Ικανοποίηση ΥΠΟΙΚ για την αναβάθμιση της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το Υπουργείο Οικονομικών χαιρετίζει την αναβάθμιση της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πιο υψηλή κατηγορία, στη δέσμη μέτρων που εξέδωσε σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

«Η Κυβέρνηση χαιρετίζει το γεγονός ότι η δέσμη μέτρων που εξέδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, η οποία μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τις αποφάσεις της σχετικά με τη διαδικασία μακροοικονομικών ανισορροπιών αναβαθμίζει την Κύπρο σε πιο ψηλή κατηγορία», σημειώνει.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, η Κύπρος πλέον κατατάσσεται στην κατηγορία «ύπαρξης μακροοικονομικών ανισορροπιών» σε σχέση με την κατηγορία «υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών» που βρισκόταν το 2022.

Διαβάστε εδώ: Μεταρρυθμίσεις και πράσινη μετάβαση το συντομότερο εισηγείται η Κομισιόν για Κύπρο

«Θεωρούμε ακόμη θετικό το γεγονός ότι η ΕΕ διαπιστώνει σημαντική μείωση των ποσοστών των μη εξυπηρετούμενων δάνειων, ενώ προβλέπει ότι η μείωση θα συνεχιστεί», αναφέρει.

Θετικό θεωρείται επίσης το γεγονός ότι η ΕΕ καταγράφει ότι, το ιδιωτικό χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα συνεχίσει να μειώνεται, υποστηριζόμενο τόσο από την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, όσο και από την απομόχλευση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Επίσης σημειώνει πως καταγράφεται ότι, το δημόσιο χρέος μειώνεται σταθερά και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το 2023 και το 2024.

Για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών η ΕΕ αναφέρει ότι διευρύνθηκε το 2022, κι αυτό πάρα την ανάκαμψη του τουρισμού, αποδίδοντας το στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση καθώς και τις ψηλές τιμές των ενεργειακών προϊόντων.

Το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει με ικανοποίηση το γεγονός ότι, σύμφωνα με την Επιτροπή σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των δεικτών διαδραμάτισαν τα διάφορα μέτρα που εφαρμόζονται στα πλαίσια του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως μέτρα για ανάπτυξη της οικονομίας, στήριξης των εξαγωγών και μετριασμό της υπερβολικής εξάρτησης από τις εισαγωγές πετρελαίου.

Επίσης, αναφέρει, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η λήξη της αναστολής των εκποιήσεων αποτελεί θετικό στοιχείο, αφού αναμένεται να ενθαρρύνει τους δανειολήπτες να συμμετάσχουν σε αναδιαρθρώσεις των δανείων τους, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και απελευθερώνοντας πόρους για διεύρυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η Κυβέρνηση, καταλήγει η ανακοίνωση, θα συνεχίσει την προώθηση μέτρων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης, διασφαλίζοντας την μακροοικονομική σταθερότητα και βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

Δειτε Επισης

Πράσινο από Επιτροπή Οικονομικών σε σειρά αιτημάτων για αποδέσμευση κονδυλίων
Κ. Ηροδότου: Η ανησυχητική πραγματικότητα και η ανάγκη ενίσχυσης του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού
ΔΝΤ: Ανθεκτική σε πολλαπλούς δυσμενείς κραδασμούς η κυπριακή οικονομία-Οι βασικές συστάσεις πολιτικής
Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις