Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

«Χαράτσι εκτός λογικής που δεν συμβάλλει στην παραγωγικότητα των επιχειρήσεων»

Λύση στο θέμα της επιβολή τέλους €350 ευρώ στις εταιρείες επεξεργάζεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, με στόχο μέχρι το κλείσιμο της Βουλής για το καλοκαίρι να οδηγηθεί προς ψήφιση νομοθεσία που θα προνοεί είτε πλήρη κατάργηση, είτε κλιμακωτή κατάργηση του συγκεκριμένου τέλους.

Στη σημερινή συνεδρία συζητήθηκαν πέντε προτάσεις νόμου που κατέθεσαν Βουλευτές, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε χρόνο ώστε να εντάξει την κατάργηση του τέλους στο πλαίσιο της γενικότερης φορολογικής μεταρρύθμισης που επεξεργάζεται.

Μιλώντας μετά την συνεδρία της Επιτροπή, ο Πρόεδρός της, Βουλευτής ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννη ανέφερε ότι το συγκεκριμένο τέλος που είναι απότοκο του μνημονίου και μπήκε προσωρινά θα έπρεπε κάποια στιγμή να είχε καταργηθεί, αφού αποτελεί ένα χαράτσι το οποίο δεν συμβάλει καθόλου στην παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και είναι εκτός λογικής.

Σημείωσε ότι σίγουρα το τέλος αυτό αποφέρει έσοδα για το κράτος, περίπου 45 εκατ. ευρώ, ωστόσο εξέφρασε τη θέση ότι στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης αυτό το αδικαιολόγητο τέλος θα πρέπει να αρθεί και να ακολουθηθεί μια νέα φορολογική πολιτική που με ελάχιστη αύξηση να αναπληρώσει τα έσοδα αυτά του κράτους και να βγάζει ενδεχομένως την Κύπρο από μαύρες λίστες.

Κάλεσε τη νέα κυβέρνηση να έρθει το συντομότερο δυνατό με πρόταση για να πει ποια είναι η θέση της και πώς μπορεί να αναπληρώσει αυτό το ποσό. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Επιτροπή θα κινηθεί στη βάση χρονοδιαγράμματος και ευχήθηκε πριν από το κλείσιμο της Βουλής να μπορεί να ψηφίσει την κατάργηση των 350 ευρώ.

Δειτε Επισης

Μέχρι 16 Οκτωβρίου η υποβολή δήλωσης INTRASTAT για τον Σεπτέμβριο
Πόθεν έσχες: Σε δύο εβδομάδες αναθεωρημένη πρόταση που κλείνει τα παραθυράκια
Σε χαμηλό επίπεδο 15ετίας ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Σεπτέμβριο
Τέλος Οκτωβρίου τα νέα μέτρα για την ακρίβεια-Πότε θα εφαρμοστεί η πράσινη φορολογία στα καύσιμα
Σε διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών για ελάχιστο φόρο 15% στις πολυεθνικές
Παραδίδει στην Αννίτα τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024 ο Κεραυνός
Με αναβάθμιση οικονομίας και τραπεζών, σφυρίζουν λήξη της κρίσης του 2013 οι Moody’s
Με νομοθετική ρύθμιση και σε ημικρατικούς και τοπική αυτοδιοίκηση η τηλεργασία
Παράταση ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α.
Η διπλή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από Moody’s