LANITIS FOUNDATION

Το Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη αποτελεί τοn φορεα εκφρασησ των δρασεων εταιρικης κοινωνικης ευθυνης των εταιρειων του ομιλου λανιτη.

Το Ίδρυμα ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2001 από τους Κώστα, Πλάτωνα, Μάριο και Ισαβέλλα, παιδιά του Ευαγόρα και της Κάθλην Λανίτη. Αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος συνεχίζει να συντηρεί την κοινωνική προσφορά και συμβολή του αείμνηστου Ευαγόρα Λανίτη και γι’ αυτό τον σκοπό δημιουργήθηκε εις μνήμην του.

Ο Πολιτισμός, η Παιδεία και η Υγεία αποτελούν τους βασικούς πυλώνες δράσης του ιδρύματος, το οποίο ο Όμιλος Λανίτη και οι θυγατρικές του εταιρείες αξιοποιούν ως όχημα προκειμένου, μέσω ενός συγκεκριμένου σχεδίου δραστηριοτήτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, να στηρίξουν ένα εύρος τομέων δράσεων και εκδηλώσεων που προάγουν και προωθούν τα ανθρώπινα επιτεύγματα, συμβάλλοντας ενεργά στην κοινωνία και στον τόπο. Σε ό,τι αφορά τον τομέα του πολιτισμού, στα χρόνια λειτουργίας του, το Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη διοργάνωσε σειρά σημαντικών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, όπως εκθέσεις, συνέδρια, διαλέξεις και άλλα, σε συνεργασία με τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς. Παραδείγματα τέτοιων σημαντικών εκδηλώσεων είναι οι εκθέσεις «Στο Φως της Σκιάς», «Φωτίζοντας το Αθλούμενο Σώμα», «Υφαίνοντας τους ελληνικούς Μύθους», «Hyperlinks», «Τέρπανδρος - Αναδημιουργίες Αρχαίων Μουσικών Οργάνων», «Toulouse Lautrec», «Ναυτίλος» και άλλα. Στο πλαίσιο των πιο πάνω εκδηλώσεων, το Ίδρυμα συνεργάστηκε με μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, όπως το Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης και το Μουσείο Καλών Τεχνών Petit Palais του Παρισιού, καθώς και με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, τον ΚΟΤ και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το Ίδρυμα εποπτεύεται από το διοικητικό του συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν μέλη της οικογένειας Λανίτη αλλά και ανεξάρτητα μέλη, όπως για παράδειγμα, ο Δήμαρχος Λεμεσού. Οι δραστηριότητες του Ιδρύματος διευθύνονται από 5μελή Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία έχει και την ευθύνη της δημιουργίας και εκτέλεσης του ετήσιου πλάνου ενεργειών.

Οι κυριότερες δράσεις του Ιδρύματος για την περίοδο 2020 - 2022 ήταν οι ακόλουθες:

• Στήριξη του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, μέσω αγοράς ιατρικού εξοπλισμού για τις ανάγκες του Ευαγόρειου Ανακουφιστικού Κέντρου του Αντικαρκινικού Συνδέσμου στη Λεμεσό.

• Υποστήριξη της διοργάνωσης του Ετήσιου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού (2019 και 2020).

• Χορηγία για τη διοργάνωση του Ετήσιου Συνεδρίου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

• Συνεργασία και στήριξη στο Ραδιομαραθώνιο.

Διαχρονική προσφορά

Ο Όμιλος Λανίτη υπήρξε διαχρονικά ένας οργανισμός με ιδιαίτερες κοινωνικές ευαισθησίες, συνδυάζοντας πάντοτε την επιχειρηματική και οικονομική ανάπτυξη με την προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο. Ο αείμνηστος Ευαγόρας Λανίτης έλεγε πως «όταν κάνουμε μια δουλειά, πρώτα σκεφτόμαστε το καλό του τόπου και κατόπιν το δικό μας. Διότι, αν ο τόπος πάει μπροστά, θα πάμε κι εμείς μπροστά». Τόνιζε ακόμα πως «όταν θα φύγουμε απ’ αυτό τον κόσμο, δεν θα πάρουμε μαζί μας αυτά που μαζέψαμε, αλλά εκείνα που δώσαμε». Η διαχρονική κοινωνική προφορά της οικογένειας Λανίτη και κατ’ επέκταση του Ομίλου Λανίτη καλύπτει τους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και του Πολιτισμού.                                                                  

Ιδιαίτερη μνεία θα μπορούσε να γίνει για την ανέγερση του Λανιτείου Γυμνασίου, τη χρηματοδότηση της βιβλιοθήκης του και την ανέγερση του Λανιτείου Σταδίου στην πόλη της Λεμεσού, ως αποτέλεσμα των δωρεών της οικογένειας Λανίτη. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αείμνηστος Ευαγόρας Λανίτης υπήρξε - μαζί με άλλους επιφανείς επιχειρηματίες - από τους πρωτεργάτες της πρώτης διοργάνωσης και αργότερα θεσμοθέτησης του θεσμού του Ραδιομαραθωνίου. Σημαντική είναι, επίσης, η συνεισφορά του Ομίλου Λανίτη και στον τομέα τους αρχαιολογίας, αφού έγιναν σημαντικές χρηματοδοτήσεις για την ανάδειξη αξιόλογων αρχαίων μνημείων, όπως στις περιπτώσεις του αρχαίου λιμανιού της Αμαθούντας, της μεσαιωνικής έπαυλης των Κουκλιών κ.ά.. Σε ό,τι αφορά τον τομέα τους υγείας, το 2011 ανεγέρθηκε και εξοπλίστηκε στη Λεμεσό, με δωρεά τους οικογένειας Λανίτη, το Ευαγόρειο Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας του Αντικαρκινικού Συνδέσμου.

Το Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη γεννήθηκε μέσα από διαχρονικές αρχές και αξίες και συνεχίζει να δρα με όραμα και πίστη. Πρεσβεύει την ουσία και την αξία της κοινωνικής αλληλεγγύης και δρα με γνώμονα την ανιδιοτελή προσφορά προς τον τόπο και την κοινωνία, εκφράζοντας τη διάθεση των ανθρώπων που επιδιώκουν το καλύτερο για τον τόπο τους.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αντώνης Παπάς

Διεύθυνση: Αρχιεπισκόπου Κυπριανού 21, 3036, Λεμεσός | Τ.κ.: 50336, 3603, Λεμεσός | Τηλέφωνο: 25820920 | Ιστοσελίδα: www.lanitisfoundation.org

Facebook: Evagoras & Kathleen Lanitis Foundation | #Evagorasandkathleenlanitisfoundation

 

Δειτε Επισης

Safe Bulkers
Phinopoulou Legal Practice (PLP)
MUSKITA Aluminium Industries
McDONALD'S™ ΚΥΠΡΟΥ
KPMG Impact
GROW SUSTAINABILITY CONSULTING
Cyta
Coca-Cola HBC cyprus
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ