ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

Η Τράπεζα Κύπρου, ως ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς της Κύπρου με σημαντικό εκτόπισμα στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι, αντιλαμβάνεται την υποχρέωσή της να αναπτύσσει το επιχειρείν, σύμφωνα με κοινωνικά κριτήρια και όχι μόνο με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα. Για πρώτη φορά πέρσι, με χρόνο αναφοράς το 2017, παρουσίασε την πρώτη ολοκληρωμένη Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας βάσει διεθνών προτύπων GRI (Global Reporting Initiative). 
 
Με την έκθεση όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ενημερώνονται πλήρως και εμπεριστατωμένα για τις πολιτικές που ακολουθεί η Τράπεζα σε σχέση με την κοινωνία, τους εργαζόμενούς της και το περιβάλλον.
 
Η υπεύθυνη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Τράπεζας Κύπρου, Έλλη Ιωαννίδου, εξηγεί πως η έκθεση, όπως και η νέα που ετοιμάζεται για το 2018, αποτυπώνουν τη στρατηγική και τις ετήσιες δραστηριότητες της Τράπεζας Κύπρου σε θέματα εταιρικής υπευθυνότητας και αντανακλούν τη δέσμευσή της σε συγκεκριμένες αρχές.
 
Για τον άνθρωπο και την κοινωνία
Πέραν των 36.500 νέων ασθενών έτυχαν θεραπείας από το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, πέραν των 700  μαθητών συμμετείχαν σε debates με κρατικούς αξιωματούχους και πέραν των 680 εθελοντών, που ήταν μέλη του προσωπικού, υποστήριξαν διάφορες πρωτοβουλίες για κοινότητες. Η συνεισφορά της τράπεζας προς τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου την τελευταία 20ετία υπερβαίνει τα €2.5 εκατομμύρια, με επιπλέον προώθηση και στήριξη σε ενέργειες και δράσεις της Πορείας Χριστοδούλας.

H βασική πολιτική μας στα θέματα ΕΚΕ επικεντρώνεται στη διαχρονική συνεισφορά μας στην πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας. Αναπτύσσοντας μια σχετική εταιρική κουλτούρα επιδιώκουμε να λειτουργούμε με υπευθυνότητα και να δημιουργούμε αξία για τους πελάτες, το προσωπικό μας, τους μετόχους και την κοινωνία μας.

Στο πλαίσιο της ετοιμασίας της Έκθεσης Εταιρικής Υπευθυνότητας παρουσιάστηκε η εξωτερική έκθεση διασφάλισης, ώστε να παρέχονται διαβεβαιώσεις στα ενδιαφερόμενα μέρη αναφορικά με την ακρίβεια, την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα των πληροφοριών της. Η έκθεση περιέχει όλα τα σημαντικά θέματα για την Τράπεζα και τις βασικές ομάδες ενδιαφερομένων μερών. Έχει υιοθετηθεί ένα συγκεκριμένο μοντέλο για τη διαχείριση σημαντικών θεμάτων, που ενσωματώνονται στη στρατηγική της, το οποίο καλύπτει τους πυλώνες κοινότητα, χώρος εργασίας, υπεύθυνες υπηρεσίες και περιβάλλον.
 
Κοινότητα
Τα θέματα που αφορούν στην κοινωνία έχουν ενσωματωθεί στις  προτεραιότητες της Τράπεζας Κύπρου. Όπως αποτυπώνεται και στο λογότυπό της «Κοινό Κυπρίων», η Τράπεζα αναλαμβάνει αειφόρες υποστηρικτικές δράσεις εκεί όπου πιστεύει ότι υπάρχει αδιαμφισβήτητη κοινωνική ανάγκη που δεν εξυπηρετείται από τον δημόσιο τομέα και εφόσον οι προτεινόμενες δράσεις/στρατηγικές εξυπηρετούν τους επενδυτές, τους πελάτες, τους εργαζόμενους και τους μετόχους της. Έτσι, κάθε χρόνο στηρίζει πέραν των 200 μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, φιλανθρωπικές οργανώσεις, συνδέσμους, δήμους, σχολεία, αθλητικές ομοσπονδίες και αθλητικές ακαδημίες, στους τομείς υγείας και εκπαίδευσης.
 
Υγεία

Στον τομέα της υγείας βασική συνεισφορά είναι η συνέχιση της οικονομικής στήριξης προς το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, που λειτουργεί από το 1998. Η Τράπεζα συνεχίζει επίσης τον συντονισμό της ετήσιας εκστρατείας «Μάχη ενάντια στον καρκίνο» σε συνεργασία με τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου (Πορεία Χριστοδούλας). Μια άλλη πρωτοβουλία στον τομέα της υγείας είναι η δημιουργία της τράπεζας αίματος Κύπρου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου και τον ΜΚΟ Reaction, ενώ συνεργάζεται και με την Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων για τη λειτουργία του Κέντρου «Φωλιά».
 
Εκπαίδευση
Στον τομέα της εκπαίδευσης η συνδρομή της Τράπεζας είναι ουσιαστική και συνεχής. Ξεχωρίζουν ως κύριες δράσεις:
• H αναμόρφωση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου.
• Η στήριξη νέων επιχειρήσεων μέσω του εκκολαπτηρίου IDEA.
• Η διοργάνωση debates σε συνεργασία με τον ΜΚΟ Reaction μεταξύ μαθητών και προσωπικοτήτων του τόπου.
• Η συνεργασία, ως Youth Supporter, με τον ΜΚΟ «Γκολ στη Ζωή», το φιλανθρωπικό σωματείο των ποδοσφαιριστών.
 
Προσωπικό
Οι άνθρωποί της είναι το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της Τράπεζας. Η προσωπική ανάπτυξη, οι δυνατότητες σταδιοδρομίας και η υγεία των εργαζομένων παραμένουν στο επίκεντρο των προσπαθειών για την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ προσωπικού και διοίκησης. Η Τράπεζα στηρίζει την ισότητα ευκαιριών και τον σεβασμό της διαφορετικότητας, παρακολουθεί συστηματικά τις συνθήκες εργασίας και ευημερίας των εργαζομένων της και ενθαρρύνει τον εθελοντισμό.
 
Εθελοντισμός
Οι εθελοντές, μέλη του προσωπικού, στηρίζουν και διοργανώνουν κάθε χρόνο εκδηλώσεις για οικονομική ενίσχυση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, του «Πάρκου Ίσων Ευκαιριών» στη Λάρνακα, εκπαιδεύονται και συμμετέχουν στην καταπολέμηση πυρκαγιών, στηρίζουν το ίδρυμα Ελπίδα για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία, την  Κοινότητα Αγίου Λουκά του Ιατρού, τις Αλκυονίδες, το Βαγόνι Αγάπης, το FunRaising, ενώ συμμετέχουν ως εθελοντές στα TEDxUnic και TEDxLimassol.
 
Περιβάλλον
Η Τράπεζα αναγνωρίζει επίσης την ευθύνη της για το περιβάλλον, λαμβάνει μέτρα και ενέργειες για ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων, βελτιώνοντας την οικολογική της αποδοτικότητα. Ανάμεσα στα μέτρα είναι η αποδοτική χρήση της ενέργειας, του νερού και του χαρτιού, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης τεχνολογίας πληροφορικής, αλλά και της αντικατάστασης επαγγελματικών ταξιδιών με τηλεδιασκέψεις και της χρήσης του Skype για επιχειρήσεις.
 
Η εταιρική υπευθυνότητα συνεχίζεται
Η στρατηγική της εταιρικής υπευθυνότητας συνεχίζεται με τη διατήρηση της ποιότητας των υπηρεσιών και των θεραπευτικών αγωγών από το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, με την αύξηση των ποσών που συγκεντρώνονται για τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου για στήριξη των καθημερινών λειτουργικών εξόδων της Αροδαφνούσας, τη βελτίωση της υποστήριξης προς τους ΜΚΟ και τους συνδέσμους στους πυλώνες υγείας και εκπαίδευσης. Παράλληλα, η Τράπεζα  στοχεύει στην αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρονικής μάθησης για τη συνολική κατάρτιση του προσωπικού και τη συμμετοχή των εθελοντών στην υποστήριξη των κοινοτικών πρωτοβουλιών.
 
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Διεύθυνση Εταιρικών Υποθέσεων Τράπεζας Κύπρου
Τηλέφωνο:
22122304
Email: bankofcypruscsr@bankofcyprus.com
 
 

Δειτε Επισης

McDONALD’S™
LIDL ΚΥΠΡΟΥ
LAIKO COSMOS TRADING LTD
EXXONMOBIL CYPRUS
ALPHA BANK CYPRUS LTD
ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΤΔ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
A/ΦΟΙ ΛΑΝIΤΗ
ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ (ΧΟΡΗΓΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ)
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ - Όλο και καλύτερα