Ευρωπαϊκό υπηρεσιακό σεμινάριο στη Βουλή για οικονομική διακυβέρνηση Ε.Ε.

Με τη συμμετοχή συνέδρων από 20 εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ και το ΕΚ, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Μονάδα Ελέγχου της  Οικονομικής Διακυβέρνησης και της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (EGOV)  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) συνδιοργανώνουν υπηρεσιακό σεμινάριο, στις 8 και 9 Ιουνίου στη Βουλή.

Το σεμινάριο σκοπεί στην ανάπτυξη ικανοτήτων και στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και εμπειρογνωμοσύνης σε διοικητικό επίπεδο σε θέματα Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, καθώς και ευρύτερα θέματα οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.

Εναρκτήριους χαιρετισμούς θα απευθύνουν η Γενική Διευθύντρια της Βουλής Τασούλα Ιερωνυμίδου και ο Επικεφαλής της Μονάδας EGOV του ΕΚ Kajus Hagelstam.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, θα συζητηθούν τρεις θεματικές ενότητες. Την πρώτη θεματική ενότητα θα απασχολήσουν οι τρέχουσες προκλήσεις και η επιτευχθείσα πρόοδος στην υλοποίηση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπό το φως της ενσωμάτωσης του Σχεδίου “REPowerEU”.

Κύριοι ομιλητές θα είναι η  Yasemin Canbay από τη Γενική Γραμματεία Ανάκαμψης και ο David Lopes, Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης (ΓΔ) Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (μέσω διαδικτύου), ο Juan Ignacio Gonzales Bastero, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (μέσω διαδικτύου) και η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΓΔ Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών Ανθούλα Χαραλάμπους-Σαββίδη.

Εκπρόσωποι του Πορτογαλικού Κοινοβουλίου, της Ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων και του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας θα παρουσιάσουν τις βέλτιστες κοινοβουλευτικές πρακτικές των χωρών τους, όσον αφορά την υλοποίηση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η δεύτερη θεματική ενότητα θα επικεντρωθεί στις πολλαπλές οικονομικές επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και στις επακόλουθες εθνικές και ευρωπαϊκές απαντήσεις, με κύριους ομιλητές τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Μάριο Παναγίδη και την Οικονομική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών  Αυγή Χρυσοστόμου-Λαπαθιώτη.

Η τρίτη θεματική ενότητα θα πραγματευτεί τις νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά στην εν εξελίξει μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, με κύριο ομιλητή τον Επικεφαλής της Μονάδας Δημοσιονομικής Πολιτικής και Εποπτείας της ΓΔ Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Gilles Mourre (μέσω διαδικτύου).

Επίσης, θα εξεταστεί ο ρόλος των ανεξάρτητων δημοσιονομικών αρχών στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη στήριξη του κοινοβουλευτικού ελέγχου και την ενίσχυση της εθνικής οικειοποίησης των δημοσιονομικών κανόνων, με ομιλητές τον Πρόεδρο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Κύπρου  Μιχάλη Περσιάνη και το Μέλος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου Δρα Roel Beetsam (μέσω διαδικτύου).

Θα συζητηθεί ο εκτιμώμενος αντίκτυπος της μεταρρύθμισης του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ και στο ΕΚ.

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές