The Cyprus Gateway: Άμεσο ενδιαφέρον για κατασκευή αγωγού που να ενώνει το Ισραήλ με την Κύπρο

Ήταν «εξαιρετική επιτυχία» το εργαστήρι «The Cyprus Gateway: Natural Gas to Power and Liquefaction», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, σημειώνοντας ότι οι εκπρόσωποι των ξένων σχολίασαν το υψηλό επίπεδο των παρουσιάσεων που έγιναν από πλευράς Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) και Υπουργείου Ενέργειας.

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμη στο ΚΥΠΕ, ότι αναμένεται ότι την Τετάρτη, η εταιρεία New Med, που είναι μία εκ των εταίρων στο οικόπεδο «Αφροδίτη», και είναι ενταγμένη στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, να ανακοινώσει επίσημα την παράδοση του τροποποιημένου σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής του «Αφροδίτη». Η Κυβέρνηση, το έχει ήδη σε πρόχειρη μορφή, ανέφερε, αλλά φαίνεται ότι θα δοθεί και επίσημα.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, ξεκίνησε ήδη η μελέτη του σχεδίου για σχολιασμό από την Κυπριακή Δημοκρατία, ή απλή αποδοχή του.

Όσον αφορά στο διήμερο εργαστήρι που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και την ΕΥΚ, ο κ.  Παπαναστασίου ανέφερε ότι ήταν «εξαιρετική επιτυχία» και σε περιεχόμενο και σε επισκεψιμότητα και σε σχολιασμό από όλους τους εκπροσώπους ξένων εταιρειών, οι οποίοι, όπως είπε, είναι συνηθισμένοι σε υψηλού επιπέδου παρουσιάσεις.

«Μας έχουν πει ότι δεν ξαναείδαν τέτοιες παρουσιάσεις από πλευράς περιεχομένου από κρατικό φορέα που να έχει τόση γνώση», ανέφερε. «Αυτό δείχνει ότι η γνώση μας, στην Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου, στην προκειμένη περίπτωση, και στο Υπουργείο Ενέργειας φαίνεται ότι είναι υψηλού επιπέδου», πρόσθεσε.

Άμεσο ενδιαφέρον για κατασκευή αγωγού μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου αναφέρουν πηγές 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, υπάρχει άμεσο ενδιαφέρον για κατασκευή αγωγού που να ενώνει το Ισραήλ με την Κύπρο, ενώ υπάρχει και αέριο για να σταλεί προς την Κύπρο για άμεση χρήση για σκοπούς συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής.

Γι’ αυτό τον λόγο, αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ, αξιολογείται ως σημαντική και η επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στο Ισραήλ, μετά και την πολιτική τοποθέτηση δια στόματος του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι ενδιαφέρεται να δημιουργήσει εναλλακτική εξαγωγή μέσω Κύπρου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, ότι, με βάση και αυτή τη θέση, ο αγωγός αυτός, μιας και θα γίνει θα πρέπει να γίνει σε μεγέθη τα οποία να καλύπτουν και τις δύο περιπτώσεις, δηλαδή την ηλεκτροπαραγωγή της Κύπρου, αλλά και την υγροποίηση για σκοπούς εξαγωγής.

Για να πραγματοποιηθεί το δεύτερο αυτό στάδιο, της υγροποίησης δηλαδή, πρέπει να υπάρχει πληροφόρηση τι ποσότητες έχει κατά νου το Ισραήλ, γι΄αυτό και η επίσκεψη του Κύπριου Υπουργού στο Ισραήλ, στις 14-15 Ιουνίου,  θεωρείται πολύ σημαντική, για να συζητηθεί αυτό το θέμα ώστε να αποφασιστεί το μέγεθος του αγωγού, αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει προσδοκία να δοθεί μια προκαταρτική, πρόχειρη διακρατική συμφωνία, πρώτο για τον αγωγό φυσικού αερίου και δεύτερο, για την ηλεκτρική διασύνδεση μέσω καλωδίου, μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν αναμένεται άμεσα υπογραφή τέτοιας συμφωνίας, όπως αναφέρθηκε, αλλά τουλάχιστον θα υπάρξει συζήτηση για να διαπιστωθεί ακριβώς τι ποσότητες θα μπορούσαν να μπουν ρεαλιστικά ως δέσμευση στο Ισραήλ για αποστολή στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις
Στο 80% το ποσοστό υλοποίησης του τερματικού-Δίνει μάχη με τον χρόνο για την ευρωπαϊκή χορηγία η ΔΕΦΑ