Powered by

Προκαταρκτική συμφωνία Ουκρανίας με πιστωτές για αναδιάρθρωση χρέους $20 δισ.

Την κατάληξη σε μια κατ' αρχήν συμφωνία με ομάδα πιστωτών για την αναδιάρθρωση διεθνών ομολόγων της, ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ουκρανία, οδηγώντας την εμπόλεμη χώρα, πιο κοντά σε μια πρωτοφανή αναδιάρθρωση χρέους.

Η ανακοίνωση της Ουκρανίας έρχεται, μια εβδομάδα πριν λήξει η διετής συμφωνία αναστολής πληρωμής του χρέους της που συνήφθη το 2022. Είναι η πρώτη φορά που μια χώρα ξεκινά αναδιάρθρωση χρέους κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, πλήρους κλίμακας.

«Μετά από μήνες δέσμευσης και σκληρής δουλειάς με τους ιδιώτες ομολογιούχους μας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τους διμερείς εταίρους μας, καταλήξαμε σε μια κατ' αρχήν συμφωνία με την Ad Hoc Επιτροπή Πιστωτών για τη συνολική αναδιάρθρωση του δημόσιου εξωτερικού μας χρέους», αναφέρει σε ανακοίνωση ο Ουκρανός Υπουργός Οικονομικών, Serhiy Marchenko.

Αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα διατηρήσει τη σταθερότητα του προϋπολογισμού της και των ταμειακών διαθέσιμων που απαιτούνται για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την άμυνά της, πρόσθεσε.

Τα οικονομικά της Ουκρανίας είναι επισφαλή καθώς έχει παραταθεί ο 28μηνος πόλεμος της με τη Ρωσία. Η εισβολή της Ρωσίας το 2022 αποδεκάτισε την οικονομία της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα χρήματα -και τη στρατιωτική βοήθεια- των διεθνών εταίρων της.

Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο και ο κίνδυνος αμφιταλαντευόμενης δέσμευσης για τη διατήρηση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, υπό μια πιθανή Προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, αύξησαν την πίεση για αναδιάρθρωση του χρέους, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες.

Η πρόταση προβλέπει ονομαστικό κούρεμα 37% στα ανεξόφλητα διεθνή ομόλογα της Ουκρανίας, εξοικονομώντας στο Κίεβο 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές κατά τα επόμενα τρία χρόνια – περίοδος που είναι η διάρκεια του προγράμματος της χώρας με το ΔΝΤ, το οποίο λήγει το 2027, σύμφωνα με κυβερνητικές δηλώσεις.

Η Κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι το ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία ήταν συμβατή με τις παραμέτρους του πακέτου στήριξης, ύψους 122 δισ. δολαρίων, και ότι οι επίσημοι δανειστές της χώρας, η Ομάδα Πιστωτών της Ουκρανίας (ΟΠU), την είχαν επίσης υπογράψει.

Δειτε Επισης

Νουριέλ Ρουμπινί: Προειδοποιεί για πετρελαϊκό σοκ αντίστοιχο της δεκαετίας του ’70
Oxford Economics: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 έφεραν μικρή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη
Ανέκαμψε η τιμή του χρυσού μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας
ΔΝΤ-Ουκρανία: Υποτίμηση νομίσματος, μείωση επιτοκίων και αύξηση φορολογίας στο μενού
Ευρωζώνη: Πώς κινήθηκε η δραστηριότητα στα εργοστάσια τον Αύγουστο
Νοm Dom: 1 δισ. στερλίνες ο λογαριασμός αν καταργηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σε χαμηλό ενός μήνα το Bitcoin εν μέσω ανησυχιών για τις οικονομικές προοπτικές
Τουρκία: Απότομο «φρένο» στον πληθωρισμό μετά την αύξηση στα επιτόκια
ΗΠΑ: Συρρίκνωση για 5ο συνεχόμενο μήνα στον δείκτη μεταποίησης ISM
Μικρές απώλειες κατέγραψε η τιμή του χρυσού