Η επιστολή της Βουλής στον Χριστοδουλίδη για την ηλεκτρική διασύνδεση-«Έντονες επιφυλάξεις»

Έντονες επιφυλάξεις για την κατ’ αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα (2/9) για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, εκφράζουν τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας, μέσω επιστολής που απέστειλε εκ μέρους τους η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή-την οποία κατέχει και δημοσιεύει το InBusinessNews-, τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας θεωρούν πως «μία τέτοια ρύθμιση ισοδυναμεί με έμμεσο τρόπο καταβολής του ποσού αυτού από τους φορολογουμένους, η οποία ταυτόχρονα αντιστρατεύεται την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου, σύμφωνα με την οποία ο Κύπριος καταναλωτής δεν θα επωμιστεί οποιοδήποτε κόστος πριν από την έναρξη λειτουργίας του έργου».

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την επιστολή της Προέδρου της Βουλής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Ενεργώντας εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η οποία συζήτησε σε αριθμό συνεδριών της που πραγματοποιήθηκαν στο χρονικό διάστημα μεταξύ 29 Αυγούστου 2023 και 28 Αυγούστου 2024 το θέμα που αφορά στην πορεία υλοποίησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου Great Sea Interconnector, διαβιβάζω τα ακόλουθα:

Η Επιτροπή στη βάση της όλης συζήτησης, όπως και σχετικής πληροφόρησης που περιήλθε σε γνώση της, θεωρεί χρήσιμο να θέσει υπόψη σας τα πιο κάτω ζητήματα πριν από τη λήψη τελικών αποφάσεων ως προς τον περαιτέρω χειρισμό του όλου θέματος:

  1. Την ανάγκη ανάληψης δέσμευσης από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), όπως και από τις κατασκευάστριες εταιρείες ως προς το τελικό κόστος κατασκευής του εν λόγω έργου, το οποίο πρέπει να διασφαλιστεί εκ των προτέρων ότι δεν θα δύναται να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.
  2. Τη διαβεβαίωση εκ μέρους των πιο πάνω φορέων ότι η κατασκευή του έργου είναι τεχνικά εφικτή και ότι σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο αυτό δεν ολοκληρωθεί, το κόστος που θα προκύψει δεν θα καταβληθεί από τον Κύπριο καταναλωτή.

Εν κατακλείδι, η επιτροπή διατυπώνει έντονες επιφυλάξεις ως προς το ενδεχόμενο λήψης απόφασης από την κυβέρνηση για την καταβολή ποσού ύψους 25 εκατομ. ευρώ, ετησίως, το οποίο θα προέλθει από έσοδα από τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων των ρύπων, από την 1η Ιανουαρίου 2025 και για τα επόμενα πέντε έτη.

Η θέση της επιτροπής είναι ότι μία τέτοια ρύθμιση ισοδυναμεί με έμμεσο τρόπο καταβολής του ποσού αυτού από τους φορολογουμένους, η οποία ταυτόχρονα αντιστρατεύεται την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου, σύμφωνα με την οποία ο Κύπριος καταναλωτής δεν θα επωμιστεί οποιοδήποτε κόστος πριν από την έναρξη λειτουργίας του έργου.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΝΙΤΑΣ

Διαφοροποιήθηκε ο Χρύσης Παντελίδης

Αξίζει να αναφερθεί πως, με την αποστολή της επιστολής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διαφώνησε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας, Χρύσης Παντελίδης.

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του, «είναι ένα πράγμα η υποβολή ερωτημάτων προς την εκτελεστική εξουσία, στη βάση των δημοσιευμάτων των ημερών (πράγμα θεμιτό και εύλογο, που όμως δεν έγινε) και είναι άλλο πράγμα η διατύπωση ισχυρισμών, εκτιμήσεων και απόψεων με τον τρόπο και το ύφος που διατυπώνονται στην εν λόγω επιστολή».

«Επί της ουσίας, επαναλαμβάνω πως χρειαζόμαστε και θέλουμε την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα (και την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση). Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από την Κυβέρνηση της Κύπρου αυτές τις ημέρες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και δεν πρέπει να υπονομεύονται για εξυπηρέτηση μικροπολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων».

Στις τέσσερις συνεδριάζει το Υπουργικό

Εν τω μεταξύ, η σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητείτο και πρόταση του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Παπαναστασίου, για χρηματοδότηση των δαπανών του ΑΔΜΗΕ κατά την κατασκευή του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας, στη βάση σχετικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μετά από έντονες διαπραγματεύσεις ημερών, θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 4 το απόγευμα.

Σημειώνεται πως, η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου είχε καθοριστεί αρχικά για τις 9.30 το πρωί, ακολούθως μετατέθηκε για τις 10.30 το πρωί, ενώ πριν λίγο επαναπρογραμματίστηκε για τις 4 το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την κατ’ αρχήν απόφαση, η Κυπριακή Δημοκρατία θα χρηματοδοτεί από το 2025 και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου το 2030, με 25 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και συνολικά με 125 εκ. ευρώ τις δαπάνες του ΑΔΜΗΕ.

Το ποσό αυτό-125 εκ. ευρώ-η Κυπριακή Δημοκρατία θα το καταβάλλει από το Ταμείο Ρύπων, το οποίο αντλεί έσοδα από την εμπορία δικαιωμάτων ρύπων. Για να καταστεί, ωστόσο, κάτι τέτοιο εφικτό, θα πρέπει να ληφθεί σχετική απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί και νομοθετική ρύθμιση.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού GOLD: Γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας
Μετρά ακόμη πληγές από την απώλεια της ρωσικής αγοράς η Περνέρα-Κλειστά ξενοδοχεία και επιχειρήσεις
Οι αφυπηρετήσεις, οι παραιτήσεις και οι…απολύσεις στο Δημόσιο-Πόσοι και γιατί πέρασαν την πόρτα εξόδου
Τέσσερις προτάσεις Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ενέργεια
Τίτλοι ιδιοκτησίας έναντι καθορισμένου χρηματικού αντιτίμου-Πράσινο Υπουργικού στο σχέδιο πολεοδομικής αμνηστίας
Το νέο Δ.Σ. της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού-Στην προεδρία ο Κωνσταντίνος Φελλάς
Μ. Ζαχαριάδης: Αναμένεται πτώση καταθετικών επιτοκίων, σταθεροποίηση δανειστικών-Οι εκτιμήσεις του Καθ. Οικονομικών
Μειώνει το επιτόκιο κατά 0.60% η Τράπεζα Κύπρου-Απόφαση με σημαντική θετική επίδραση στους πελάτες της
Τράπεζα Κύπρου: Back to Athens με συντριπτικό «ναι» από τους μετόχους-Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
Προς ηλεκτρική διασύνδεση με το σωστό περιεχόμενο... Κορύφωση διεργασιών για να κλειδώσει η συμφωνία