Στο Γ.Ν. Λευκωσίας η 1η χιαστή μεταμόσχευση μεταξύ δύο ζευγαριών Κύπριων

Ορόσημο για τον τομέα της υγείας στην Κύπρο αποτελεί η 1η χιαστή μεταμόσχευση νεφρών μεταξύ δυο ζευγαριών Κύπριων, στην μεταμοσχευτική Κλινική «Γεώργιος Κυριακίδης» του ΓΝ Λευκωσίας, την μοναδική αδειοδοτημένη Μεταμοσχευτική Κλινική της χώρας μας.

Η χιαστή μεταμόσχευση περιλάμβανε την διενέργεια 4 συνολικά χειρουργείων όπου διενεργήθηκαν ταυτόχρονα λαπαροσκοπικές νεφρεκτομές στους δότες και ακολούθησε ταυτόχρονη μεταμόσχευση στους λήπτες.

xiastiepemvasi5

Για τις επεμβάσεις αυτές εργάστηκαν δυο χειρουργικές ομάδες από Κύπρο και Αγγλία με επικεφαλής στην πρώτη, τον χειρούργο μεταμοσχευτή Δρ Μιχάλη Παπούλα και στη δεύτερη τον Δρ Νίκο Κέσσαρη, χειρουργό μεταμοσχευτή από το Guy's Hospital, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η μετεγχειρητική πορεία δοτών και ληπτών των μοσχευμάτων είναι πολύ καλή και στην παρούσα φάση παρακολουθούνται στο ΓΝ Λευκωσίας και οι 4 συμμετέχοντες.

xiastiepemvasi2

Σημειώνεται ότι στη χιαστή μεταμόσχευση συμμετέχουν άτομα τα οποία χρήζουν μεταμόσχευσης και των οποίων πιθανοί ζώντες δότες που επιθυμούν να δωρίσουν τον ένα τους νεφρό δεν μπορούν να το πράξουν, είτε λόγω ασύμβατης ομάδας αίματος ή ασύμβατων ιστοσυμβατοτήτων. Η μέθοδος αυτή αποτελεί μια πρωτοποριακή λύση με πολύ καλά αποτελέσματα για αυτούς τους ασθενείς οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες θα ήταν δύσκολο ακόμη και ανέφικτο να προβούν σε μεταμόσχευση και αυξάνει ταυτόχρονα το ποσοστό επιτυχίας τέτοιου είδους επεμβάσεων.

xiastiepemvasi3

Ο ΟΚΥπΥ εκφράζει θερμές ευχαριστίες, βαθιά εκτίμηση και αμέριστη περηφάνια στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μεταμοσχευτικής Κλινικής, στις Συντονίστριες Μεταμόσχευσης όπως επίσης και στο λοιπό προσωπικό των τμημάτων που συμμετείχαν στην επιτυχημένη διενέργεια της 1ης χιαστή μεταμόσχευσης μεταξύ Κυπρίων και δηλώνει ότι πάντοτε θα στηρίζει έμπρακτα κάθε ενέργεια που προάγει το επιστημονικό επίπεδο του Οργανισμού και την υγεία των πολιτών ευρύτερα.

xiastiepemvasi4

Δειτε Επισης

Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά