Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Το... φάρμακο για βελτίωση της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην Κύπρο

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την αγορά φαρμάκων στην Κύπρο φιλοξένησε το 6ο Cyprus HealthCare Conference 2023, που παρουσίασε η Remedica.

Εκπρόσωποι φορέων του τομέα της αγοράς φαρμάκων συζήτησαν τις διαδικασίες για την αδειοδότηση και εμπορία φαρμάκων, τις ελλείψεις που παρατηρούνται στην κυπριακή αγορά ανά τακτά χρονικά διαστήματα και πώς επηρεάζεται η εφοδιαστική αλυσίδα.

Μέλη του πάνελ ήταν ο Γιώργος Λυμπουρής, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών (ΣΦΕΚ) και Διευθύνων Σύμβουλος της Novagem Limited, και ο Κυριάκος Μικέλλης, Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ).

Ο Γιώργος Λυμπουρής είπε πως στο τέλος της ημέρας ο σκοπός του φαρμάκου είναι να εξυπηρετεί τις ανάγκες του ασθενούς την ώρα που το χρειάζεται. Άρα, ο γιατρός πρέπει να έχει τις επιλογές έγκαιρα, σχολίασε, για να τονίσει την ανάγκη για διαφανή και συγκεκριμένα πρωτόκολλα και να έχουμε την επιλογή.

«Αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε λύσει, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», υπογράμμισε.

Για τις ελλείψεις φαρμάκων, ο κ. Λυμπουρής είπε πως πράγματι το πρόβλημα υφίσταται, όμως η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε σύγκριση με το παρελθόν. Όπως ανέφερε, σήμερα ο ΟΑΥ έχει στον κατάλογο του 2097 προϊόντα, εκ των οποίων τα 40 ήταν ελλειπτικά, δείχνοντας ότι η κατάσταση δεν είναι δραματική και πως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. «Περάσαμε δύσκολα τους προηγούμενους μήνες, όπως και άλλες χώρες», επισήμανε ωστόσο.

Ο Κυριάκος Μικέλλης, είπε νωρίτερα ότι κατά την άποψή του «πάσχουμε στον έλεγχο και την εποπτεία, οπότε οι αρμόδιοι, η νέα διακυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Υγείας, θα πρέπει να εγκύψουν σε αυτά τα δύο θέματα που αφορούν στο ΓεΣΥ. Σχετικά με τα φάρμακα, ανέφερε ότι τα πάμε καλά, αν και χρειάζονται βελτιώσεις.

Συγκεκριμένα, για το θέμα σημείωσε: «Η φαρμακευτική βιομηχανία, τοπική ή πολυεθνική, έχει συμφωνήσει σε σημαντικές εκπτώσεις που αγγίζουν τα 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Μετά την ωρίμανση του Συστήματος Υγείας ευχή είναι να τεθούν και να εφαρμοστούν τα όσα συμφωνήθηκαν στην αρχή και προβλέπονται από τη νομοθεσία, έτσι ώστε ο ασθενής να έχει πρόσβαση στο φάρμακο όταν το χρειάζεται», κατέληξε.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Ανδρέας Π. Χατζηπαναγής, Cyprus sales head, Remedica.

Δειτε Επισης

Σε τροχία απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου