control System, Lighting Control System και τα υπόλοιπα. Βασικοί παίκτες είναι οι ABB, Honeywell International, Schneider Electric και Siemens.
 
Αυξητική η τάση στην Κύπρο
Στην Ελλάδα, η αγορά συστημάτων ασφαλείας για κατοικίες αναμένεται ότι θα αυξηθεί σε ποσοστό 13% κατά το 2019. Ανάλογες προβλέψεις, βάσει στοιχείων, δεν υπάρχουν για την Κύπρο, όμως παρατηρείται μεγάλη αύξηση στην αγορά, σύμφωνα με τον εκτελεστικό γραμματέα του Κυπριακού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ), Ζαχαρία Μανιταρά. «Από την εποχή της κρίσης ακόμα διαφάνηκε μια αυξημένη τάση στην τοποθέτηση συστημάτων, παρά τη διστακτικότητα που επικρατούσε, κάτι που έχει ξεπεραστεί τώρα λόγω και της εγκληματικότητας που επικρατεί. Είναι φανερό ότι ο κόσμος κατάλαβε πως, πλέον, χρειάζεται κάποιο σύστημα ασφαλείας», σημείωσε.

Σήμερα,183 εταιρείες είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο ιδιωτικών γραφείων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας της Αστυνομίας Κύπρου, αριθμός που περιλαμβάνει και τους ιδιωτικούς ερευνητές.

Όπως είπε ο κ. Μανιταράς, μετά από προσπάθειες του συνδέσμου ο αριθμός των παράνομων εταιρειών έχει μειωθεί σημαντικά. Εξήγησε ότι για να εξασφαλιστεί άδεια γίνεται έλεγχος από την Αστυνομία, όπου τηρείται το μητρώο των ιδιωτικών γραφείων και οι άδειες που απαιτούνται στοιχίζουν €1000. «Το ποσό αυτό θα μπορούσε να επιστρέψει στον τομέα με τη μορφή επένδυσης, κάτι που όμως, δεν γίνεται», δήλωσε.
Είναι, πάντως, ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο κόσμος, αναζητώντας την ποιότητα στα συστήματα ασφαλείας, στρέφεται στις αδειοδοτημένες εταιρείες, προτιμώντας συστήματα που του δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθεί την περιουσία του και τη φύλαξή της μέσω διαφόρων application από το κινητό.
 
Facts & Figures
 
› Ο ΚΥΣΕΑ αποτελείται από 34 μέλη.
 
› Τα μέλη του συνδέσμου καλύπτου το 70% της συνολικής αγοράς υπηρεσιών ασφαλείας.
 
› Ο τομέας εργοδοτεί γύρω στα 5000 με 7000 άτομα.
 
› Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) ιδρύθηκε το 2002 και λειτουργεί κάτω από την αιγίδα του ΚΕΒΕ.
 
› Ο ΚΥΣΕΑ ήταν παρών και πρωτεργάτης στη δημιουργία του νομοσχεδίου που διέπει τις επιχειρήσεις ασφαλείας και δηλώνει έτοιμος, μαζί με την Αστυνομία Κύπρου και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, να εντοπίσει τα προβλήματα του υπάρχοντος νομοσχεδίου, να προωθήσει τροποποιήσεις για την καταπολέμηση των παρανόμων εταιρειών και την καλύτερη αστυνόμευση του τομέα.
 
 
 
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας