GROW SUSTAINABILITY CONSULTING

Η νέα Οδηγία της ΕΕ για Δέουσα Επιμέλεια στην Εφοδιαστική Αλυσίδα, έρχεται να επαναπροσδιορίσει την Εταιρική Βιωσιμότητα

Γράφει η Ειρήνη Λουκαΐδου, διευθύνουσα σύμβουλος της Grow Sustainability Consulting

Τα κριτήρια ESG (Environmental- Social- Governance) αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη υπόσταση στην πολιτική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και αυτό αντανακλάται στους στρατηγικούς στόχους και τις ρυθμιστικές πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών. Η Ευρώπη έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο έως το 2050, μέσω της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, η οποία έχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την επίτευξη αυτού του στόχου. Καθώς υλοποιείται, βλέπουμε ένα κύμα νέων κανονισμών και οδηγιών να μπαίνουν σε εφαρμογή σε επίπεδο ΕΕ - κανονισμοί που δεν επηρεάζουν πλέον μόνο μεγάλους ή δημόσιους οργανισμούς, αλλά αφορούν όλους τους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ ή συναλλάσσονται με ευρωπαϊκούς φορείς.                                                                                                         

Μέσα σε αυτό το εξελισσόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο όλοι οι οργανισμοί πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα, να κατανοήσουν αυτές τις νέες εξελίξεις, να δημοσιοποιούν τις πολιτικές τους σε θέματα ESG και να εξασφαλίσουν ότι επιτυγχάνεται συμμόρφωση με τους ισχύοντες κανονισμούς. Για να μπορέσουν όμως, να υλοποιηθούν οι φιλόδοξοι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας, δεν αρκεί να λαμβάνει τολμηρά μέτρα ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας αλλά και ολόκληρη η κοινωνία των πολιτών. Χρειάζονται συλλογικές και συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ταυτόχρονα, είναι εξαιρετικά σημαντικό, οι οργανισμοί - ειδικά αυτοί με μεγάλες εφοδιαστικές αλυσίδες - να ευθυγραμμίσουν την κουλτούρα και τις αξίες τους με τους εξωτερικούς συνεργάτες και προμηθευτές τους. Μπορούν να το πετύχουν αυτό, ξεκινώντας έναν «διάλογο» μαζί τους, για να κατανοήσουν τη θέση τους σε σημαντικά ζητήματα βιωσιμότητας. Ένας οργανισμός δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Η στρατηγική βιωσιμότητας του πρέπει να επικεντρώνεται στα ζητήματα που είναι πιο ουσιαστικά για τους βασικούς τoυ συμμέτοχους και συνήθως αυτός είναι ο τομέας όπου ο οργανισμός αφήνει το μεγαλύτερο αποτύπωμα.

Η αρχική επιλογή και αξιολόγηση των προμηθευτών τους θα πρέπει επίσης, να λαμβάνει υπόψη την εταιρική συμπεριφορά των προμηθευτών τους έναντι αυτών των ζητημάτων. Δεν αρκεί να επιδεικνύουμε υπευθυνότητα σε όλες τις πτυχές της δικής μας λειτουργίας. Την ίδια υπευθυνότητα πρέπει να επιδεικνύουν οι συνεργάτες και οι προμηθευτές μας. Πρέπει να ακολουθούν αξιοπρεπείς εργασιακές πρακτικές, όπως είναι η δίκαιη μεταχείριση, να μην διαπράττουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως εμπορία προσώπων, καταναγκαστική ή παιδική εργασία. Οι υποψήφιοι ή υφιστάμενοι συνεργάτες/προμηθευτές πρέπει να επιδεικνύουν περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη σε όλες τις πτυχές της λειτουργίας τους καθώς και στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχουν. Η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί υπεύθυνη διαχείριση σε όλο το φάσμα της αλυσίδας αξίας καθώς ζητήματα σε ένα μέρος της αλυσίδας μπορεί να επηρεάσουν άλλα. Πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό; Μέσα από διαδικασίες δέουσας επιμέλειας στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπως ελέγχους και αξιολογήσεις βιωσιμότητας βάσει συγκεκριμένων προτύπων. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες, ουσιαστικά επιχειρούμε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους που προκύπτουν όχι μόνο από τις δικές μας δραστηριότητες αλλά και από αυτές των προμηθευτών μας. Καταρχάς πρέπει να χαρτογραφήσουμε την εφοδιαστική μας αλυσίδα σε όλα τα επίπεδα, ακολούθως να αναγνωρίσουμε τυχόν περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς κινδύνους που πιθανόν να προκύψουν στο κάθε επίπεδο και ακολούθως να αναπτύξουμε ένα πρόγραμμα διαχείρισης αυτών των κινδύνων. Για να μειωθούν αυτά τα ρίσκα, βλέπουμε όλο και πιο συχνά μια στροφή στη τοπικοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και συνεργασίες μεταξύ ακόμα και ανταγωνιστών για βελτιστοποίηση της χρήσης πόρων όπως μεταφορικά μέσα ή αποθηκευτικούς χώρους κλπ. Αυτές οι αλλαγές, εκτός από τα οφέλη στο περιβάλλον, αποφέρουν και οικονομικά οφέλη καθώς μειώνουν αισθητά αρκετά σημαντικά κόστη.

Μερικές φορές ανησυχούμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε, δεν θα είναι σε θέση να κατανοήσουν όλες αυτές τις νέες διαδικασίες αξιολόγησης και γιατί τις εφαρμόζουμε. Αυτό όμως που παρατηρούμε κατ’ ακρίβεια, είναι πως ακόμα και επιχειρήσεις με μόλις 5-6 υπαλλήλους πετυχαίνουν υψηλές βαθμολογίες κατά τη διάρκεια ελέγχων βιωσιμότητας, καθώς είναι συνήθως οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες βασίζονται σε ισχυρές οικογενειακές αξίες που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι οι εταιρικές αξίες είναι και ανθρώπινες αξίες, όπως ο σεβασμός, η ακεραιότητα, η υπευθυνότητα. Αυτά είναι τα θεμέλια της εταιρικής βιωσιμότητας. Επιπρόσθετα, ενώ μπορεί να νομίζουμε ότι αυτές οι διαδικασίες είναι πολύ χρονοβόρες και περίπλοκες στην αρχή, παρόλα αυτά ενισχύουν περαιτέρω τη σχέση με τους προμηθευτές μας, η οποία πρωτίστως βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Εάν αξιοποιηθεί σωστά, η βιωσιμότητα μπορεί να είναι ο αποδοτικότερος τρόπος να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι επιχειρήσεις αλλά και η κοινωνία γενικότερα σήμερα. Δυστυχώς, οι εθελοντικές προσπάθειες για την εφαρμογή αυτών των αρχών στην πράξη δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και έτσι στις 23 Φεβρουαρίου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόταση Οδηγίας Δέουσας Επιμέλειας για την Εταιρική Βιωσιμότητα. Στόχος της οδηγίας είναι να προωθήσει τη βιώσιμη και υπεύθυνη εταιρική συμπεριφορά και να εδραιώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την περιβαλλοντική συνείδηση στη λειτουργία και εταιρική διακυβέρνηση των εταιρειών.

Η παρούσα οδηγία θεσπίζει νέα καθήκοντα για τους διευθυντές εταιρειών, τα βασικά στοιχεία των οποίων είναι ο εντοπισμός, ο υπολογισμός, η πρόληψη και ο μετριασμός των αρνητικών επιπτώσεων, που έχουν οι δραστηριότητες ενός οργανισμού αλλά και ολόκληρη η αλυσίδα αξίας του στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο περιβάλλον. Αυτά τα καθήκοντα περιλαμβάνουν τη δημιουργία και την επίβλεψη της εφαρμογής των διαδικασιών δέουσας επιμέλειας και ενσωμάτωση της δέουσας επιμέλειας στην εταιρική στρατηγική του οργανισμού. Επιπλέον, όταν εκπληρώνουν το καθήκον τους να ενεργούν προς το συμφέρον της εταιρείας, οι διευθυντές πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις περιβαλλοντικές συνέπειες των αποφάσεών τους. Η πρωτοβουλία βιώσιμης εταιρικής διακυβέρνησης αποτελεί επίσης, μέρος της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ και αποτελεί βασικό παραδοτέο σε αρκετές από τις πρόσφατες στρατηγικές της ΕΕ. Η πρωτοβουλία αυτή, θα απαιτήσει από όλες τις εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, να δεσμευτούν στις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης μέσω αυτών των νέων υποχρεώσεων δέουσας επιμέλειας και επιβάλλοντας αυστηρά καθήκοντα στους διευθυντές εταιρειών, να ενσωματώσουν αρχές βιωσιμότητας στις επιχειρηματικές τους αποφάσεις. Με αυτό τον τρόπο, η ΕΕ στοχεύει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που συνδέονται με τον «βραχυπροθεσμισμό», έναν όρο που περιγράφει πώς οι μέτοχοι των επιχειρήσεων επικεντρώνονται συνήθως περισσότερο στις βραχυπρόθεσμες χρηματοοικονομικές επιδόσεις αντί στη βιώσιμη ανάπτυξη, ευνοώντας έτσι τα συμφέροντα των μετόχων αντί να δημιουργείται διαμεριζόμενη αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, μειώνοντας την ικανότητα των εταιρειών να ενσωματώσουν επαρκώς τις πτυχές της βιωσιμότητας στις επιχειρηματικές στρατηγικές και αποφάσεις. Στην Grow Sustainability Consulting έχουμε αναπτύξει τα κατάλληλα εργαλεία, για να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να διαχειριστούν ολόκληρη την αλυσίδα αξίας τους, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια ESG, ώστε να είναι σε καλύτερη θέση να μειώσουν τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν σε αυτή. Ταυτόχρονα, με αυτό τον τρόπο, πετυχαίνουν βιώσιμη ανάπτυξη και ανθεκτικότητα αλλά και μεγαλύτερη θετική επίδραση τόσο στο περιβάλλον όσο και στην κοινωνία στην οποία δραστηριοποιούνται. Ο Τζορτζ Όργουελ, ο διάσημος συγγραφέας του γνωστού μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας «1984» είπε πως «είτε όλοι ζούμε σε έναν αξιοπρεπή κόσμο είτε κανείς». Έτσι και εμάς, στην Grow, στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ένα αξιοπρεπές μέλλον για τις επόμενες γενιές.

*Η Grow Sustainability Consulting εξειδικεύεται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για θέματα βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, σε οργανισμούς που επιθυμούν να βελτιώσουν την απόδοσή τους μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής στρατηγικών ESG, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία τόσο για τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται όσο και για το περιβάλλον και την κοινωνία γενικότερα.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

GROW SUSTAINABILITY CONSULTING

Διεύθυνση: Μυκηνών 12, 4ος όροφος, 1065, Λευκωσία  | Τηλέφωνο: 22766111 | E-mail: grow@grow.com.cy | Ιστοσελίδα: www.grow.com.cy

Ακολουθήστε μας στα ΜΚΔ μας για συνεχή ενημέρωση σε θέματα ESG.

 

Δειτε Επισης

Safe Bulkers
Phinopoulou Legal Practice (PLP)
MUSKITA Aluminium Industries
McDONALD'S™ ΚΥΠΡΟΥ
LANITIS FOUNDATION
KPMG Impact
Cyta
Coca-Cola HBC cyprus
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ