Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού

Στο πλαίσιο της Εκλογικής Γενικής Συνέλευσης των μελών του Δικτύου, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Δουβλίνο, ο μέχρι πρωτίστως Πρόεδρος του δικτύου για δυο συνεχής θητείες, Νάσος Χατζηγεωργίου, εκπρόσωπος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου (ΕΤΑΠ) παρέδωσε την προεδρία στον σύνδεσμο τουρισμού της επαρχίας Sibiu Ρουμανίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Πάφου (ΕΤΑΠ ΠΑΦΟΥ) είναι ενεργό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού –EUROPEAN CULTURAL TOURISM NETWORK (ECTN) με έδρα τις Βρυξέλλες από το 2012 και η ΕΤΑΠ κατείχε την θέση του Αντιπροέδρου από το 2016 μέχρι το 2020 και την Προεδρία από το 2020 μέχρι το 2024.

Tο δίκτυο είναι το μοναδικό πανευρωπαϊκό σε αυτό τον τομέα και αποτελείται από 40 και πλέον καταξιωμένους φορείς και πανεπιστήμια από χώρες όπως Γερμανία, Σουηδία, Ισπανία, Η.Β, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία, Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμάνια, Λετονία, Κροατία, Ιρλανδία, Ολλανδία, κ.ά.

Μετά από την τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Δικτύου, έχει εκλέγει νέο Δ.Σ. για το 2025-2026 το οποίο καταρτίστηκε σε σώμα ως ακολούθως:

-Πρόεδρος, Simina Manea-Sibiu County Tourism Association-Romania

-Αντιπρόεδρος, Marta Coutada - Inter-Community CIM Alto Minho-Portugal

-Ταμίας/Γραμματέας, Μάνος Βουγιούκας- Argonautica network-Greece

Mέλη

-Νάσος Χατζηγεωργίου -Pafos Regional Βoard of Tourism-Cyprus ( ex president)

-Jordi Tresserras-University of Barcelona, Catalonia-Spain,

-Franziska Stenzel-Experience Bremerhaven-Germany

-Barry Rogers-Dublin City Council-Ireland

-Jessika Weber-Breda University of Applied Sciences-Netherlands

-Amra Jaganjac-Tuzla Tourism Board, Bosnia and Herzegovina.

Το δίκτυο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχει ως κύριο μέλημα να φέρει σε επαφή επαγγελματίες και εταίρους του τουρισμού και πολιτισμού από διάφορες περιοχές της Ευρώπης, για ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές με σκοπό να αναπτύξουν νέες προσεγγίσεις και καινοτομίες.

Στις επιτυχίες του Δικτύου για την τελευταία τετραετία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

-Η δημιουργία αρκετών εταιρικών έργων με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά προγράμματα Interreg, έργα CHRISTA(Πολιτιστικό τουρισμό) CULTRinG (πολιτιστικές διαδρομές, Cult-CreTE (δημιουργικό τουρισμό), DESTI-SMART (έξυπνο τουρισμό) ReΙnΗerit (διαχείριση και ψηφιακή προβολή πολιτιστικής κληρονομιάς), Erasmus Foodbiz (γαστρονομικό τουρισμό), SMP INSPIRES (ανθεκτικό τουρισμό).

-Τα ετήσια συνέδρια 2020-2024. Με συμμετοχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Επιτροπή των Περιφερειών, Europa Nostra, European Travel Commission, Iter Vitis & Phoenicians Cultural Routes of the Council of Europe, European Association of Archaeologists, Interpret Europe, ICOMOS, Europeana, ETOA, ENAT, UNESCO & UN Tourism (UNWTO).

-Τα Διεθνή βραβεία 'Προορισμός Βιώσιμου Πολιτιστικού Τουρισμού’ και η αναβάθμιση τους τα τελευταία χρόνια. Τα ετήσια βραβεία ECTN από το 2018 διεξάγονται σε συνεργασία με την Europa Nostra & European Travel Commission.

-Τη στήριξη της Πάφου ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού (European Capital of Smart Tourism) για το 2023 και τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού 2024 στο Δουβλίνο, Ιρλανδία.

Δειτε Επισης

Στην Σαλαμιού στελέχη της ΕΤΑΠ Πάφου
Χαιρετίζει την έναρξη αναβαθμιστικών έργων στον Δήμο Ιεροκηπίας η ΕΤΑΠ Πάφου
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Καινοτομούν ΕΤΑΠ και Κοινότητα Μανδριών-Φύτευση σε παραλία για προστασία περιβάλλοντος και για φυσική σκίαση
Υστερεί σε υποδομές πρόσβασης για ΑμεΑ η Λάρνακα
Παγκόσμια διάκριση για την Constantinou Bros Hotels-«Καλύτερη ξενοδοχειακή αλυσίδα» στα Globe Travel Awards 2025
Αντίστροφη μέτρηση για άνοιγμα του Amyth of Nicosia-Νέο ξενοδοχείο από την Thanos Hotels & Resorts στο κέντρο της πρωτεύουσας
Στο top 10 των φθηνότερων προορισμών των Βρετανών για πακέτο διακοπών all-inclusive επτά διανυκτερεύσεων η Κύπρος
I-STARS: Κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκών βιώσιμων πρακτικών στον τομέα του τουρισμού
Ντίνος Λευκαρίτης: Η δυναμική της Λάρνακας ως τουριστικού προορισμού και ο ρόλος της ΕΤΑΠ