Λιανεμπόριο: Στα χαρτιά η στρατηγική απασχόλησης, ανεκμετάλλευτες χιλιάδες θέσεις εργασίας

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος εξακολουθεί να είναι για το λιανεμπόριο η σοβαρή έλλειψη εργατικού δυναμικού εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Η έναρξη της περιόδου αδειών του προσωπικού, αλλά και τα έκτακτα προβλήματα που προκύπτουν σε μία επιχείρηση, την ώρα που οι ενδείξεις για τον τουρισμό είναι κάτι περισσότερο από αισιόδοξες, εντείνουν περισσότερο τον βραχνά για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο.

Η νέα στρατηγική της Κυβέρνησης για την απασχόληση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες δεν φαίνεται να απέδωσε καρπούς, με το Υπουργείο Εργασίας να αδυνατεί λόγω φόρτου εργασίας και έλλειψης προσωπικού να εξετάσει εγκαίρως τις αιτήσεις από επιχειρήσεις για εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες.

Διαβάστε ακόμα:

Ο έλεγχος των άμεσων ξένων επενδύσεων και η εικόνα τους σε Κύπρο και Ε.Ε.

«Φωτιές» στην εστίαση και στη ψυχαγωγία, πνέει μένεα ο Λεβέντης

Ωστόσο, σε πρόσφατη τοποθέτησή του στο InBusinessNews για την έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία, ο υπουργός εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου διαβεβαίωσε ότι εφαρμόζονται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν ενισχυθεί και το αρμόδιο Υπουργείο να βρίσκεται σε επικοινωνία με τους κοινωνικούς εταίρους για τη σωστή εφαρμογή των διαδικασιών.

Διαβάστε εδώ: Το μέγεθος της...τρύπας στα ξενοδοχεία σε προσωπικό και οι σκέψεις Παναγιώτου

Δεν εφαρμόζεται στην πράξη

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου αναφέρθηκε σε τεράστιο κόστος στην οικονομία και στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς και τροχοπέδη σε νέες επεκτάσεις στο λιανικό εμπόριο.

«Η νέα στρατηγική απασχόλησης ξένου προσωπικού έμεινε στα χαρτιά, καθώς πρακτικά δεν εφαρμόζεται. Παρά τις διαβεβαιώσεις για ευέλικτες και απλοποιημένες διαδικασίες, δεν διαπιστώνεται πρόοδος ως προς την εξέταση των αιτημάτων, με αποτέλεσμα να παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων», επεσήμανε σχετικά, τονίζοντας ότι, παρά τον καθορισμό συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου απάντησης στους αιτητές, δεν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα.

Όπως και στους υπόλοιπους κλάδους που υποφέρουν από έλλειψη προσωπικού, έτσι και οι λιανέμποροι απευθύνονται στα επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Εργασίας με λίστες, στις οποίες παρουσιάζονται οι ελλείψεις ανά τομέα, χωρίς, ωστόσο, να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες για απασχόληση από ανέργους.

Στις 2.300 οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας
Υπολογίζεται μάλιστα ότι οι θέσεις εργασίας που παραμένουν ανεκμετάλλευτες στο σύνολο του λιανεμπορίου, συμπεριλαμβανομένων τομέων, όπως τρόφιμα, ένδυση, υπόδηση, καταστήματα ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών ειδών και τεχνολογίας, αλλά και DIY, φτάνουν τις 2.300.

Ο εν λόγω αριθμός κενών θέσεων εργασίας αφορά υφιστάμενες ανάγκες για απασχόληση, αλλά και ανάγκες εργοδότησης για νέες επεκτάσεις στο λιανεμπόριο.

Νοουμένου ότι επικρατούν συνθήκες πλήρους απασχόλησης και έλλειψης ενδιαφέροντος από ανέργους για απασχόληση στο λιανεμπόριο, ο γ.γ. του ΠΑΣΥΛΕ εξήγησε ότι μόνη οδός είναι η επίσπευση των διαδικασιών, με παραχώρηση αδειών εργοδότησης ξένου προσωπικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τα υφιστάμενα δεδομένα, σε περίπτωση που μία επιχείρηση επιδιώξει να προσλάβει ξένους εργάτες, τότε θα κληθεί να επωμιστεί σωρεία εξόδων, όπως αεροπορικά, διαμονή, διακίνηση, εγγραφή κτλ.

Δειτε Επισης

Μία lady για ένα SIR-H BENTLEY Cyprus μετέφερε τον Sir Tom Jones στην Κύπρο
Fiat: 125 χρόνια ιταλικής φινέτσας, καινοτομίας και… «Dolce Vita»
Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή: Σε ποια προϊόντα αυξήθηκαν οι τιμές και σε ποια μειώθηκαν
UBS: Οι δασμοί Τραμπ θα μπορούσαν να μειώσουν την κινεζική ανάπτυξη κατά 50% (γράφημα)
Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων: Το χαλλούμι ΠΟΠ φρέναρε τον ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών
CP Herbalist: Προχωρά με νέο εργοστάσιο στη Λεμεσό-Επένδυση που φέρνει επέκταση (photos)
Φόβοι αναζωπύρωσης πληθωρισμού από το υψηλό κόστος στην παγκόσμια ναυτιλία
Επιβραδύνονται οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη
Χαλλούμι: €210.000 για αναβάθμιση συστημάτων αποστολής στοιχείων διακίνησης νωπού γάλακτος
Στο μικροσκόπιο της ΕΠΑ η εξαγορά των Υπεραγορών Παπαντωνίου από την Σκλαβενίτης