Η οικονομική προοπτική του πρωτογενούς τομέα στην Κύπρο

Ο τομέας της γεωργίας και της κτηνοτροφίας επιδέχεται σημαντικών αλλαγών. Οι επαγγελματίες του κλάδου αναζητούν λύσεις-κλειδιά για περισσότερη ανάπτυξη μέσω επενδύσεων σε νέες μεθόδους, τεχνολογίες και πρακτικές. Την ίδια ώρα ωστόσο, υπάρχουν σε εκκρεμότητα διαχρονικές προκλήσεις οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη στις προσπάθειες επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα για μετάβαση στη νέα εποχή.

Η κορυφαία σύναξη των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα στην Κύπρο είναι γεγονός, αφού το 6ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας, Κτηνοτροφίας επιστρέφει με Μέγα Χορηγούς την Ελληνική Τράπεζα και τον Στρατηγικό Συνεργάτη Χαραλαμπίδης Κρίστης Λτδ. στο Κτήμα Κουσιουμή, Λευκωσία και για άλλη μια φορά θα εστιάσει στα σημαντικότερα ζητήματα αλλά και στα περιθώρια βελτίωσης της σημερινής κατάστασης.

Άλλωστε, ο τομέας αποτελεί έναν βασικό πυλώνα της κυπριακής οικονομίας με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, ο οποίος μπορεί να συμβάλει ακόμα περισσότερο στη Βιώσιμη και Αειφόρο Ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη μεταποιητική δραστηριότητα.

Παρουσία στο Συνέδριο για ανάδειξη της οικονομικής πτυχής, θα έχει και η Ελληνική Τράπεζα, μέσω του Επικεφαλής της Μονάδας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του τραπεζικού Ιδρύματος, Αντρέα Παπαδόπουλου.

Ο κ. Παπαδόπουλος, Συντονιστής του Συνεδρίου στη Β’ Ενότητα, θα μιλήσει, συγκεκριμένα, για την οικονομική προοπτική του πρωτογενούς τομέα στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναμένεται να θέσει επί τάπητος ζητήματα όπως το πώς επηρεάζεται ο πρωτογενής τομέας από την Πράσινη Συμφωνία, ποιες είναι οι προοπτικές του και πώς μπορούν οι κυπριακές επιχειρήσεις να επωφεληθούν καθώς και το πώς μπορούν οι τράπεζες να στηρίξουν την ανάπτυξη του τομέα.

Who is who

Ο Αντρέας Παπαδόπουλος ξεκίνησε την καριέρα του ως χημικός μηχανικός στην Unilever στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια μετέβηκε στη Γερμανία ως υπεύθυνος μιας σειράς συστατικών τροφίμων. Μετά από μια δεκαετία περίπου στη βιομηχανία τροφίμων και με ένα επιπρόσθετο πτυχίο στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων, στράφηκε προς στον τραπεζικό τομέα στην Κύπρο και εντάχθηκε στην Ελληνική Τράπεζα. Ο Ανδρέας ηγήθηκε της μονάδας Στρατηγικής του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2013 και σήμερα ηγείται της ανάπτυξης των εργασιών με επίκεντρο τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Με πτυχία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και από το Wharton Business School, ο Αντρέας συνδυάζει αναλυτικές δεξιότητες με επιχειρηματικό πνεύμα και στρατηγική σκέψη. Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την εκπαίδευση των νέων στην επιχειρηματικότητα (Junior Achievement), την κυκλική οικονομία και την προστασία των θαλασσών.

H θεματολογία

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, το οποίο θα διεξαχθεί στις 27 Ιουνίου στο Κτήμα Κουσιουμή, στη Λευκωσία, θα παρουσιαστούν επιτυχημένες περιπτώσεις κτηνοτροφικών μονάδων και πρακτικές μείωσης αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία, ενώ, θα γίνει συζήτηση για τη χρήση εναλλακτικών ζωοτροφών για βελτίωση ποιότητας του γάλακτος. Αναφορά θα γίνει, εξάλλου, στο Νέο Στρατηγικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027, στη βιώσιμη ανάπτυξη στον τομέα της κτηνοτροφίας (ευρωπαϊκή νομοθεσία, κριτήρια ESG, καλές Πρακτικές), ενώ, συζήτηση θα γίνει και σχετικά με την τοπική παραγωγή γάλακτος. Εξίσου σημαντική είναι και η επικέντρωση στη γενετική βελτίωση αιγοπροβάτων κάτι που επίσης θα αναδείξει το Συνέδριο.

Κτηνοτρόφοι θα συνομιλήσουν, ακολούθως, για την αύξηση του κόστους στις φάρμες καθώς και τους τρόπους διαχείρισης και περιορισμού του (ενέργεια, νερό, ζωοτροφές, εργατικό δυναμικό).

Η προστιθέμενη αξία σε παραδοσιακά και καινοφανή (novel) γαλακτοκομικά προϊόντα της Κύπρου είναι αναπόσπαστο μέρος της εκδήλωσης όπως επίσης και οι επιχειρήσεις Αγροδιατροφής, ένας βασικός κρίκος του νέου μοντέλου κυκλικής βιοοικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Η σημασία της προώθησης στα προϊόντα ποιότητας ΠΟΠ/ΠΓΕ θα αναλυθεί στο πλαίσιο του Συνεδρίου, που απευθύνεται προς όλους όσοι ασχολούνται με τον τομέα της γεωργίας, αγελαδοτροφίας, αιγοπροβατοτροφίας, την παραγωγή γάλακτος και την τυροκομία, καθώς και προς επαγγελματίες από άλλους συναφείς κλάδους, όπως επιχειρηματικά στελέχη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα (τομείς παραγωγής, μεταποίησης, εμπορίας και εξαγωγής προϊόντων, εφοδιασμού και υπηρεσιών), αλλά και οργανώσεις του τομέα. Απευθύνεται, επίσης, σε εκπροσώπους από κρατικούς και ημικρατικούς φορείς.

Πληροφορίες

Για το πρόγραμμα του Συνεδρίου κάντε κλικ εδώ.

Για εγγραφές κάντε κλικ εδώ.

Πληροφορίες

Μέγα Χορηγοί: Ελληνική Τράπεζα και Στρατηγικός Συνεργάτης Χαραλαμπίδης Κρίστης Λτδ

Ακαδημαϊκοί Συνεργάτες: Δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης – ΜΙΕΕΚ, Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΔΜΤΕΕΚ)

Υποστηρικτές (μέχρι στιγμής): Smyrillis Trading Co. Ltd, VitaΤrace Nutrition Ltd

Με τη στήριξη: DEMETRA: Developing Entrepreneurial skills & tools for woMEn in agriculture in Rural Areas, GAEA – Granting Access to Employment and Entrepreneurship in Agriculture for women

Υπό την αιγίδα: Ένωση Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ), Ευρωαγροτικός, Νέα Αγροτική Κίνηση, Παναγροτική Ένωση Κύπρου (ΠΕΚ), Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ), Παναγροτικός Σύνδεσμος Κύπρου

Οργανωτής: ΙΜΗ

Χορηγοί Επικοινωνίας: CBN (Cyprus Business News), περιοδικό ΙΝ Βusiness, πόρταλ REPORTER, SUPER FM

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, επικοινωνήστε με την ΙΜΗ:

Τηλέφωνο: 22505555 │ Φαξ: 22679820

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com

Ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

Δειτε Επισης

Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi - Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;