Powered by

Μέτρα αντιμετώπισης της παρατεταμένης ξηρασίας ζήτησε η Μ. Παναγιώτου από τους Υπ. Γεωργίας Ε.Ε.

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ Μαρία Παναγιώτου, συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Κύρια θέματα του Συμβουλίου ήταν η διαχείριση των εργαλείων αντιμετώπισης της κρίσης μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και η κατάσταση των αγορών.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, η Δρ Παναγιώτου ενημέρωσε τους Υπουργούς Γεωργίας των Κρατών Μελών της ΕΕ για τις επιπτώσεις της παρατεταμένης ξηρασίας στην κυπριακή γεωργία και κάλεσε την Επιτροπή να διαμορφώσει μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης με στόχο τη διασφάλιση της παρούσας και μελλοντικής παραγωγής τροφίμων στην Κύπρο καθώς επίσης να παραχωρήσει την απαραίτητη ευελιξία για την προσαρμογή μέτρων υπό την ΚΑΠ, για στήριξη των Κυπρίων γεωργών. Σημαντικός αριθμός ΚΜ (Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ρουμανία, Ολλανδία, Κροατία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία, Δανία) εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και σημείωσε την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων για το θέμα της ξηρασίας. Η Επιτροπή κάλεσε σε διάλογο τις Κυπριακές Αρχές για την εξεύρεση κατάλληλων μέτρων. Ως εκ τούτου, η Κύπρος ξεκινά την διαμόρφωση του πλαισίου των μέτρων αυτών, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη που μετέχουν στην MED9, ώστε τα μέτρα αυτά να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ΚΜ που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα αλλά και να μπορούν να τύχουν άμεσης και αποτελεσματικής εφαρμογής.

Όσον αφορά τη διαχείριση των εργαλείων αντιμετώπισης της κρίσης μέσω ΚΑΠ, η Δρ Παναγιώτου επεσήμανε ότι υπό την Κυπριακή προεδρία των MED9, υιοθετήθηκε κοινό ανακοινωθέν των Υπουργών Γεωργίας με το οποίο προτείνεται η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πιστώσεων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΚΑΠ, καθώς και η δυνατότητα ανάπτυξης μέτρων αντιμετώπισης κρίσεων με χρηματοδότηση μέχρι 2% του χρηματοδοτικού φακέλου του Στρατηγικού Σχεδίου. Κάλεσε την Επιτροπή όπως στοχεύσει στην ταχύτερη υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, ενίσχυση της χρηματοδότησης για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, ιδιαίτερα για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ), και στη δημιουργία δικτύου ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα.

Για το θέμα της κατάστασης των αγορών η Δρ Παναγιώτου επεσήμανε τις αυξημένες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας στην Κύπρο σε σχέση με το κόστος παραγωγής, τη γεωγραφική απόσταση από τις αγορές της ΕΕ και τις δυσμενείς κλιματικές συνθήκες και τόνισε την ανάγκη λήψης βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας στην ΕΕ.

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση 5,6% στο ωριαίο εργατικό κόστος το τέταρτο τρίμηνο του 2024
Από την επόμενη εβδομάδα οι καταθέσεις στην ερευνητική για τους takata-Θα καλεστούν και υπουργοί
Νέα ανατροπή στην δίκη για Al Jazeera-Αναστολή κατηγοριών εναντίον Αντωνίου, αποσύρθηκαν δύο βασικοί μάρτυρες
Μικρή άνοδος στο ΧΑΚ με διακοπή διαπραγμάτευσης λόγω τεχνικού προβλήματος
Σε εξέλιξη η διασύνδεση της Κύπρου με το eIDAS για διασυνοριακές συναλλαγές-Τον Μάιο ολοκληρώνεται η διαδικασία
Προς άρση της απαγόρευσης πλήρωσης κενών θέσεων στο δημόσιο-Διαφωνεί ο ΔΗΣΥ
Αύξηση της απασχόλησης στον ευρύ δημόσιο τομέα κατά 1.476 άτομα το τέταρτο τρίμηνο του 2024
Άγγιξαν τις 13.000 οι κενές θέσεις εργασίας το τέταρτο τρίμηνο του 2024-Πόσες ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2023
Λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των βουλευτών και καταθέτει αναθεωρημένα νομοσχέδια για τις πολλαπλές συντάξεις η Κυβέρνηση
Πρόσφορο έδαφος για συνεργασία σε διάφορους τομείς μεταξύ κυπριακών και ελληνικών επιχειρήσεων