Powered by

DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας

Η συνεχιζόμενη πρόοδος στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, η οποία ενισχύει την ανθεκτικότητά του, ήταν σημαντικός παράγοντας για την αναβάθμιση της τάσης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από "Σταθερή" σε "Θετική" (BBB(low), σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Morningstar DBRS.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό σχόλιο, ένας πιο ανθεκτικός τραπεζικός τομέας επιτρέπει στις τράπεζες να παρέχουν περισσότερη πίστωση στην οικονομία, ενώ η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και η αύξηση της κερδοφορίας έχουν βελτιώσει την ποιότητα του κεφαλαίου τους.

Αναφέρεται επίσης ότι η Κυβέρνηση, μέσω του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αναμένεται να συνεχίσει τις προσπάθειες για την πώληση των μετοχών της στις ελληνικές τράπεζες, κάτι που μειώνει τους δεσμούς μεταξύ του τραπεζικού τομέα και του ελληνικού κράτους, δημιουργώντας μια πιο διαφοροποιημένη μετοχική δομή.

Ωστόσο παρά τις βελτιώσεις, η Morningstar DBRS επισημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, όπως η υψηλή έκθεση των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα και οι μεγάλες κρατικές εγγυήσεις.

Η Morningstar DBRS αναφέρει ότι η σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) από τους ισολογισμούς των τραπεζών και η αποεπένδυση στον τραπεζικό τομέα, σηματοδοτούν την επιστροφή του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα σε κανονικότητα, γεγονός που αναμένεται να διευκολύνει την πρόσβαση σε πίστωση για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την πραγματική οικονομία μέσω επενδύσεων, βελτιώνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.

Αναφέρεται ακόμα ότι η αύξηση της πίστωσης προς τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες έφτασε το 9,7% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο του 2024, έναντι 3,1% τον Ιούλιο του 2023. Σημειώνεται επίσης ότι η επιτυχής κατανομή των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι σημαντική, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διοχετευτεί μόνο 2,2 δισ. ευρώ από τα συνολικά 17,7 δισ. ευρώ, αλλά αναμένεται επιτάχυνση της διαδικασίας. Σημειώνεται ότι η παροχή πίστωσης στις ελληνικές εταιρείες θα βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει το επενδυτικό χάσμα της με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Επιπλέον, αναφέρεται, οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει στην κερδοφορία και έχουν ξεκινήσει να διανέμουν μερίσματα, γεγονός που αποτελεί περαιτέρω ένδειξη αποκατάστασης της κανονικότητας στο τραπεζικό σύστημα. Η ενίσχυση της κερδοφορίας έχει επιτρέψει τη μείωση του ποσοστού των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTCs) στο 44% των ιδίων κεφαλαίων στο τέλος του 2023, μειωμένο κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2022.

Δειτε Επισης

Στο 2,3% η ανάπτυξη και στο 2,5% το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της Ελλάδας το 2025
Οι βασικές παράμετροι του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2025
Αυτό είναι το σχέδιο για αποκλιμάκωση του ελληνικού χρέους-Η συμφωνία με τις Βρυξέλλες
UniCredit: «Πατάει γκάζι» η ανάπτυξη στην Ελλάδα-Στο 2,3% φέτος
Κλείδωσαν οι στόχοι της τετραετίας για την ελληνική οικονομία
Άθικτο το επενδυτικό story του Χρηματιστηρίου Αθηνών... Ζωντανεύει και παραμένει ελκυστικό
Κ. Μητσοτάκης: Μεγάλο το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, εταιρειών, οργανισμών και τραπεζών για την Ελλάδα
Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους