Αποκαλυπτήρια για το Rolex Oyster Perpetual Deepsea Challenge

Την 1η Νοεμβρίου 2022 ο σκηνοθέτης και εξερευνητής James Cameron έκανε τα αποκαλυπτήρια του Rolex Oyster Perpetual Deepsea Challenge. Σχεδιαστικά είναι εμπνευσμένο από το πειραματικό Deepsea Challenge της Rolex που συμμετείχε στην ιστορική αποστολή του James Cameron στο βαθύτερο σημείο της Γης, την Τάφρο των Μαριανών Νήσων, το 2012.

Ταυτόχρονα όμως είναι και ένας φόρος τιμής στο ιστορικό Rolex Deep Sea Special που συνόδευσε τον ωκεανογράφο Jacques Piccard και τον υποπλοίαρχο του Αμερικανικού Ναυτικού, Don Walsh, όταν πραγματοποίησαν το ιστορικό τους ρεκόρ κατάδυσης στην Τάφρο των Μαριανών Νήσων στις 23 Ιανουαρίου 1960. Εκείνο το πειραματικό ρολόι ήταν προσαρτημένο στο εξωτερικό του βαθυσκάφους Trieste, το οποίο καταδύθηκε στην άβυσσο και έφθασε στον βυθό σε βάθος 10.916 μέτρων.

Η αποστολή αυτή στα ανοιχτά της Νήσου Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό, άνοιξε μία πόρτα σε έναν νέο κόσμο, καθώς μέχρι τότε οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι δεν ήταν δυνατόν να υπάρχει ζωή σε τόσο μεγάλα βάθη. Όταν το Trieste ακούμπησε στον πυθμένα οι δύο άνδρες αντίκρυσαν πολλά ζωντανά πλάσματα στο σκοτάδι του βυθού. Και όταν επέστρεψαν στην επιφάνεια, ο Jacques Piccard έστειλε ένα τηλεγράφημα στην Rolex με το εξής μήνυμα:

«Ευτυχής σας ανακοινώνω ότι το ρολόι σας λειτουργεί εξίσου καλά στα 11.000 μέτρα όπως και στην επιφάνεια». Το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο σ’ αυτή την ιστορία γράφτηκε πριν από δέκα χρόνια, στις 26 Μαρτίου 2012, όταν η αποστολή Deepsea Challenge του James Cameron και του National Geographic καταδύθηκε εκ νέου στην Τάφρο των Μαριανών Νήσων. 

Ο James Cameron κατά την παρουσίαση του νέου ROLEX Deepsea Challenge (το φοράει στον καρπό του). Μπροστά του υπάρχουν δύο μινιατούρες του υποβρυχίου Deepsea Challenge και του βαθυσκάφους Trieste που καταδύθηκαν στην Τάφρο των Μαριανών Νήσων το 2012 και το 1960 αντίστοιχα.

Ο Cameron έφτασε σε βάθος 10.908 μέτρων μέσα στο δικό του σύγχρονο βαθυσκάφος. Στον ρομποτικό βραχίονα του υποβρυχίου ήταν προσαρτημένο ένα ακόμη πειραματικό ρολόι της Rolex, το Deepsea Challenge. Η κατασκευή του ρολογιού εκείνου αποτέλεσε διπλή πρόκληση για την ελβετική εταιρεία.

Η πρώτη αφορούσε τις κολοσσιαίες πιέσεις στις οποίες θα υποβαλλόταν, γι’ αυτό και το δοκίμασαν ώστε να μπορεί να αντέξει σε θεωρητικές πιέσεις 15 χιλιάδων μέτρων και 17 τόνων στο κρύσταλλο. Η δεύτερη αφορούσε τον χρόνο που έπρεπε να αφιερώσουν στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παραγωγή του. Ευτυχώς, χάρη στην τεράστια εμπειρία της στον τομέα των υποβρύχιων εξερευνήσεων, η Rolex κατόρθωσε να ολοκληρώσει το ρολόι σε λίγες μόλις εβδομάδες.

Το Deepsea Challenge αντεπεξήλθε περίφημα στις απαιτήσεις της επτάωρης κατάδυσης, οι τρεις εκ των οποίων ήταν στον πυθμένα βιντεοσκοπώντας και συλλέγοντας δείγματα.

 

Στο πίσω μέρος της κάσας του υπάρχουν χαραγμένες οι λέξεις Mariana Trench καθώς και οι ημερομηνίες 23-01-1960 και 26-03-2012, εις ανάμνηση της συμμετοχής της Rolex στις δύο ιστορικές καταδύσεις στην Τάφρο των Μαριανών Νήσων.

Το νέο Oyster Perpetual Deepsea Challenge είναι ο άμεσος απόγονος του πειραματικού μοντέλου που πήρε μέρος στη σόλο κατάδυση του James Cameron. Είναι ένα ρολόι πρωτοποριακό, ικανό να ανθίσταται σε κολοσσιαίες πιέσεις και αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της Rolex στους βυθούς.

Όπως θα δείτε να αναγράφεται και στο καντράν του, είναι εγγυημένα στεγανό μέχρι 11.000 μέτρα βάθος, είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο RLX και διαθέτει βαλβίδα διαφυγής ηλίου και το περίφημο σύστημα Ringlock. Προορίζεται για παντός είδους καταδύσεις, αυτόνομες, με υποβρύχιο ή σε υπερβαρικό θάλαμο.

 

 Ο πρόγονός του που είχε συνοδεύσει τον James Cameron το 2012 ήταν από ατσάλι 904L και ήταν εξαιρετικά δύσκολο να φορεθεί στον καρπό λόγω του μεγάλου βάρους του. Γι’ αυτό η Rolex στράφηκε στο τιτάνιο RLX, ένα κράμα τιτανίου βαθμού 5, το οποίο είναι πολύ ελαφρύ, δεν παραμορφώνεται και αντέχει στη διάβρωση. Για την ακρίβεια είναι κατά 30% ελαφρύτερο από το πειραματικό ρολόι που το ενέπνευσε.

Από την παραγωγή της διαμέτρου 50 χιλιοστών κάσας μέχρι την παραγωγή του μπρασελέ, κάθε στοιχείο σχεδιάστηκε με γνώμονα την καθημερινή χρήση του ρολογιού. Η σχεδίασή του και οι αναλογίες του μελετήθηκαν προσεκτικά, ώστε να διασφαλισθεί τόσο η ωραία εμφάνιση όσο και η άνεση στον καρπό. Το Deepsea Challenge ξεχωρίζει από τα άλλα Professional μοντέλα της Rolex από την έντονη σατινέ υφή του και τις γυαλισμένες αιχμές στους βραχίονες της κάσας. Χάρη στα συστήματα προέκτασης του μπρασελέ, Rolex Glidelock και Fliplock μπορεί να φορεθεί πάνω από καταδυτική στολή πάχους έως και 7 χιλιοστών. 

 

To νέο Deepsea Challenge περιλαμβάνει όλο το φάσμα των τεχνολογικών καινοτομιών που ανέπτυξε η Rolex όλα αυτά τα χρόνια. Το σύστημα Ringlock, μία πατενταρισμένη αρχιτεκτονική της κάσας που επιτρέπει στο ρολόι να αντέχει σε ακραίες πιέσεις.

Η βαλβίδα διαφυγής ηλίου επιτρέπει στο πλεονάζον αέριο να διαφεύγει από το ρολόι κατά τη φάση της αποσυμπίεσης σε υπερβαρικό θάλαμο, μειώνοντας την πίεση εντός της κάσας που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά. Η κορώνα Triplock με τις τρεις ερμητικά κλειστές ζώνες. Και το φωσφορίζον υλικό Chromalight που έχει μεγάλη διάρκεια και προσφέρει εξαιρετική φωτεινότητα.

 

Προκειμένου να δοκιμάσει την υδατοστεγανότητα κάθε ρολογιού Deepsea Challenge, η Rolex ανέπτυξε σε συνεργασία με την Comex (Compagnie Maritime d’Expertises), μία ειδική δεξαμενή εξαιρετικά υψηλής πίεσης, η οποία μπορεί να αναπαράξει πίεση αντίστοιχη με εκείνη που ασκεί το νερό σε βάθος 13.750 μέτρων.

 

 Στην καρδιά της κάσας Oyster λειτουργεί ο αυτόματος Calibre 3230, ειδικής κατασκευής από την Rolex, ο οποίος είναι προικισμένος με αρκετές πατέντες, όπως το σύστημα διαφυγής Chronergy και το ελατήριο Parachrom που δεν επηρεάζoνται από τα μαγνητικά πεδία, ή το σύστημα απορρόφησης κραδασμών Paraflex. Έχει ενεργειακή αυτονομία 70 ωρών και όπως όλα τα ρολόγια της Rolex φέρει την πιστοποίηση Superlative Chronometer προσφέροντας ακρίβεια –2 /+2 δευτερολέπτων την ημέρα. 

Τις συλλογές ρολογιών ROLEX μπορείτε να τις βρείτε αποκλειστικά στα καταστήματα A. Stephanides & Son Luxury Goods Ltd.

Στασάνδρου και Αφροδίτη γωνία 2, 1060, Λευκωσία +357 22757929, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου III 227, 3105, Λεμεσός +357 25587949

https://www.instagram.com/stephanidesluxurygoods/

https://www.facebook.com/StephanidesLuxuryGoods/

https://www.stephanides.com/

Δειτε Επισης

Το ηλεκτρικό SUV e:Ny1 της Honda στη 18η Save Energy
Διπλή νίκη-θρίαμβος για το Kia EV9 στα παγκόσμια βραβεία αυτοκινήτου 2024
Hyundai IONIQ 5 N: Παγκόσμιο αυτοκίνητο επιδόσεων στα World Car Awards
Η ιστορία και το προφίλ της J&P Fresca με κύρια δραστηριότητα την συσκευασία και εξαγωγή πατατών
Τα iF Design Awards τιμούν την Hyundai για 10η συνεχόμενη χρονιά
Το brand story της VALIO, η παρουσία και η εξέλιξη στην κυπριακή αγορά μέσω της ipH
Calvin Klein: Η νέα καμπάνια γυναικείας ένδυσης για την άνοιξη 2024 με πρωταγωνίστρια την Kendall Jenner
Τα ρολόγια που θα αναβαθμίσουν το ανοιξιάτικο στυλ σου!
Το νέο McCrispy® σε όλα τα εστιατόρια McDonald’s™ Κύπρου
Η Swarovski παρουσιάζει το θαύμα της αγάπης για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου