Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Πακιστάν: Παλεύει να ικανοποιήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση του Πακιστάν ελπίζει να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που θα ικανοποιήσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και των μέτρων που θα κερδίσουν τους ψηφοφόρους στις επικείμενες εκλογές, στον προϋπολογισμό της για το οικονομικό έτος 2023-24 που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, δήλωσαν αναλυτές.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το πρόγραμμα του ΔΝΤ για το Πακιστάν λήγει αυτόν τον μήνα με περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια που δεν έχουν ακόμη αποδεσμευτεί, καθώς πασχίζει να συνάψει συμφωνία με τον δανειστή, αντιμαχόμενο ένα πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ, τις δημοσιονομικές ανισορροπίες και τα χαμηλά αποθεματικά.

Μέχρι τον Νοέμβριο θα διεξαχθούν γενικές εκλογές, οι οποίες η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα τερματίσουν την αναταραχή που προέκυψε από την εκστρατεία διαμαρτυρίας της οποίας ηγήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Ιμράν Χαν από τότε που εκδιώχθηκε με ψήφο δυσπιστίας πέρυσι.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Μιφτά Ισμαήλ δήλωσε ότι είναι σημαντικό για την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ, ώστε να υπάρχει μικρή πιθανότητα για έναν επεκτατικό προϋπολογισμό.

«Χωρίς το ΔΝΤ, θα ήταν πολύ δύσκολο για το Πακιστάν να επιβιώσει το επόμενο οικονομικό έτος, οπότε είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό που θα είναι λίγο πολύ σύμφωνος με τις συστάσεις του ΔΝΤ», δήλωσε ο Ismail.

Η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με το ΔΝΤ για την αποδέσμευση 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από ένα πακέτο 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει καθυστερήσει από τον Νοέμβριο.

Τα κεφάλαια είναι ζωτικής σημασίας για το Πακιστάν προκειμένου να αποτρέψει μια κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών και οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι ακόμη και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, το Πακιστάν θα πρέπει να ζητήσει διάσωση στο προσεχές δημοσιονομικό έτος για να αποφύγει την αθέτηση των δανειακών του υποχρεώσεων.

Τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας μπορούν να καλύψουν τις εισαγωγές για περίπου ένα μήνα.

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 37,97% στη χώρα των 220 εκατομμυρίων κατοίκων τον Μάιο, ποσοστό ρεκόρ για δεύτερο συνεχή μήνα και το υψηλότερο ποσοστό στη Νότια Ασία.

Την Τρίτη, ο Υπουργός Προγραμματισμού ανακοίνωσε ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού για αναπτυξιακές δαπάνες θα ανέλθουν σε 1.150 δισεκατομμύρια ρουπίες (4,02 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά το νέο οικονομικό έτος, ενώ ο πληθωρισμός για το έτος προβλέπεται στο 21%.

Με τις γενικές εκλογές να πλησιάζουν, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μέτρα που θα κερδίσουν ψήφους την Παρασκευή, ακόμη και αν οι υποσχέσεις πρέπει να μειωθούν αργότερα.

Ο Φαχάντ Ραούφ, επικεφαλής έρευνας στη χρηματιστηριακή εταιρεία Ismail Iqbal Securities με έδρα το Καράτσι, δήλωσε ότι αναμένει αύξηση των μισθών των κυβερνητικών υπαλλήλων και πακέτο για τον γεωργικό τομέα, με το μεγαλύτερο βάρος να συσσωρεύεται σε μια ήδη στενή φορολογική βάση και ελάχιστα, αν όχι καθόλου, ουσιαστικά μέτρα για τη διεύρυνσή της.

«Οι τράπεζες και οι φορολογούμενες βιομηχανίες θα συνεχίσουν να αισθάνονται πίεση», δήλωσε ο Ραούφ, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι θα επιβληθεί εκ νέου ο λεγόμενος σούπερ φόρος 10% σε περισσότερους από 15 τομείς, παρόλο που η κυβέρνηση δήλωσε πέρυσι ότι επρόκειτο για εφάπαξ πληρωμή.

Πριν από ένα χρόνο, η κυβέρνηση έθεσε στόχο συνολικών δαπανών στα 9,5 τρισεκατομμύρια ρουπίες για το έτος 2022/23, από 8,49 τρισεκατομμύρια ρουπίες το έτος που τα σχέδια έπρεπε να μειωθούν μετά τη δυσαρέσκεια του ΔΝΤ, με τον Ραούφ να αναφέρει ότι αναμένει μια επανάληψη αυτού του γεγονότος φέτος.

Ο ανεξάρτητος οικονομολόγος Sakib Sherani δήλωσε ότι και αυτός πιστεύει ότι ο προϋπολογισμός θα είναι γεμάτος από λαϊκιστικά προεκλογικά μέτρα που είναι απίθανο να επιβιώσουν το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, δεδομένης της ανάγκης για περισσότερη στήριξη από το ΔΝΤ.

Δειτε Επισης

Τερματίζει τη συμφωνία αδειοδότησης με τη ρωσική θυγατρική της η Carlsberg
Μείωση τιμών τροφίμων στη Βρετανία για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια
Τουρκία: Πιάνει τόπο η στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική του Ερντογάν
Βρετανία: Επενδύσεις ύψους 96 δισ. λιρών από εταιρείες ύδρευσης
Ελλάδα: Στη Βουλή σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024
Goldman Sachs: «Ανθεί» η ζήτηση της Κίνας για πετρέλαιο και χαλκό
ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ενέκρινε χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους για 45 μέρες
Ιταλία: Στοχεύει σε περίπου 21 δισ. μέσω πώλησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων
Credit Suisse: Αναμένει ζημιά $1,6 δισ. το γ' τρίμηνο από αναταξινόμηση δανείων
Καλιφόρνια: Κατώτατο ωρομίσθιο 20 δολ. σε εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης