Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου η μελέτη για τον Euroasia Interconnector-Γιατί προέκυψε καθυστέρηση

Μικρή καθυστέρηση, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, αντί τέλος Οκτωβρίου, θα υπάρξει για την ετοιμασία της μελέτης, από οίκο, σε σχέση με το έργο Euroasia Interconnector, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος ανέφερε ότι έχει επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός κατάθεσης προσφορών και η κατακύρωση θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Παπαναστασίου, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ κατά πόσον προχωρούν οι διαδικασίες για τον Euroasia Interconnector, ο οποίος αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Κρήτης, εξήγησε ότι «η καθυστέρηση προέκυψε από τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί και την οποία επιτρέπουν οι κανονισμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας για κατακύρωση μιας προσφοράς, ώστε αυτή να είναι νόμιμη με βάση τους κανονισμούς του δημοσίου».

Όπως είπε, «θα πρέπει ο διαγωνισμός κατάθεσης προσφορών για τη διενέργεια της μελέτης να επαναληφθεί, έτσι ώστε να γίνει κατακύρωση του έργου, που να είναι νόμιμη, και στα πλαίσια που επιτρέπουν οι διαδικασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας». Σημείωσε ότι στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού προσφορών «μειώσαμε τους όρους εντολής και αφήσαμε τους πιο ουσιαστικούς για να είναι νόμιμη η διαδικασία», σύμφωνα με τους κανονισμούς προσφορών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επεσήμανε περαιτέρω ότι με βάση τους κανονισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορούσε η προηγούμενη κατακύρωση να είναι σύννομη.

«Για αυτό τον λόγο θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου" για την ολοκλήρωση μελέτης από οίκο για τον Euroasia Interconnector, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η διαδικασία των προσφορών ήδη τρέχει και η κατακύρωση της προσφοράς θα γίνει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Υπουργός Ενέργειας υπενθύμισε ότι η μελέτη θα αφορά την αξιολόγηση του Euroasia Interconnector Ltd σε τέσσερα σημεία που αφορούν την οικονομική βιωσιμότητα του έργου, η σύγκριση του με εναλλακτικές λύσεις όπως η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο της Κύπρου, η γεωστρατηγική του αξία και η δέουσα επιμέλεια (due diligence) για το έργο.

Ερωτηθείς κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει την ολοκλήρωση της μελέτης για να αποφασίσει κατά πόσον θα συμμετάσχει στο έργο, ο κ. Παπαναστασίου απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι «η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για το έργο παρατείνεται ελαφρώς».

Δειτε Επισης

Γιώργος Παπαναστασίου: Θα πρέπει να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης με την Chevron
Ο οδικός χάρτης της ΕΥΚ για ένα υπεράκτιο ενεργειακό οικοσύστημα στην Κύπρο
Πυρά ΣΑΗ κατά Κ.Δ.-«Ενεργεί κατά της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού και του ιδιωτικού τομέα»
ΡΑΕΚ: Περίπου 8% το μερίδιο των ανεξάρτητων παραγωγών και προμηθευτών στην αγορά ηλεκτρισμού
Αινιγματικός ο επικεφαλής της Chevron για την Κύπρο-Σφίγγα για το «Αφροδίτη», μίλησε για συνέργειες
Γιώργος Παπαναστασίου: Παράλληλες διαβουλεύσεις και θετικότητα με Chevron για το «Αφροδίτη»
Αναζητεί win-win λύση για το «Αφροδίτη» η Chevron-Παράταση μέχρι 1η Δεκεμβρίου
Γιώργος Παπαναστασίου: Στόχος η ενεργειακή αυτονομία της Κύπρου-Η στρατηγική της Κυβέρνησης
Αισιοδοξία για σχέδιο κοινής αποδοχής με Chevron για το «Αφροδίτη»-Προχωρά με τον «Κρόνο 2» η ENI
Νίκος Χριστοδουλίδης: Πιο κοντά στη δημιουργία του αγωγού EastMed με τις ανακαλύψεις της Eni