Πτώση πέραν του 2% στις τιμές πετρελαίου-Πώς διαμορφώθηκαν

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν άνω του 2% την Τετάρτη (5/2), καθώς η μεγάλη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και βενζίνης επιβάρυνε τη ζήτηση, ενώ ένας νέος εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για «φρένο» στην οικονομική ανάπτυξη.

Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 1,67 δολάρια ή 2,3% για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 71,03 δολάρια.

Το πετρέλαιο τύπου Brent υποχώρησε κατά 1,59 δολάρια ή 2,09%, στα 74,61 δολάρια το βαρέλι.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, καθώς τα διυλιστήρια έκαναν εργασίες συντήρησης.

«Τα διυλιστήρια σπεύδουν για εργασίες συντήρησης, δεδομένης της χαλαρής ζήτησης που βλέπουμε για βενζίνη», ανέφερε ο John Kilduff, αναλυτής της Again Capital.

Play Video

Η ανησυχία για έναν νέο εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας άσκησε επίσης πιέσεις στις τιμές.

Την Τρίτη (4/2), η Κίνα ανακοίνωσε δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικού πετρελαίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και άνθρακα σε αντίποινα για τους αμερικανικούς δασμούς στις κινεζικές εξαγωγές.

«Η Κίνα θέτοντας δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές μειώνει τη ζήτηση για αυτά τα εμπορεύματα, τα οποία πρέπει να ανακατευθυνθούν σε άλλη αγορά», επισήμανε ο Andrew Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν προέτρεψε τα μέλη του OPEC να ενωθούν ενάντια σε πιθανές αμερικανικές κυρώσεις, αφού ο Τραμπ δήλωσε ότι θα επαναφέρει την εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν που θέσπισε κατά την πρώτη του θητεία.

«Η πετρελαϊκή αγορά βρίσκεται τώρα παγιδευμένη μεταξύ των φόβων ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα φρενάρει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, ενώ ενδέχεται να διακοπούν ξαφνικά οι ιρανικές εξαγωγές αργού», σημείωσε ο Bjarne Schieldrop, αναλυτής εμπορευμάτων στην SEB.

Δειτε Επισης

Tο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Εξοικονόμησης Ενέργειας-Πρόεδρος ο Γιώργος Γεωργίου
Γ. Παπαναστασίου: Ευθυγραμμίζονται με τις φιλοδοξίες της Κύπρου η αποθήκευση ενέργειας και οι λύσεις υδρογόνου
Στήριξη ΡΑΕΚ και ΡΑΑΕΥ στον GSI-«Έργο στρατηγικής σημασίας, να ενταχθεί στον δεύτερο ενωσιακό κατάλογο της Ε.Ε.»
Energean: Νέο γεωτρητικό πρόγραμμα στο Ισραήλ το 2026
Μ. Μανουσάκης: Σε διπλωματικό επίπεδο οι χειρισμοί για την ηλεκτρική διασύνδεση-Άπτονται της εξωτερικής πολιτικής
Νέα υποχώρηση των τιμών πετρελαίου-Πώς διαμορφώθηκαν
Στην ΡΑΕΚ ο τελικός λόγος για κεντρική αποθήκευση ενέργειας-Τι προβλέπει εναρμονιστικό νομοσχέδιο
Με το «Χάλκινο Μετάλλιο Περιβάλλοντος για Περιβαλλοντικές Πολιτικές και Δράσεις» βραβεύθηκε o Όμιλος Green Energy
ΑΔΜΗΕ: Αίτημα ένταξης της νέας διασύνδεσης Ελλάδας–Ιταλίας στον 2ο κατάλογο Έργων Κοινού και Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος Ε.Ε.
Ανέδειξε τον ρόλο της ηλεκτρικής διασύνδεσης για την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου ο Παπαναστασίου