To ρολόι Marine Equation Marchante 5887 λανσάρει η Breguet

Καθ' όλη την διάρκεια της καριέρας του, ο A.-L. Breguet απέδειξε με συνέπεια την εξαιρετική του επιδεξιότητα σε ότι αφορούσε την διαδικασία της μέτρησης του χρόνου. Η σθεναρή του ανάμειξη και η επαναστατική του πορεία, του εξασφάλισαν σημαντική αναγνώριση και πολλά βραβεία. Αναγνωρισμένος σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, ο Breguet βρήκε έναν ενεργό θαυμαστή στο πρόσωπο του  Louis XVIII, Βασιλιά της Γαλλίας, ο οποίος το 1814 τον διόρισε μέλος του Bureau des longitudes στο Παρίσι. Ο οργανισμός δημιουργήθηκε το 1795 από το Εθνικό συνέδριο και ήταν αφιερωμένο στην ανάπτυξη διαφορετικών κλάδων της αστρονομίας καθώς και των εφαρμογών τους στην γεωγραφία, την πλοήγηση και την γεωδαισία (η μέτρηση και η κατανόηση της γήινης επιφάνειας).  

Στον κύκλο εργασιών του οργανισμού περιλαμβανόταν και ετήσιες εκδόσεις, όπως για παράδειγμα οι αστρονομικές εφημερίδες. Το Bureau des longitudes ήταν ένας οργανισμός με μεγάλο κύρος και μέσα στα 20 και ίσως παραπάνω μέλη του περιλαμβάνονταν αστρονόμοι, γεωγράφοι, θαλασσοπόροι και συνεργαζόμενοι καλλιτέχνες. Ο Breguet, o μοναδικός αντιπρόσωπος του επαγγέλματος του, κατόρθωσε να θεωρείται αυθεντία της ωρολογοποιίας, κυρίως χάρις στους υπολογισμούς του στα γεωγραφικά μήκη στην θάλασσα. Ως επέκταση της συγκεκριμένης διάκρισης, μέσω ενός διατάγματος που εκδόθηκε την 27η Οκτώβρη 1815, ο Louis XVIII, απένειμε στον A.-L. Breguet τον επίσημο τίτλο του κατασκευαστή χρονομέτρων για το Γαλλικό Βασιλικό Ναυτικό. 

Ο συγκεκριμένος τίτλος ήταν η υψηλότερη κύρους διάκριση που ένας ωρολογοποιός ήλπιζε να λάβει, με δεδομένο πως η έννοια της ναυτικής χρονομετρίας υπονοούσε τη κατοχή επιστημονικής γνώσης. Επίσης έπαιζε έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την χώρα, καθώς τα ναυτικά χρονόμετρα ήταν υψηλής σημασίας για κάθε στόλο της εποχής, διότι με αυτά γινόταν ο υπολογισμός της θέσης κάθε πλοίου στην θάλασσα.
 
Στον απόηχο αυτής της μοναδικής κληρονομιάς, η Breguet λανσάρει παγκοσμίως ένα αποκλειστικό μοντέλο, το Marine Équation Marchante 5887. Αυτό το ρολόι “Grande Complication” σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για την σύγχρονη συλλογή Marine.
 
Η εξίσωση χρόνου είναι από τις πιο σπάνιες και συναρπαστικές πολυπλοκότητες της ωρολογοποιίας. Χρησιμεύει για να δείχνει τη διαφορά μεταξύ του μέσου ηλιακού χρόνου που αντιστοιχεί στο πρότυπο των ωρών και των λεπτών που χρησιμοποιείται στην καθημερινότητα και του πραγματικού ηλιακού χρόνου, που μεταφράζεται στις πραγματικές ηλιακές ώρες και λεπτά. 

Από την αρχαιότητα ο Ήλιος χρησιμοποιείται σαν βάση του χρόνου. Παρόλα αυτά, η ορατή κίνηση του Ήλιου, η πραγματική ηλιακή ώρα που υποδεικνύεται στα ηλιακά ρολόγια,  είναι ακανόνιστη. Με την βελτίωση της ακρίβειας της χρονομέτρησης, τα ρολόγια έγιναν το μέσο για μέτρηση του χρόνου και η πραγματική ηλιακή ώρα αντικαταστάθηκε από την μέση ηλιακή ώρα, εντός της οποίας κάθε ημέρα έχει την ίδια διάρκεια, δηλαδή ακριβώς 24 ώρες. Η μέση ηλιακή ώρα έχει διαφορά με την πραγματική ηλιακή ώρα που κυμαίνεται από -16 λεπτά σε +14 λεπτά. Μόνο τέσσερις ημέρες τον χρόνο οι δυο διαφορετικές μετρήσεις συμπίπτουν. Σαν δεδομένο οι διαφορετικές θέσεις του Ήλιου στον ουρανό μπορούν να αναπαραχθούν με πανομοιότυπο τρόπο στις ίδιες ημερομηνίες, και οι ωρολογοποιοί μπορούν να τις “προγραμματίσουν” χρησιμοποιώντας έναν ειδικό έκκεντρο. Αυτό είναι σχηματισμένο σαν το νούμερο 8 και μηχανικά αναπαριστά το πέρασμα του Ήλιου από τις διαφορετικές διαδοχικές του θέσεις, κάτι που ονομάζεται ως καμπύλη αναλήμματος. Απαιτώντας μια εξαιρετικά ακριβή εκτέλεση, το έκκεντρο συνδέεται με έναν άξονα σύμπλεξης σε οπή που κινεί έναν μοχλό εξίσωσης, που σκοπό έχει να δείχνει την διαφορά μεταξύ της κανονικής και της πραγματικής ηλιακής ώρας. (-16 με +14 λεπτά). Η συγκεκριμένη ένδειξη συνήθως απεικονίζεται σε ένα μέρος του καντράν ή σε ειδικό υποκαντράν. Έγκειται στον χρήστη να υπολογίσει διανοητικά προσθέτοντας ή αφαιρώντας την διαφορά που απεικονίζεται σε σχέση με την μέση ώρα για να υπολογίσει την πραγματική ηλιακή ώρα. 
 

Το νέο μοντέλο Marine Équation Marchante της Breguet αντικαθιστά αυτή την αρχή. Ταυτόχρονα απεικονίζει τη μέση ώρα καθώς και την πραγματική ηλιακή ώρα μέσω δυο διαφορετικών λεπτοδεικτών. Ο κινούμενος ηλιακός δείκτης, διακοσμημένος με ένα πολυεδρικό χρυσό ήλιο, δίνει μια απευθείας ένδειξη των ηλιακών λεπτών που είναι πιο φιλική ως προς τον χρήστη και γρήγορη να τη διαβάσει. Αυτή η φαινομενική απλότητα κρύβει μια ιδιαίτερη  κατασκευαστική διαδικασία που ελάχιστοι ωρολογοποιοί μπορούν να επιτύχουν. Ο ηλιακός λεπτοδείκτης πρέπει να πληροί δύο απαραίτητες αξιώσεις: πρέπει να σαρώνει το καντράν με συμβατικό τρόπο, όπως ένας κανονικός λεπτοδείκτης, ενώ παράλληλα και καθημερινά να κινείται με μια απόσταση από τον τελευταίο, που μεταβάλλεται σύμφωνα με την καμπύλη αναλήμματος, ώστε να απεικονίζει και την εξίσωση. Η Breguet μπόρεσε να το κατορθώσει αυτό, εξοπλίζοντας τον ηλιακό λεπτοδείκτη με ένα γρανάζι που παίρνει κίνηση από δύο πηγές περιστροφής, που λειτουργούν ανεξάρτητα: την περιστροφή του λεπτοδείκτη της μέσης ώρας και αυτόν που ελέγχεται από το μοχλό που είναι σε επαφή με τον άξονα του έκκεντρου εξίσωσης της πραγματικής ηλιακής ώρας, το οποίο πραγματοποιεί μια πλήρη στροφή ανά έτος. Η Breguet εξέλιξε ένα εξαιρετικά λεπτό άξονα του έκκεντρου της εξίσωσης το οποίο δια μέσου ενός διάφανου δίσκου από κρύσταλλο σαπφείρου, εξυπηρετεί στη διόρθωση της εξίσωσης του χρόνου κάθε μήνα.    

Η πολυπλοκότητα που η εξίσωση του χρόνου φέρει στο συγκεκριμένο μοντέλο συμπληρώνεται φυσικά με ακόμη ένα “Grande Complication” από ένα διηνεκές ημερολόγιο. Δύο παράθυρα ---ένα μεταξύ των ωρών 10 και 11 και το άλλο μεταξύ των ωρών 1 και 2--- αντίστοιχα απεικονίζουν τις ημέρες της εβδομάδας, τους μήνες καθώς και τα δίσεκτα έτη. Η ημερομηνία απεικονίζεται σε έναν δακτύλιο μέσω ενός δείκτη  retrograde διακοσμημένο με μία άγκυρα στην άκρη του, που σαρώνει μια αψίδα στο καντράν όπου είναι τοποθετημένη από την ώρα 9 έως την ώρα 3. Η διαρρύθμιση του καντράν, έχει σχεδιαστεί προσεκτικά ώστε να καθιστά την όλη διαδικασία ανάγνωσης, απλή και ευκολονόητη, ενώ παράλληλα να προσφέρει άψογη αισθητική.  

Βασισμένο στην αυτόματη Calibre 581DR, το νέο μοντέλο  Marine Équation Marchante της Breguet επίσης επιδεικνύει μια τρίτη αξιοσημείωτη πολυπλοκότητα: ένα  tourbillon 60 δευτερολέπτων τοποθετημένο σε περίβλημα από τιτάνιο με ταλαντωτή Breguet και ελατήριο από οξείδιο του πυριτίου. 

Αυτό το καινοτόμο χαρακτηριστικό επιτρέπει στον τροχό του ταλαντωτή να έχει μια συχνότητα 4Hz ενώ παράλληλα διατηρεί αρκετή ενεργειακή αυτονομία για τον αυτόματο μηχανισμό. Η αυτονομία 80 ωρών απεικονίζεται μέσω ενός παραθύρου μεταξύ των ωρών 7 και 9. 

Η επινοητικότητα του μοντέλου τονίζεται από την πολύτιμη εμπειρία των τεχνιτών που ασκούν τις ικανότητες τους μέσα στον οίκο της Breguet. Το μπροστινό καντράν έχει δύο τύπους ανάγλυφου μοτίβου, που περιλαμβάνουν και ένα κυμματοειδές μοτίβο που έχει φτιαχτεί ειδικά για αυτό το νέο μοντέλο. Η επιγραφή  “Marine royale” είναι χαραγμένη στη γέφυρα του Τourbillon μια λεπτομέρεια που πραγματικά τραβά το βλέμμα.  Οι γέφυρες, ορατές μέσω του κρύσταλλου σαπφείρου στο καπάκι της κάσας, έχουν εκλεπτυσμένα χαραχθεί ώστε να απεικονίζουν με τρομερή λεπτομέρεια το Royal Louis, ένα πλοίο πρώτης γραμμής του Γαλλικού Βασιλικού Ναυτικού. Το μπαριγιέ είναι διακοσμημένο με ένα μοτίβο ανεμολογίου, που παραπέμπει απευθείας στην αστρονομική πλοήγηση. Χάρη στην προσεκτικά επιλεγμένη θέση της τοποθέτησης του ρότορα ως προς την άκρη του calibre, ο αυτόματος μηχανισμός επιδεικνύει με ευκολία το μεγαλείο της διακόσμησης του.  
 
Ένα πραγματικά θαυμάσιο ρολόι χειρός, το νέο  Marine Équation Marchante της Breguet, δίνει τον τόνο. Περιέχει νέους αισθητικούς κώδικες που ως σήμα κατατεθέν του προσδίδουν μια μοντέρνα και δυναμική εμφάνιση: κεντρικούς βραχίονες που περιλαμβάνουν γυαλισμένες και ματ επιφάνειες, πιο λεπτομερές  κυματιστό μοτίβο στην κάσα με ορατά τελειώματα στις πλευρές: μία κορώνα που φέρει το γυαλισμένο γράμμα Β, ώστε να δημιουργεί αντίθεση με το αμμοβολισμένο φόντο και που είναι πια διακοσμημένη με ένα λοξοτομημένο και σατέν ματ μοτίβο. Το συγκεκριμένο μοντέλο “Grande Complication” έχει 43,9mm διάμετρο με κάσα από ροζ χρυσό ή πλατίνα. Η έκδοση σε ροζ χρυσό πλαισιώνει το καντράν, σε ασημί απόχρωση, με τον μηχανισμό σε ανθρακί τελείωμα, ενώ η έκδοση από πλατίνα έχει ένα μπλε καντράν με επιροδιομένο τελείωμα στον μηχανισμό. Λεπτότητα, αναγνωσιμότητα και αισθητική ισορροπία αποτελούν τις λέξεις κλειδιά για αυτά τα δύο πολυτελή μοντέλα. 

Δειτε Επισης

Το ηλεκτρικό SUV e:Ny1 της Honda στη 18η Save Energy
Διπλή νίκη-θρίαμβος για το Kia EV9 στα παγκόσμια βραβεία αυτοκινήτου 2024
Hyundai IONIQ 5 N: Παγκόσμιο αυτοκίνητο επιδόσεων στα World Car Awards
Η ιστορία και το προφίλ της J&P Fresca με κύρια δραστηριότητα την συσκευασία και εξαγωγή πατατών
Τα iF Design Awards τιμούν την Hyundai για 10η συνεχόμενη χρονιά
Το brand story της VALIO, η παρουσία και η εξέλιξη στην κυπριακή αγορά μέσω της ipH
Calvin Klein: Η νέα καμπάνια γυναικείας ένδυσης για την άνοιξη 2024 με πρωταγωνίστρια την Kendall Jenner
Τα ρολόγια που θα αναβαθμίσουν το ανοιξιάτικο στυλ σου!
Το νέο McCrispy® σε όλα τα εστιατόρια McDonald’s™ Κύπρου
Η Swarovski παρουσιάζει το θαύμα της αγάπης για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου