powered by

Υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και αυξημένη ρευστότητα για τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα το 2024

Τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα διατήρησαν την ψηλή κεφαλαιακή τους επάρκεια και αυξημένη ρευστότητα το 2024, σύμφωνα με αναθεωρημένους επιλεγένους Δείκτες Χρηματοοικονομικής Ευρωστίας του Κυπριακού Τραπεζικού Τομέα, που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια του κυπριακού τραπεζικού τομέα, η ΚΤΚ αναφέρει ότι τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα συνέχισαν να διατηρούν ισχυρή κεφαλαιακή βάση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης κύριων βασικών κεφαλαίων, Κατηγορίας 1 (CET1) στο τέλος του 2024 ανήλθε στο 24,48% με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (tier 1) να ανέρχεται σε 25,7%. Ο δείκτης μόχλευσης ανήλθε στο 9,47%.

"Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και μόχλευσης παρουσίασαν σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με το τέλος του 2023, αντικατοπτρίζοντας τη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα", σημειώνει η ΚΤΚ.

Ποιότητα Ενεργητικού

Όσον αφορά την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού του τραπεζικού τομέα, η ΚΤΚ αναφέρει ότι αυτή συνέχισε να βελτιώνεται.

Ωστόσο, η ΚΤΚ αναφέρει ότι ο όγκος των ΜΕΧ που παραμένει στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι σημαντικός, με τον δείκτη ΜΕΧ το τέλος του 2024 να ανέρχεται στο 6,23%, υψηλότερος από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκής Ένωσης (περίπου 2,5%).

Εντούτοις, η Τράπεζα σημειώνει ότι ο υψηλός δείκτης κάλυψης προβλέψεων έναντι των ΜΕΧ (58,3%) του εγχώριου τραπεζικού τομέα, καταδεικνύει την ικανότητα του τομέα να απορροφήσει ενδεχόμενες μελλοντικές πιστωτικές ζημιές.

Κερδοφορία

Η ΚΤΚ σημειώνει, επίσης, ότι ο τραπεζικός τομέας κατέγραψε θετική κερδοφορία κατά το 2024, κυρίως λόγω των καθαρών εσόδων από τόκους.

Έσοδα καταγράφηκαν από διάφορες πηγές τόκων, όπως δάνεια και χορηγήσεις, επενδύσεις σε χρεωστικούς τίτλους και καταθέσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι τα λειτουργικά έξοδα των πιστωτικών ιδρυμάτων, αν και μειωμένα σε σύγκριση με τον ιστορικό τους μέσο όρο, παρουσίασαν μικρή αύξηση σε σχέση με το 2023, λόγω κυρίως αύξησης στο κόστος προσωπικού.

Ρευστότητα

Ο τραπεζικός τομέας συνεχίζει να παρουσιάζει πλεονάζουσα ρευστότητα, με τους σχετικούς δείκτες στο 333% να υπερβαίνουν κατά πολύ τα ελάχιστα εποπτικά όρια (100%) και να διατηρούν θετική πορεία.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, τα στοιχεία ενεργητικού του τραπεζικού τομέα συγκεντρώνονται κυρίως σε μετρητά και καταθέσεις με την ΕΚΤ, δάνεια και χορηγήσεις, καθώς και ομολογιακούς τίτλους. Αντίστοιχα, τα στοιχεία παθητικού των πιστωτικών ιδρυμάτων αποτελούνται κυρίως από καταθέσεις και κεφάλαια.

Όπως αναφέρει η ΚΤΚ, οι εν λόγω δείκτες αποτελούν βασικό εργαλείο για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της ευρωστίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της χώρας, καθώς και για τη διαμόρφωση της μακροπροληπτικής πολιτικής.

Δειτε Επισης

Εκπαιδεύονται οι εκπαιδευτές για ενίσχυση της χρηματοοικονομικής παιδείας των ενηλίκων
Βιλερουά ντε Γκαλό: Η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ πιθανότατα θα είναι μείωση επιτοκίων
Ικανοποίηση ΚΤΚ για την νέα έκθεση Moneyval για την Κύπρο-Τι καταδεικνύει η πρόοδος και η αναβάθμιση που έχει επιτευχθεί
Το πλαίσιο στρατηγικών πρωτοβουλιών της Eurobank για ενίσχυση της επιχειρηματικής διασύνδεσης με Ινδία
Στο Ανώτατο με αίτημα Γενικού Εισαγγελέα η τύχη έφεσης σε υπόθεση κουρέματος-Γιατί παραπέμφθηκε από το Εφετείο
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών-Εξαγόρασε 5,142,602 μετοχές για ακύρωση ύψους €30 εκατ.
Eurobank: Φέρνει την πρώτη agentic AI φωνητική πλατφόρμα για επιχειρήσεις στην Ευρώπη-Πρώτη παρουσίαση από Κύπρο
Στην ελίτ του Χρηματιστηρίου Αθηνών η Τρ. Κύπρου-Πολλαπλά οφέλη και μεγάλη δυναμική με την ένταξή της στον FTSE 25
Ανέβηκε στις €62.164 η αξία των ακάλυπτων επιταγών που εκδόθηκαν τον Μάιο
Τελική ευθεία για κουρεμένους με νέα πλατφόρμα επιβεβαίωσης αιτήσεων-Πώς υπολογίζεται η αποζημίωση