Powered by

Επανήλθε σε πτωτική πορεία ο δείκτης τιμών καταναλωτή-Υποχώρησε στο 2,4%

Στο 2,4% υποχώρησε τον Ιούλιο του 2024 ο εναρμονισμένος πληθωρισμός, σε σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο, μετά την αύξηση 3% που παρουσίασε τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, πλησιάζοντας και πάλι τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πληθωρισμό 2%.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Ιούνιο του 2024), σύμφωνα με εκτίμηση της EUROSTAT (flash estimate), ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 0,7%, ενώ σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2024 ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 2,3%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σημειώνεται ότι, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός, μετά την υποχώρηση του τον Μάρτιο του 2024 στο 1,6%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021, ακολούθησε τους επόμενους τρεις μήνες (Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο) ανοδική πορεία.

Κατά κατηγορία, συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2023, οι κατηγορίες Αναψυχή και Πολιτισμός (7,2%) και Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (5,0%) παρουσίασαν τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή.

Σε σχέση με τον Ιούνιο 2024, η μεγαλύτερη μεταβολή καταγράφηκε στην κατηγορία Ένδυση και Υπόδηση (-11,4%).

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2024, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η μεγαλύτερη μεταβολή παρατηρήθηκε στην κατηγορία Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (5,6%).

Η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες, συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2023, παρατηρήθηκε στην κατηγορία Υπηρεσίες, με ποσοστό 3,8%.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η κατηγορία Μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (-3,5%) σημείωσε τη μεγαλύτερη μεταβολή.

Δειτε Επισης

Τμήμα Περιβάλλοντος: Σε εξέλιξη διαβούλευση για Φόρο Υγειονομικής Ταφής Δημοτικών Αποβλήτων
Ύποπτα και παραπλανητικά μηνύματα στα social media από πλαστές ηλεκτρονικές διευθύνσεις-Εφιστά την προσοχή το ΥπΟικ
Κατώτατος μισθός: Σε ποια θέση βρίσκεται η Κύπρος ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.
Ο δρόμος του ΧΑΚ προς την αποκρατικοποίηση...Η ανάγκη στήριξης από την πολιτεία και η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή
Στο 2,5% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο-Μικρή επιβράδυνση σε σχέση με Δεκέμβριο
Αμελητέες απώλειες στο ΧΑΚ την Τετάρτη
Αντισυνταγματικός ο νόμος για διοχέτευση φόρου σε κουρεμένα Ταμεία Προνοίας-Η απόφαση του Ανωτάτου
Έτοιμη να γράψει ιστορία η Κύπρος...Αντίστροφη μέτρηση για το FIBA EuroBasket 2025
Η Σοφία Κλεόπα Χατζηκυριάκου νέα Πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου
Συνεχίζει την πτωτική πορεία η ανεργία στην Κύπρο-Πώς διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο