The Glenlivet «Το Single Malt που τα ξεκίνησε όλα»

Από την εμφάνισή του στις αρχές του 1800, το The Glenlivet είναι το «απόλυτο» single malt whisky.

Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη περιοχή, είναι «το single malt που τα ξεκίνησε όλα», και έθεσε τα θεμέλια για να δημιουργηθεί η κατηγορία των single malt whiskies, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Είναι το single malt whisky που καθόρισε το ύφος της περιοχής του Speyside της Σκωτίας, που θεωρείτε η «καρδιά» της απόσταξης των malts whiskies, αφού εκεί είναι διασκορπισμένα και τα περισσότερα αποστακτήρια.
Η αγνή ποιότητα και η απαλότητά του το κάνουν να ξεχωρίζει από τα άλλα single malts. To πλούσιο μεταλλικό νερό από την πηγή της Josie Well, το ιδιαίτερο σχήμα των αποστακτήρων που χρησιμοποιούνται, καθώς και η προσεκτική και αργή ωρίμανση σε επιλεγμένα αμερικάνικα δρύινα βαρέλια, είναι τα βασικά στοιχεία που προσδίδουν σε όλη την γκάμα του The Glenlivet, ένα ιδιαίτερα γλυκό φρουτώδες άρωμα και μια βελούδινη, κρεμώδη γεύση.

Όταν ο George Smith συνάντησε τον King George IV
Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 19ου αιώνα στην απομακρυσμένη και απομονωμένη κοιλάδα του Livet όπου ο αγρότης και ιδρυτής του Glenlivet, George Smith βρήκε το ιδανικό μέρος για να τελειοποιήσει την τέχνη του. Ανάμεσα στους λόφους και τις άφθονες πηγές της περιοχής, ο George Smith είχε το χρόνο να δημιουργήσει ένα ουίσκι τέτοιας ποιότητας  που σύντομα θα τον έκανε παγκόσμια γνωστό. Όταν τον Αύγουστο του 1822 - στην περίοδο της ποτοαπαγόρευσης - ο King George IV έφθασε στη Σκωτία για την καθιερωμένη του επίσκεψη, η φήμη του The Glenlivet είχε πάρει τέτοιες διαστάσεις που έκαναν και τον ίδιο τον Βασιλιά να ζητήσει να δοκιμάσει από το περίφημο αυτό ουίσκι. 

Δύο χρόνια αργότερα και μετά από μια αλλαγή στη νομοθεσία περί ειδικών φόρων κατανάλωσης, ο Smith άρπαξε την ευκαιρία και κατάφερε να είναι από τους πρώτους που θα εξασφάλιζαν άδεια για νόμιμη απόσταξη. Αυτό τον έφερε σε αρκετούς μπελάδες αφού οι παράνομοι οινοπνευματοποιοί ανταγωνιστές του, υποσχέθηκαν να κάψουν τη παραγωγή του. Σε μια προσπάθεια να προστατευθεί από τους αδίστακτους λαθρεμπόρους, έφερε μαζί του πάντοτε ένα ζευγάρι πιστόλια, καθιστώντας τους σαφές ότι δεν φοβόταν να τα χρησιμοποιήσει. Το απαράμιλλο θάρρος του έθεσε τα θεμέλια για το ουίσκι του The Glenlivet σήμερα.

Charles Dickens και το πάθος του για το The Glenlivet
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ιστορικής παράνομης περιόδου, ο όρος ’Glenlivet΄ είχε γίνει πλέον συνώνυμο με την εξαιρετική ποιότητα και έτσι πολλά νέα αποστακτήρια της περιοχής του Speyside άρχιζαν να αυτοαποκαλούνται Glenlivet. Η εξαιρετική ποιότητα του The Glenlivet  αποτυπώνεται στα γράμματα του περίφημου Άγγλου συγγραφέα Charles Dickens όπου τον Μάιο του 1852 περιγράφει την απαράμιλλη ποιότητα του και παροτρύνει τους φίλους του να το δοκιμάσουν. Αυτό είναι το θέμα με το The Glenlivet, μόλις δοκιμάσεις το single malt που τα ξεκίνησε όλα πρέπει να το πεις σε όλους…
Μετά από αγώνες πολλών ετών ο John Smith γιος και διάδοχος του George Smith, καταφέρνει  με την προσθήκη μιας απλής λέξης  - The- Glenlivet να ορίσει το σήμα κατατεθέν του και να το κατακυρώσει σαν το μοναδικό  single malt που θα μπορεί να φέρει αυτή την ονομασία,  βάζοντας  έτσι ένα τέλος σε όσους ήθελαν να το αντιγράψουν.

The Glenlivet σήμερα
Σήμερα οι γνώστες και φυσικά λάτρεις των single malts whiskies  μπορούν να απολαύσουν το The Glenlivet σε 8 υπέροχες εκδοχές.  Ξεκινώντας με το Founder’s Reserve με την απόλυτα ισορροπημένη και βελούδινη φρουτένια γεύση, με το The Glenlivet  15 Years Old που ωριμάζει σε γαλλικά βαρέλια limousine  και είναι ιδανικά γλυκό για να συνοδεύει επιδόρπια, το The Glenlivet 18 Years Old, ένα εξαιρετικά κομψό και γλυκόπικρο malt, το τέλειο after-dinner ποτό, το The Glenlivet 21 Years old με γεύσεις από μαύρη σοκολάτα και αρώματα αποξηραμένης σουλτανίνας και το The Glenlivet 25 Years Old ένα σπάνιο μείγμα από ουίσκι τα οποία έχουν ωριμάσει για τουλάχιστον 25 χρόνια σε πρώην βαρέλια Sherry. 

 

 

Και για εκείνους που θέλουν να πειραματιστούν και να δοκιμάσουν νέες γεύσεις, μπορούν να δοκιμάσουν το The Glenlivet Nadurra Oloroso με το έντονο χρυσαφένιο χρώμα και την πλούσια αλμυρή γεύση από αποξηραμένα φρούτα, το The Glenlivet Nadurra First Fill που συσκευάζεται σε βαρέλια αμερικανικής λευκής βελανιδιάς που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά και το The Glenlivet Nadurra Peated με ήπια καπνιστή γεύση και αρώματα από κόκκινα μήλα και ξύσμα εσπεριδοειδών.

Επίσημος αντιπρόσωπος και εισαγωγέας του The Glenlivet, καθώς και όλων των brands της Pernod Ricard στην Κύπρο, είναι η Tempo Beverages Cyprus, η θυγατρική εταιρεία του εμπορικού κολοσσού Tempo στο Ισραήλ. 

Δειτε Επισης

Η ιστορία και το προφίλ της J&P Fresca με κύρια δραστηριότητα την συσκευασία και εξαγωγή πατατών
Τα iF Design Awards τιμούν την Hyundai για 10η συνεχόμενη χρονιά
Το brand story της VALIO, η παρουσία και η εξέλιξη στην κυπριακή αγορά μέσω της ipH
Calvin Klein: Η νέα καμπάνια γυναικείας ένδυσης για την άνοιξη 2024 με πρωταγωνίστρια την Kendall Jenner
Τα ρολόγια που θα αναβαθμίσουν το ανοιξιάτικο στυλ σου!
Το νέο McCrispy® σε όλα τα εστιατόρια McDonald’s™ Κύπρου
Η Swarovski παρουσιάζει το θαύμα της αγάπης για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου
Διεθνής διάκριση για το Οινοποιείο Κυπερούντας
Η Honda Κύπρου παρουσιάζει τα τρία καινούργια μοντέλα αυτοκινήτων, CR-V, ZR-V και e:Ny1
Διεθνείς διακρίσεις για τα brands της PPD Global, μέλος του Ομίλου Φώτος Φωτιάδης