Οι απόψεις δικηγόρων και λογιστών μετά τον δεύτερο γύρο κυρώσεων από ΗΠΑ και Η.Β.

Την θέση πως μέσα από τα τελευταία πακέτα κυρώσεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου δεν επιβεβαιώθηκε η θεωρία της στοχοποίησης ή εξόντωσης της Κύπρου, εκφράζει η εκπρόσωπος Τύπου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου- πιστοποιημένη ειδικός στις ρωσικές κυρώσεις (CRMS-RS)-, Τζώρτζια Κωνσταντίνου- Παναγιώτου.

Την ίδια ώρα, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου(ΣΕΛΚ), Κυριάκος Ιορδάνου, εκτιμά πως με την μη συμπερίληψη στις τελευταίες ανακοινώσεις της περασμένης Παρασκευής νέων ονομάτων φυσικών προσώπων και εταιρειών παροχής υπηρεσιών από την Κύπρο, ενδεχομένως να μας δίδεται ένα παράθυρο ευκαιρίας να προβούμε σε εκείνες τις ενέργειες για διασφαλιστεί ότι οι κίνδυνοι από τυχόν νέες περιπέτειες θα είναι περιορισμένοι και καλύτερα διαχειρίσιμοι.

Τζώρτζια Κωνσταντίνου- Παναγιώτου: Μηδενική κάλυψη

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο InBusinessNews, η Τζώρτζια Κωνσταντίνου- Παναγιώτου κάλεσε τους δικηγόρους να συνεχίσουν να συμμορφώνονται με επαγγελματισμό, τονίζοντας πως η μη συμμόρφωση, βάζει την ίδια τη χώρα σε περιπέτειες.

«Ενόσω ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, οι δυτικές κυρώσεις εντείνονται, καλούμε τους δικηγόρους να συνεχίσουν να συμμορφώνονται με επαγγελματισμό. Ούτε ο εφησυχασμός ούτε και ο πανικός είναι καλοί σύμβουλοι. Η μη συμμόρφωση, βάζει την ίδια τη χώρα σε περιπέτειες», διαμήνυσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΔΣ.

Υπενθυμίζοντας εγκύκλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, τον Μάρτιο του 2022, όπου τονιζόταν πως παρόλο που δεν είναι νομικά δεσμευτικές οι αγγλοαμερικανικές κυρώσεις, εντούτοις πρέπει να συνυπολογίζονται, η Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου υπέδειξε πως στα πρόσφατα πακέτα συμπεριλήφθηκαν αγγλικές, μαλτέζικες, ολλανδέζικες οντότητες.

«Και τρεις κυπριακές, ξένων όμως συμφερόντων. Δεν επιβεβαιώθηκε η θεωρία της στοχοποίησης ή εξόντωσης της Κύπρου», επισήμανε, για να υπογραμμίσει ότι αν υπάρχουν στοιχεία εναντίον Κυπρίων, δεν σημαίνει πως θα μείνουν στο συρτάρι επειδή δεν υπήρχε συμπερίληψή τους στις πρόσφατες κυρώσεις.

«Διαχρονική θέση του ΠΔΣ είναι η μηδενική ανοχή σε παραβάτες και συμφωνούμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως δεν πρέπει να δοθεί κάλυψη σε κανένα, δεν θα θυσιάσουμε τον τομέα των υπηρεσιών για το χατίρι κανενός. Απευθύνουμε έκκληση στην κυβέρνηση να ηγηθεί άμεσα της κατάστασης με πλάνο, αποφάσεις και ενέργειες», κατέληξε η κ. Κωνσταντίνου- Παναγιώτου.

Κ. Ιορδάνου: Άλλαξε ο οικονομικός ορίζοντας

«Οι τελευταίες βδομάδες και, ειδικότερα, μετά την συμπερίληψη φυσικών και νομικών προσώπων από την Κύπρο σε λίστες κυρώσεων τρίτων χωρών (όπως οι ΗΠΑ και το Η.Β.), έχουν αλλάξει τον οικονομικό ορίζοντα της χώρα, θέτοντας την Κύπρο σε δύσκολη θέση», επισήμανε με τη σειρά του στο InBusinessNews ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου(ΣΕΛΚ), Κυριάκος Ιορδάνου.

Για να υπογραμμίσει πως η μη συμπερίληψη στις τελευταίες ανακοινώσεις της περασμένης Παρασκευής νέων ονομάτων φυσικών προσώπων και εταιρειών παροχής υπηρεσιών από την Κύπρο αποτελεί θετική εξέλιξη.

«Ενδεχομένως όμως», σημείωσε ο κ. Ιορδάνου, «έτσι να μας δίδεται ένα παράθυρο ευκαιρίας να προβούμε σε εκείνες τις ενέργειες για διασφαλιστεί ότι οι κίνδυνοι από τυχόν νέες περιπέτειες θα είναι περιορισμένοι και καλύτερα διαχειρίσιμοι».

«Ως εκ τούτου», κατέληξε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΛΚ, «χωρίς να υπάρχει εφησυχασμός και επανάπαυση, θα πρέπει να ρυθμίσουμε τις εκκρεμότητές μας, μέσω καλύτερου συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ του κράτους και των εποπτικών αρχών, και πιο ξεκάθαρης καθοδήγησης για το εγγύς τουλάχιστον μέλλον».

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους