Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Cyprus Seeds: Όταν οι σπόροι της έρευνας και της καινοτομίας αποδίδουν καρπούς

Η σημασία της καινοτόμου έρευνας που παράγεται σε ακαδημαϊκά ιδρύματα από ερευνητικές ομάδες, όπως και η μεταφορά της στην οικονομία, την κοινωνία και την αγορά, έχει αναγνωριστεί εμπράκτως, σε χώρες του εξωτερικού, εδώ και δεκαετίες. Άλλωστε, τόσο η έρευνα όσο και η καινοτομία, αποτελούν ζωτικά συστατικά για την πρόοδο μιας κοινωνίας, την ενίσχυση της οικονομίας της γνώσης και την καταπολέμηση κοινωνικών και άλλων σημαντικών ζητημάτων που αναδύονται στο χρόνο.

Ενδεικτικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του προγράμματος HORIZON EUROPE, επενδύει κονδύλι ύψους €95,5 δις για προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας την περίοδο 2021-2027, ενώ τα πλείστα ακαδημαϊκά ιδρύματα στις ΗΠΑ και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αντλούν σημαντικά ποσά για επενδύσεις στην έρευνα, από το κράτος, διάφορους οργανισμούς και ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως η Google, η Samsung και η Microsoft, έχουν στρέψει εδώ και χρόνια την προσοχή τους επενδύοντας σε αυτό τον τομέα, καθώς αναγνωρίζουν πως με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο έχουν πρόσβαση σε μια δεξαμενή αριστείας σε ό,τι αφορά το εργατικό και το επιστημονικό προσωπικό, αλλά ταυτόχρονα πρωτοπορούν ανοίγοντας νέους δρόμους για το μέλλον, σε επίπεδο προϊόντων και παρεχόμενων υπηρεσιών. Τα πλείστα ακαδημαϊκά ιδρύματα, τόσο διεθνώς όσο και εντός Κύπρου, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση της έρευνας, θεωρώντας την βασικό συστατικό της προόδου τους, τόσο σε επίπεδο ακαδημαϊκού προσωπικού όσο και σε επίπεδο φοιτητών, σε όλες τις βαθμίδες φοίτησης.

Φέρνει καρπούς το Cyprus Seeds

Στην Κύπρο, τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και από πλευράς ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και άλλων φορέων, γίνεται τα τελευταία χρόνια προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης και στήριξης του τομέα της εμπορευματοποίησης της ακαδημαϊκής έρευνας. Ωστόσο, προκειμένου να μπορέσει να ανθίσει και να αποδώσει καρπούς η ακαδημαϊκή έρευνα, χρειάζεται επένδυση και διάθεση σημαντικών κονδυλίων προς αυτή την κατεύθυνση. Η ιδιωτική πρωτοβουλία Cyprus Seeds, διέγνωσε εγκαίρως την ανάγκη για αξιοποίηση-εμπορευματοποίηση της καινοτόμου έρευνας που διεξάγεται στα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Κύπρου και για κινητοποίηση ιδιωτικών και κρατικών κεφαλαίων προς υποστήριξη της καινοτόμου έρευνας και της επιχειρηματικότητας. Έχοντας αναπτύξει έντονη δράση τα τελευταία πέντε χρόνια, το Cyprus Seeds, δίνει την ευκαιρία σε ερευνητικές ομάδες και ακαδημαϊκά ιδρύματα να εξελίξουν την έρευνά τους, να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες και να διεισδύσουν στη διεθνή αγορά, δίνοντας λύσεις σε παγκόσμιες προκλήσεις μέσα από σημαντικές συμπράξεις διεθνούς εμβέλειας και κύρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους συνεργάτες του Cyprus Seeds, συγκαταλέγονται και κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα στον τομέα της προώθησης της καινοτομίας και της έρευνας, όπως το MIT Deshpande Center for Technological Innovation και το ΤUFTS University.

Το οικοσύστημα επιστημονικής καινοτομίας στην Κύπρο άρχισε δειλά δειλά να ανθεί και να αποδίδει καρπούς, καθώς ήδη τρεις ερευνητικές ομάδες, οι οποίες έτυχαν στήριξης από το Cyprus Seeds, δημιούργησαν τις δικές τους νεοφυείς επιχειρήσεις. Οι δύο προέρχονται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Πρόκειται για την GYNETRONIX LTD, η οποία έχει δημιουργήσει μια καινοτόμο ιατρική συσκευή η οποία παρέχει μια πιο απλή, αποτελεσματική και ανώδυνη μέθοδο τεκνοποίησης, για ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, και την IQ3SOLAR LTD, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας η οποία αναπτύσσει μια πλατφόρμα για παρακολούθηση της απόδοσης των φωτοβολταϊκών πάρκων που όχι μόνο θα εξοικονομήσει ενέργεια και χρήματα, αλλά θα συνεισφέρει και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η τρίτη προέρχεται από το Ινστιτούτο Κύπρου. Πρόκειται για την ARTES, η οποία προσφέρει μια ολοκληρωμένη σειρά υπηρεσιών για την ακριβή περιγραφή και αυθεντικοποίηση έργων τέχνης, με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίησή τους και την βελτιστοποίηση στη διαχείρισή τους. Πέραν όμως των νεοφυών αυτών επιχειρήσεων, το Cyprus Seeds στήριξε και ομάδες, όπως η Gene του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, η οποία έχει υπογράψει συμφωνία παραχώρησης άδειας εκμετάλλευσης με αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες. Στόχος της, η ανάπτυξη γενετικών θεραπειών για διαφορετικούς τύπους απομυελινωτικών νευροπαθειών.

Η αναγκαία ώθηση

Η υποστήριξη και ενδυνάμωση της έρευνας και της καινοτομίας, μέσω του Cyprus Seeds, προσέλκυσε από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον σημαντικών οικονομικών φορέων, όπως η Eurobank Κύπρου, η οποία στηρίζει το Πρόγραμμα για πέμπτη συνεχή χρονιά. Η συνεργασία διευρύνθηκε ακόμα περισσότερο τον τελευταίο χρόνο, μέσα από τη σύμπραξη με το εκκολαπτήριο/επιταχυντή Egg enter-go-grow, το οποίο στηρίζεται από την Eurobank Ελλάδος εδώ και 10 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητικές ομάδες IoTShield, ARTES και SOLEX (μετέπειτα IQ3SOLAR LTD), που αναδύθηκαν από το Cyprus Seeds, και συστήθηκαν ως εταιρίες, τυγχάνουν πλέον στήριξης από το Egg.

Σημειώνεται ότι η συνεργασία μεταξύ του Egg και του Cyprus Seeds είναι τεράστιας σημασίας για τον τόπο μας γιατί έχει σκοπό να υποστηρίζει τις startups που απορρέουν από το Πρόγραμμα του Cyprus Seeds στην άντληση ξένων επενδύσεων, καθώς και στην προσέλκυση πίσω στον τόπος μας των Κύπριων που ενδιαφέρονται να εργαστούν σε Κυπριακές καινοτόμες εταιρίες. Ως εκ τούτου, τόσο το Egg όσο και το Cyprus Seeds, που υποστηρίζονται από τη Eurobank, συμβάλλουν στο slow down the brain drain.

Σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια του Cyprus Seeds, κ. Μαρία Μαρκίδου Γεωργιάδου, «οι προοπτικές προδιαγράφονται ιδιαίτερα ευοίωνες στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας τα επόμενα χρόνια. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να δοθεί ακόμα περισσότερη έμφαση στον τομέα αυτό, τόσο από πλευράς πολιτείας όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, με γνώμονα την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική αξιοποίηση, για την ευημερία και την πρόοδο της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας, ευρύτερα».

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου