ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC) αναγνωρίζει την κοινωνική υπευθυνότητα ως θεμελιώδους σημασίας στρατηγικό πυλώνα, ο οποίος μπορεί να επιφέρει θετική επίδραση στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και στα ενδιαφερόμενα μέρη.
 
Στον πυρήνα των πρωτοβουλιών κοινωνικής υπευθυνότητας του UNIC είναι η επιδίωξή του να φέρει θετικές αλλαγές σε βασικούς τομείς, όπως η πρόσβαση στην εκπαίδευση, η κοινωνική και περιβαλλοντική αειφορία, η οικονομική ανάπτυξη, η επένδυση στους ανθρώπινους πόρους και την κοινότητα, η πρόοδος στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας και η συμβολή στον τεκμηριωμένο δημόσιο διάλογο.

Για ένα βιώσιμο μέλλον
Το σύνολο της κοινότητας του UNIC ασπάζεται τις θεσμικές αξίες και το κοινό όραμα για ένα βιώσιμο μέλλον, υποστηρίζοντας ενεργά τις προσπάθειες για την προώθησή τους. Μερικές από τις σημαντικότερες δράσεις και γεγονότα της περσινής και φετινής χρονιάς, στον τομέα της κοινωνικής υπευθυνότητας, που υλοποίησε το UNIC είναι οι ακόλουθες:
 
Ανθρωπιστική δράση για πληροφόρηση και εκπαίδευση των προσφύγων/μεταναστών
Σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), το UNIC προσφέρει σειρά υποτροφιών σε πρόσφυγες και μετανάστες, δίνοντας τους την ευκαιρία για ανώτερη εκπαίδευση. Το UNIC συντονίζει επίσης το πρόγραμμα «Κέντρα Ενημέρωσης Μεταναστών», προσφέροντας υποστηρικτικές υπηρεσίες και πληροφορίες σε μετανάστες, ανεξαρτήτως της χώρας προέλευσης και του καθεστώτος διαμονής τους, εθνικότητας, θρησκείας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, ηλικίας ή/και αναπηρίας, με στόχο την ομαλή ένταξή τους στην τοπική κοινωνία. Παράλληλα, στο πλαίσιο του Erasmus+, το UNIC συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ψηφιακά εργαλεία για την ενσωμάτωση Προσφύγων, Αιτούντων Ασύλου και Μεταναστών».
 
Πρόγραμμα καθοδήγησης νέων «ΜΕΝΤΩΡ»

Το πρόγραμμα «Μέντωρ» συνδέει παιδιά ηλικίας 6 με 13 χρονών, μη προνομιούχων οικογενειών, με φοιτητές του UNIC, που λειτουργούν ως καθοδηγητές/μέντορες, παρέχοντας τους προσωπική στήριξη και υπηρετώντας ως θετικά πρότυπα. Το «Μέντωρ» τελεί υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού και λειτουργεί σε στενή συνεργασία με πολλές τοπικές υπηρεσίες και οργανώσεις. Η ομάδα του Προγράμματος «Μέντωρ» του UNIC συνεργάζεται επίσης με τον οργανισμό προώθησης κοινωνικής καινοτομίας «Up Social», ο οποίος, μέσω του έργου του «Accelerating Change for Social Inclusion», συντονίζει ενέργειες για την πιλοτική εφαρμογή αντίστοιχου προγράμματος στην Ελλάδα.
 
Άμεση διασύνδεση με την αγορά εργασίας με το CYPRUS CAREER EXPO
Στο πλαίσιο των ενεργειών κοινωνικής υπευθυνότητας, το UNIC είναι συνιδρυτής και συνδιοργανώνει το ετήσιο Cyprus Career Expo (CCE), τη μεγαλύτερη έκθεση καριέρας και εργοδότησης που διεξάγεται στην Κύπρο. Το CCE απευθύνεται σε κάθε πολίτη που αναζητεί εργοδότηση ή αλλαγή καριέρας, ενώ αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να συγκεντρωθούν στον ίδιο χώρο οι μεγαλύτεροι εργοδότες και τα καλύτερα ταλέντα της Κύπρου. Το περσινό CCE επισκέφτηκαν πέραν των 3,000 ατόμων, συμμετείχαν 30 ομιλητές, ενώ οι εταιρείες που έλαβαν μέρος ξεπέρασαν τις 80 από όλους τους τομείς της οικονομίας. Μια καινοτομία του είναι η δυνατότητα πραγματοποίησης επιτόπου συνεντεύξεων, που επιτρέπει στους συμμετέχοντες οργανισμούς να αξιολογούν υποψήφιους και να προσλαμβάνουν τους καταλληλότερους επί τόπου. Αυτό λειτούργησε στην πράξη, αφού δεκάδες άνθρωποι προσλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της περσινής Έκθεσης. Το φετινό CCE θα πραγματοποιηθεί στις 2-3 Μαρτίου στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία και θα εμπλουτιστεί με ακόμα περισσότερες καινοτομίες, όπως τα Business Days, οργανωμένες επισκέψεις νέων ηλικίας 18-30 ετών σε σημαντικούς οργανισμούς, ώστε να εξοικειωθούν με τον εργασιακό χώρο, την κουλτούρα και την εσωτερική λειτουργία τους, ενώ θα αποτελέσουν συγχρόνως μια εξαιρετική ευκαιρία για δικτύωση και εργασιακή απασχόληση.
 
Κινητή ιατρική μονάδα με παγκύπρια δράση
Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, συμβάλλοντας στην επίτευξη του 3ου στόχου βιώσιμης ανάπτυξης για καλή υγεία και ευημερία, προσδίδει μεγάλη σημασία στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες. Η κινητή ιατρική μονάδα της ταξιδεύει σε όλη την Κύπρο, προσφέροντας δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, ηλικιωμένους, πρόσφυγες και αιτούντες ασύλου, σε συνεργασία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών και με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας. Ξεκίνησε, επίσης, φέτος εκστρατεία κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Γυναικολόγοι της Σχολής προσφέρουν δωρεάν το Τεστ Παπανικολάου σε γυναίκες που δεν θα είχαν αλλιώς εύκολη πρόσβαση σε γυναικολόγο. Επίσης, η Κινητή Ιατρική Μονάδα δραστηριοποιείται σε θέματα προαγωγής της υγείας, προσφέροντας ενημέρωση σε ομάδες μαθητών καθώς και ηλικιωμένων.
 
Η δράση «ONE DREAM. ONE WISH. THINK BIG.» έγινε θεσμός στις γιορτές
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το UNIC ήταν στο πλευρό του Παγκύπριου Συνδέσμου «Ένα όνειρο μια ευχή», σχεδιάζοντας μια σειρά ξεχωριστών εορταστικών καρτών, τα έσοδα των οποίων προσφέρθηκαν εξ ολοκλήρου στον σύνδεσμο, για την πραγματοποίηση των ευχών των παιδιών που υποφέρουν από καρκίνο και συναφείς παθήσεις.
 
Προστασία του Κυπριακoy Αετoy (Bonelli’s Eagle)
Η μασκότ του Πανεπιστημίου, ο Αετός Bonelli, κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του UNIC. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και σπάνια πουλιά της κυπριακής πτηνοπανίδας και το μοναδικό αυτόχθον είδος αετού που φωλιάζει στο νησί. Δεδομένου ότι πριν από μερικά χρόνια ήταν είδος προς εξαφάνιση, χρήζει παρακολούθησης και προστασίας. Το UNIC συνεργάζεται με οργανισμούς που συμβάλλουν στην προστασία αυτού του μοναδικού κυπριακού αετού, συμπεριλαμβανομένου του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου (BirdLife Cyprus), για να διασφαλίσει ότι ο Αετός Bonelli θα συνεχίσει να αναπαράγεται, ώστε να τον θαυμάζουν και οι επόμενες γενιές και να διατηρηθεί η ισορροπία της πανίδας του τόπου.
 
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Διεύθυνση:
Μακεδονιτίσσης 46, CY-2417, Τ.Θ. 24005, CY-1700, Λευκωσία
Τηλέφωνο:  22 841 500
Email: csr@unic.ac.cy
 
 

Δειτε Επισης

McDONALD’S™
LIDL ΚΥΠΡΟΥ
LAIKO COSMOS TRADING LTD
EXXONMOBIL CYPRUS
ALPHA BANK CYPRUS LTD
ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΤΔ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ
A/ΦΟΙ ΛΑΝIΤΗ
ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ (ΧΟΡΗΓΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ)
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ - Όλο και καλύτερα