Ξεκαθαρίζει για καθορισμό πλαφόν στην τιμή του νερού το Υπουργείο Εμπορίου-Καμιά πρόθεση για εξαιρέσεις

Δεν υπάρχει καμία πρόθεση εξαίρεσης των αεροδρομίων ή οποιουδήποτε άλλου σημείου πώλησης από τις πρόνοιες του Νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή για καθορισμό ανώτατης τιμής πώλησης στο νερό ή/και άλλα προϊόντα σε αγορές όπου εξ αντικειμένου δεν μπορεί να αναπτυχθεί επαρκής ανταγωνισμός, αναφέρει σε ανακοίνωση, που εξέδωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή.

Όπως αναφέρεται, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κατέθεσε τον Μάρτιο του 2024 Νομοσχέδιο βάσει του οποίου δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να καθορίζει ανώτατη τιμή πώλησης στο νερό ή/και άλλα προϊόντα, σε αγορές όπου εξ αντικειμένου δεν μπορεί να αναπτυχθεί επαρκής ανταγωνισμός (π.χ. αεροδρόμια, λιμάνια, γήπεδα, νοσοκομεία κ.λπ.), με στόχο την προστασία των καταναλωτών από τυχόν εκμετάλλευσή τους σε κλειστές/μονοπωλιακές αγορές, στις οποίες δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές.

Προς τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο προσβλέπει σε εποικοδομητική συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων ούτως ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος των καταναλωτών, συνεχίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι σε συνέχεια της χθεσινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, το Υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση εξαίρεσης των αεροδρομίων ή οποιουδήποτε άλλου σημείου πώλησης από τις πρόνοιες του Νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Διευκρινίζεται επίσης ότι στο Νομοσχέδιο έχουν καθοριστεί αρχικά δέκα σημεία πώλησης, στα οποία ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας δύναται να καθορίσει ανώτατες τιμές πώλησης για το νερό ή/και άλλα προϊόντα, με το Υπουργείο να κρίνει ότι τα προτεινόμενα σημεία πώλησης είναι απαραίτητο να παραμείνουν ως έχουν αρχικά καθοριστεί στο Νομοσχέδιο.

Περαιτέρω, σημειώνεται ότι η πρόθεση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, μετά την ψήφιση του Νόμου, είναι να εξετάζονται όλα τα δεδομένα για το κάθε σημείο πώλησης χωριστά και ανάλογα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης να καθορίζεται από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανώτατη τιμή πώλησης των υπό συζήτηση προϊόντων, όπου, όταν και για όποια περίοδο κρίνεται απαραίτητο.

Τονίζεται, επίσης, ότι το προτεινόμενο Νομοσχέδιο δεν αποτελεί παρέμβαση στον ελεύθερο ανταγωνισμό, καθώς δεν επιβάλλει ανώτατη τιμή πώλησης σε όλες τις επωνυμίες, αντίθετα, αφορά αποκλειστικά αγορές, στις οποίες δεν μπορεί να αναπτυχθεί επαρκής ανταγωνισμός και ο καταναλωτής δεν έχει εναλλακτικές επιλογές.

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας εργάζεται με σκοπό η προσπάθεια που καταβάλλεται, σε συνεργασία με τη Βουλή, για έγκριση του Νομοσχεδίου, να ολοκληρωθεί σύντομα, κατά τρόπο που να λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Nicosia Mall: Στήριξη στην κοινωνία και το περιβάλλον
Έσπασε κάθε ρεκόρ το παγκόσμιο εμπόριο το 2024-Άγγιξε τα 33 τρις δολάρια
Η DeLeMa McCann υπογράφει την επετειακή καμπάνια των 80χρονων της Χαραλαμπίδης Κρίστης
So-Easy Stores... Αέρας άνοιξης στα βολικά και γρήγορα ψώνια
Φάνος Ν. Επιφανίου και ALUMINCO ενώνουν δυνάμεις και ενισχύσουν την παρουσία τους στην αγορά των συστημάτων αλουμινίου
Εδραιώνουν τη δυναμική τους τα υβριδικά αυτοκίνητα με μερίδιο αγοράς 44%-Ποιες μάρκες προτιμούν οι αγοραστές
Κωτσόβολος: Ενώνει δυνάμεις και καλεί τους καταναλωτές να κάνουν react σε μια μεγάλη δράση ανακύκλωσης
Μικρή άνοδος στο χονδρικό εμπόριο το δ’ τρίμηνο του 2024, μεγαλύτερη αύξηση στα οχήματα
Kings Avenue Mall: Φιλανθρωπικές δράσεις και πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης
Τα προϊόντα Doctor’s Formulas η νέα προσθήκη στην γκάμα της KYPROPHARM