Ηλεκτρική διασύνδεση: Η βασική στόχευση και πώς είδε τις τοποθετήσεις Κυριάκου Μητσοτάκη η Λευκωσία
Γιώργος Πλουτάρχου 13:25 - 09 Σεπτεμβρίου 2024
Στον αστερισμό της αυριανής κατά γενική ομολογία κρίσιμης σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων σε σχέση με το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης κινούνται κυβέρνηση και αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προπαρασκευαστικού χαρακτήρα συνάντηση, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, που έλαβε χώρα το πρωί στο Προεδρικό και στην οποία παρακάθισαν οι αρμόδιοι υπουργοί, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας και εκπρόσωποι των αρμόδιων κρατικών αρχών και υπηρεσιών.
Απώτερος σκοπός της συνάντησης υπήρξε ο συντονισμός και η χάραξη ξεκάθαρης γραμμής πλεύσης βάσει της οποίας θα κινηθεί κατά την αυριανή σύσκεψη η πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
- Διαβάστε εδώ: Συντονισμός στην Λευκωσία ενόψει σύσκεψης για ηλεκτρική διασύνδεση-Προπαρασκευαστική συνάντηση στο Προεδρικό
Η αυριανή σύσκεψη
Η αυριανή σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, πραγματοποιείται υπό το πρίσμα και των χθεσινών τοποθετήσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανοίγοντας για πρώτη φορά τα χαρτιά του δημόσια γύρω από το έργο και πώς το προσεγγίζει η ελληνική κυβέρνηση, κινήθηκε στέλνοντας μηνύματα σε δύο άξονες, ως εξής:
- Πρώτο: Ότι το έργο θα γίνει αν εξασφαλιστεί η οικονομική του βιωσιμότητα.
- Δεύτερο: Ότι οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν.
Πρόκειται για αναφορές στις οποίες η Λευκωσία προσδίδει θετικό πρόσημο, με κυβερνητική πηγή να εστιάζει στην παραδοχή-όπως ερμηνεύεται- του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι πρώτα πρέπει να αποσαφηνιστεί η βιωσιμότητα του έργου.
«Ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός έρχεται και αναγνωρίζει το θέμα της διασφάλισης της βιωσιμότητας, για ένα έργο το οποίο ο ΑΔΜΗΕ απέκτησε γνωρίζοντας τα δεδομένα, αφού δεν άλλαξε το ρυθμιστικό πλαίσιο μετά που το αγόρασε από τον EuroAsia(σ.σ. προηγούμενο φορέα υλοποίησης», επισήμανε, για να προσθέσει πως πρόκειται ταυτόχρονα για τοποθέτηση που επιβεβαιώνει την ορθότητα της στάσης της κυπριακής πλευράς να συζητηθούν σε βάθος και να ξεκαθαριστούν όλα τα δεδομένα γύρω από το έργο.
- Διαβάστε εδώ: Άνοιξε τα χαρτιά του για GSI ο Μητσοτάκης-Η προϋπόθεση για να γίνει και τι είπε για τους γεωπολιτικούς κινδύνους
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σε σημερινές ραδιοφωνικές του δηλώσεις, ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, έσπευσε να διευκρινήσει ότι θέση της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί πως δεν υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα του έργου από πλευράς ρυθμιστικού πλαισίου, να μπορεί, δηλαδή, όπως εξήγησε, να κάνει το έργο ο κατασκευαστής(ΑΔΜΗΕ).
Για να ξεκαθαρίσει επιπρόσθετα πως για την ελληνική κυβέρνηση η ηλεκτρική διασύνδεση δεν αντιμετωπίζει κανένα θέμα οικονομικής σκοπιμότητας-κατά την έκφρασή του-, από πλευράς ωφελειών που παρέχει, προπαντός στους Κυπρίους καταναλωτές...
- Διαβάστε εδώ: Θ. Σκυλακάκης: Η οικονομική βιωσιμότητα από πλευράς ρυθμιστικού πλαισίου το πρόβλημα για GSI
Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας
Με τα δεδομένα αυτά, και σε ό,τι αφορά την αυριανή σύσκεψη η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο και της οποίας θα προεδρεύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, επιδίωξη της Λευκωσίας είναι όπως ξεκαθαρίσουν κατά το δυνατό περισσότερο οι γκρίζες ζώνες γύρω από το έργο, όπως για παράδειγμα η έκθεση που θα έχει η Κυπριακή Δημοκρατία(σ.σ. φορολογούμενοι και καταναλωτές) σε περίπτωση που αρχίσει και δεν ολοκληρωθεί.
Τι θα συμβεί, δηλαδή, στην περίπτωση μη υλοποίησης τους έργου, δεδομένου και του στόχου της κυβέρνησης να μην μετακυλιστεί το όποιο κόστος στον καταναλωτή, προτού ολοκληρωθεί το έργο.
«Τι θα σημαίνει για παράδειγμα αν διακοπεί στο στάδιο της βυθοσκόπησης;», υπέδειξε αρμόδια πηγή. «Δεν θέλουμε να υπάρχουν γκρίζες ζώνες και ασάφειες», επισήμανε, για να συμπληρώσει ότι υπάρχουν απαντήσεις που πρέπει να δοθούν και να υπογραμμίσει πως είναι η πρώτη φορά που όλα τα εμπλεκόμενα μέρα κάθονται στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν.
«…Και να υπάρχει μια κοινή ερμηνεία, μια κοινή ανάγνωση, κοινά δεδομένα, κοινές απορίες και κοινές απαντήσεις στις απορίες. Αυτό πρέπει να γίνει για να είμαστε σίγουροι ότι το έργο θα προχωρήσει όπως πρέπει και ότι θα είναι προς όφελος, τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας», επισήμανε η ίδια πηγή.
Όπως εξήγησε περαιτέρω, οι εκκρεμότητες αφορούν σε ένα φάσμα-πλαίσιο σύνδεσης όλων των παραμέτρων(σ.σ. οικονομικών και νομικών ζητημάτων), όπου χρειάζεται να είναι σαφείς οι απαντήσεις και η ανάγνωση της απάντησης να είναι απ’ όλους η ίδια.
Γι’ αυτό, όπως υπογράμμισε, κρίθηκε σωστό να πραγματοποιηθεί η αυριανή συνάντηση.
«Να είναι όλοι παρόντες, να τεθούν στο τραπέζι τα γκρίζα σημεία και πτυχές που υπάρχουν, τόσο στο νομικό όσο και οικονομικό σκέλος, να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις ή αν πρέπει αν επανέλθουν σε σχέση με κάποιες διευκρινήσεις. Αλλά να είμαστε σίγουροι ότι αυτό που θα έχουμε, αυτό θα είναι. Και αν υπάρχει ενδεχόμενο ρίσκο, αυτό να είναι υπολογισμένο», τόνισε.
Στόχος, όπως μας υποδείχθηκε, είναι και παραμένει η αυριανή σύσκεψη να ξεκαθαρίσει πολλά επί του όλου ζητήματος, χωρίς αυτό να σημαίνει-όπως διευκρινίζεται- ότι μετά από την σύσκεψη θα ληφθεί απαραιτήτως η οποιαδήποτε απόφαση.
«Μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω διευκρινήσεις… Το σίγουρο είναι ότι όσα τεθούν στο τραπέζι θα βρίσκονται επί τάπητος κατά ένα τρόπο κατανοητό απ’ όλους», επισήμανε.
Βασική στόχευση και ζητούμενο μέσα από την αυριανή σύσκεψη, όπως μας τονίστηκε συμπερασματικά αρμοδίως, είναι η ελαχιστοποίηση της έκθεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κύπριου καταναλωτή.
Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοινώθηκε, στην σύσκεψη θα παρακαθίσουν οι:
- Υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Οικονομικών και Υφυπουργός παρά τω Προέδρω εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας,
- ο Υπουργός Ενέργειας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης,
- εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
- εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ, της εταιρείας NEXANS και
- η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.