Το κόστος της ενέργειας που καίει και πώς θα ανακοπεί ο καλπασμός των τιμών

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και οι τιμές ενέργειας συνεχίζουν την ανιούσα πορεία με ταχύ ρυθμό, κάτι που δύσκολα μπορεί να ανακοπεί στο άμεσο διάστημα. Η κυπριακή κυβέρνηση υλοποιεί βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για αντιμετώπιση των επιπτώσεων, εφαρμόζοντας τον γενικό ενεργειακό σχεδιασμό και εστιάζοντας, την ίδια στιγμή, στη μετάβαση στη πράσινη ενέργεια.

Διαβάστε εδώ: «Συτζιά του μαύρου η ΑΗΚ»-Απολογίες Γιώργου Παπαναστασίου στους καταναλωτές

Στην πράσινη μετάβαση και τη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού με στόχο να βοηθηθούν βιομηχανία και οικονομία επικεντρώνεται τα τελευταία χρόνια η πολιτεία. Η ακρίβεια στην τιμή της ενέργειας ως αποτέλεσμα διεθνών πολιτικών ταραχών και άλλων παραγόντων συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί ένα νέο, ασταθές περιβάλλον με ντόμινο επιπτώσεων σε ποικίλους τομείς της οικονομίας.

Για το ζήτημα και το πώς επηρεάζονται οι λειτουργικές τους εργασίες από τα νέα δεδομένα στην αγορά ενέργειας μίλησαν πρωταγωνιστές του τομέα κατά το 13ο Nicosia Economic Congress, που παρουσίασαν η Παγκυπριακή Ασφαλιστική, η Hellenic Life και η ECOMMBX.

Το Συνέδριο φιλοξένησε τον Yπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργο Παπαναστασίου σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου, Πρόεδρο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), joint CEO, Tototheo Maritime Ltd και τον Γιώργο Χρυσοχό, Διευθυντή της Cyfield Group.

Η Παναγιώτου Θεοδοσίου είπε πως η ΑΗΚ κάνει τα σχέδια για το μέλλον σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, με προτεραιότητα την μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με τη στοχευμένη πράσινη μετάβαση.

«Είμαστε ήδη σε μεταβατική περίοδο και όλοι έχουν πρόσβαση στο δίκτυο της ΑΗΚ και δύο κύριες αρχές του πλαισίου είναι πως όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση με διαφάνεια και ισότητα», είπε. Σχετικά με τις προκλήσεις μίλησε για την ενεργειακή μετάβαση και το ζήτημα αποθήκευσης της ενέργειας, καθώς και τον ευρύτερο εκσυγχρονισμό του οργανισμού και την εξωστρέφειά του.

Ο Yπουργός Ενέργειας είπε πως στην προσπάθεια για αξιοποίηση πράσινης ενέργειας τοποθετήσαμε σε σημεία του δικτύου παραγωγή από ΑΠΕ, εξηγώντας τη διαδικασία. «Δεν μπορείς να απορρίπτεις δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια», σημείωσε, τονίζοντας, με τη σειρά του την ανάγκη ύπαρξης αποθηκευτικών χώρων ενέργειας.

«Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα για συμβατική παραγωγή και χρειαζόμαστε φτηνό καύσιμο», επισήμανε, λέγοντας ότι θα φέρουμε φυσικό αέριο. Στο σημείο αυτό, τόνισε πως η Κύπρος είναι ανταγωνιστική σε ό,τι αφορά τις τιμές φυσικού αερίου σε σύγκριση ακόμη και με τις ΗΠΑ. Όσο για τους ρύπους, θα μειωθούν με το φυσικό αέριο υπέδειξε ο υπουργός, τονίζοντας την ανάγκη μείωσης του κόστους για τον καταναλωτή.

Ο Γιώργος Χρυσοχός υπογράμμισε πως μέχρι σήμερα έγινε μισό δις ευρώ επενδύσεων στον τομέα παραγωγής ενέργειας στην Κύπρο. Υπάρχει αρκετό ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την εν λόγω βιομηχανία υπέδειξε στη συνέχεια, καθώς και η κατάλληλη τεχνογνωσία και όρεξη.

Ο κ. Χρυσοχός κάλεσε την πολιτεία να στηρίξει τις προσπάθειες, δημιουργώντας ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, ώστε τράπεζα και οι επενδυτές να νιώσουν ασφάλεια. Βλέπουμε καθυστέρηση του ανοίγματος αγοράς του ηλεκτρισμού σχολίασε, ακόμη, ενώ τόνισε τη σημασία ενίσχυσης του ρόλου του διαχειριστή.

Μίλησε επίσης για ανάγκη βελτίωσης του δικτύου, ώστε να προστεθούν περισσότερες ΑΠΕ.

Δειτε Επισης

7+1 business centers και οι πύργοι που προορίζονται για στέγαση επιχειρήσεων (photos)
iNicosia: Η πραγματική εικόνα της Λευκωσίας σε 3D ψηφιακή αναπαράσταση
Αβραάμ Πεκρής: Η εικόνα του ασφαλιστικού τομέα και το στίγμα πορείας της Eurolife
Κτύπημα λόρδου Χάνεϊ για το φυσικό αέριο και αποστομωτική απάντηση Παπαναστασίου
Μάχη στην Κομισιόν για τον ΦΠΑ 5%-Θα στηρίξει τον νόμο που ψήφισε η Βουλή η Κυβέρνηση
Τράπεζα Κύπρου: Ψήφος εμπιστοσύνης από τους επενδυτές στο Λονδίνο
Οι κοινοί άξονες και η επιτυχημένη συνεργασία Cablenet και Plume
Δρ Χρ. Χατζηκυπριανού: Τιμή για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο να παρουσιάζει τα IN Business Awards (vid)
Σε εξέλιξη οι επαφές του Υπουργού Ενέργειας στο Λονδίνο
AstroBank: Προς πώληση οικιστικά και αγροτικά ακίνητα