Αντιμέτωπες με σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας επιχειρήσεις στον τουρισμό

Ο τουρισμός στην Κύπρο φαίνεται να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, καθώς μέχρι τώρα το 2023 κινείται αυξητικά, κατά 8% σε σχέση με την πολύ καλή τουριστική σεζόν του 2019.

Ωστόσο, κάποιες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ακόμη σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας με την Κυβέρνηση να καλείται να τις στηρίξει ώστε να μην κλείσουν και να οδηγηθούν πολλοί εργαζόμενοι στην ανεργία.

Αυτό καταγράφηκε στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κατά τη συζήτηση του θέματος των επιπτώσεων στην κυπριακή οικονομία λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σήμερα στο ζήτημα του τουρισμού στην παρουσία του αρμόδιου Υφυπουργού.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννη, στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, είπε πως η Κύπρος με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ δύναται να βοηθήσει τις εκείνες επιχειρήσεις που πλήττονται θανάσιμα από τις ρωσικές κυρώσεις και συνεπώς δημιουργούν ανεργία.

Είπε πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάσει πλάνο στήριξης αυτών των επιχειρήσεων και όχι κατ΄ ανάγκη με οικονομικούς πόρους. «Απαιτήσαμε από την Κυβέρνηση να ανοίξει ένα διάλογο κυρίως με τον τουριστικό τομέα, και όχι μόνο, για το πώς επηρεάζονται και να δώσει ένα πλάνο στήριξης τους», είπε.

Σημείωσε πως δεν είναι πολλές αυτές οι επιχειρήσεις, ωστόσο θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα αν αυτές οδηγηθούν σε στάση πληρωμών ή αν κλείσουν, καθώς οι πλείστες από τις επιχειρήσεις αυτές είναι στα πρόθυρα του κλεισίματος και συνεπώς θα δημιουργηθούν άνεργοι.

Ο κ. Χατζηγιάννη είπε πως ανάλογο είναι το πρόβλημα και στον τομέα των υπηρεσιών. Θεωρούμε ότι πλήττεται η κάθε επιχείρηση, το κάθε γραφείο χωριστά, υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να διαμορφώσουμε μια κατάσταση που η Κύπρος θα εξακολουθήσει να έχει ένα καλό όνομα, πρόσθεσε.

Μιλώντας εντός επιτροπής, ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής είπε πως οι επιπτώσεις στον τουρισμό διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις άμεσες με τη διακοπή της τουριστικής κίνησης από Ρωσία και Ουκρανία και τις δευτερογενείς με την αύξηση του κόστους των τουριστικών επιχειρήσεων και γενικότερα την άνοδο των τιμών.

Όπως είπε στην Κύπρο έχουμε πληγεί από τις άμεσες και τις δευτερογενείς γιατί το ποσοστό της ρωσικής αγοράς και ουκρανικής αγοράς ήταν ιδιαίτερα ψηλό, προσθέτοντας ότι το 2019 το ποσοστό των τουριστών από τις δύο αυτές αγορές έφτασαν στις 876 χιλιάδες, που ήταν το 22% των αφίξεων.

Είπε πως κάποιες επιχειρήσεις είχαν εστιάσει στη ρωσική και ουκρανική αγορά κατά 100%, και συνεπώς υπήρξε πρόβλημα από την εξάρτηση αυτή.

Ανέφερε πως πέρσι ακολουθήθηκε μια πολιτική να μην υπάρξει πολιτική στήριξη στις επιχειρήσεις και θεωρήθηκε ευκαιρία να αλλάξει το τουριστικό μίγμα κάτι το οποίο ήταν σωστό. Πρόσθεσε πως όντως υπήρξε και υπάρχει πρόβλημα ακόμη και βιωσιμότητας και για αυτό υπάρχουν κάποια σχέδια για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, όπως το σχέδιο της ψηφιακής αναβάθμισης και άλλα.

Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής είπε πως υπάρχει πολιτική βούληση για στήριξη της κάθε επιχείρησης, και πρόσθεσε πως θα κινηθεί το Υφυπουργείο και προς την ΕΕ καθώς το ένα σχέδιο που περιμένουν έγκριση από το αρμόδιο τμήμα αφορά ευρωπαϊκό κονδύλι.

Ωστόσο, ο κ. Κουμής ανέφερε πως οι αφίξεις φέτος παρουσιάζουν αύξηση 38% σε σχέση με πέρσι και σημείωσε πως από πέρσι προτιμήθηκε να μην ακολουθηθεί εξειδικευμένη στήριξη γιατί καλύπτονταν η απώλεια της ρωσικής αγοράς.

Είπε επίσης πως έγινε προσπάθεια να γίνει διασπορά του κινδύνου, και χαρακτήρισε υγιή την περσινή πολιτική που εφαρμόστηκε. Όπως είπε, ο τουρισμός φαίνεται να μένει έξω από μικροπολιτικές και πως οι αγορές για τις οποίες έγιναν επενδύσεις μεγαλώνουν σε σημαντικούς ρυθμούς.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε πως το Υφυπουργείο είναι σε άμεση και καθημερινή επικοινωνία με τις επιχειρήσεις και την αγορά, δεν εφησυχάζεται και συνεχίζει την προσπάθεια τόσο για την περαιτέρω βελτίωση της αεροπορικής σύνδεσης της Κύπρου, όσο και τη διείσδυση σε νέες αγορές.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, παρέχουμε σχέδια επιδοτήσεων για να καταστούν οι τουριστικές επιχειρήσεις ακόμη πιο ανταγωνιστικές, όπως το σχέδιο ψηφιακής αναβάθμισης, το σχέδιο επιχορήγησης για βελτίωση των υποδομών προσβασιμότητας, ενώ περιμένουμε έγκριση για εξαγγελία σχεδίου που αφορά την βελτίωση των υποδομών για υπηρεσίες ευεξίας.

Δειτε Επισης

Κώστας Κουμής: Η γαλλική αγορά μεγάλωσε τα τελευταία χρόνια για την Κύπρο
Νέο Caffè Nero στο Πάρκο Ακαδημίας: Διάλειμμα από την πόλη
Η κλιματική αλλαγή θα αλλάξει ριζικά τον τουρισμό-Οι νέες τάσεις που αναμένεται να επικρατήσουν
Πάνε για να σπάσουν το φράγμα του 2019 τα έσοδα από τον τουρισμό το 2023
Φέρνει χρήμα ο τουρισμός... Αυξημένα τα έσοδα κατά τους πρώτους επτά μήνες
Cyprus Airways: Για τεχνικούς λόγους η καθυστέρηση πτήσης από Γαλλία
Coffee Berry: Ενισχύουν το πολυδιάστατο έργο του Οργανισμού «Γκολ στη Ζωή»
Νέος πρόεδρος και μέλος στο Δ.Σ. της Cyprus Airways
Το παλιό αρχοντικό στο κέντρο της Λεμεσού που μετατράπηκε σε boutique hotel (pics)
Άσκηση στον χώρο αφίξεων του αεροδρομίου Λάρνακας-Η έκκληση προς το κοινό