Powered by

S&P: Αναβάθμισε τις προοπτικές του ελληνικού αξιόχρεου σε θετικές

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα BB+ και αναβάθμισε τις προοπτικές του σε θετικές από σταθερές.

Ο S&P αναφέρει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η  οικονομική ανθεκτικότητα της Ελλάδας καθώς και η στήριξη από την EE έχουν βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

«Μετά την ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην ΕΕ το 2022, το πρωτογενές ισοζύγιο της Ελλάδας έγινε ξανά πλεονασματικό και αναμένουμε περαιτέρω δημοσιονομικές βελτιώσεις τα επόμενα χρόνια», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Οι επενδύσεις αυξήθηκαν στο 21% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, αυξημένες κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία. «Αναμένουμε η τάση αυτή να συνεχισθεί, εδραιωμένη στα 30,5 δισ. ευρώ πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που είναι διαθέσιμοι για την Ελλάδα... Έτσι, αναθεωρήσαμε το outlook για την Ελλάδα σε θετικό από σταθερό, επιβεβαιώνοντας το rating BB+/B», σημειώνει ο οίκος.

Εξάλλου, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η κίνηση της S&P καταδεικνύει τη δραστική βελτίωση της αξιοπιστίας και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε ότι η S&P γίνεται ο δεύτερος διεθνής οίκος αξιολόγησης, που μέσα στο 2023, τοποθετεί τη χώρα μισό, μόλις, "σκαλοπάτι" πριν την επενδυτική βαθμίδα.

«Επιβεβαιώνει, επίσης, ότι αν συνεχιστεί η τρέχουσα συνετή και αποτελεσματική οικονομική πολιτική, ο μεγάλος εθνικός στόχος για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, είναι απολύτως εφικτός και ρεαλιστικός», αναφέρει σε δήλωση του ο κ. Σταϊκούρας.

«Πρόκειται για ακόμη μια πολύ θετική εξέλιξη, που ακολουθεί τις 12 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 4 περίπου χρόνια, παρά τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις», ανέφερε.

Εξέλιξη, πρόσθεσε, που αποτελεί καρπό - και, ταυτοχρόνως, πιστοποίηση - της υπεύθυνης, αποτελεσματικής και κοινωνικά δίκαιης οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, της διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, της διατήρησης των ταμειακών διαθεσίμων σε ασφαλή επίπεδα και της υλοποίησης ουσιαστικών διαρθρωτικών αλλαγών που οδηγούν τη χώρα μπροστά.

Έρχεται δε, σε συνέχεια, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, των επίσημων στατιστικών στοιχείων, που ανακοινώθηκαν σήμερα και επιβεβαιώνουν, ότι η Ελλάδα πέτυχε την μεγαλύτερη - πανευρωπαϊκά - δημοσιονομική βελτίωση το 2022, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «το προηγούμενο έτος η χώρα μας κατάφερε να μηδενίσει το πρωτογενές έλλειμμα, καταγράφοντας μάλιστα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, να αυξήσει το ΑΕΠ της κατά 26 δισ. ευρώ και να μειώσει το δημόσιο χρέος της κατά 23% του ΑΕΠ».

«Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Στα ύψη η επιβατική κίνηση τον Μάιο στο Ελευθέριος Βενιζέλος
Χρηματιστήριο Αθηνών: Υψηλά κέρδη 12,31% τον Μάιο
Σε νέα υψηλά εννέα ετών το Χρηματιστήριο Αθηνών
Ελλάδα: Αύξηση 6,1% στον τζίρο του εμπορίου χονδρικής τον Μάρτιο
Ταξιδεύοντας στην Πρέβεζα, από τα κάστρα στο Μονολίθι, ούζο και κανέλα
Ελλάδα: Λουκέτο για τα Kitchen Lab του Άκη Πετρετζίκη
Moody’s: Πιστωτικά θετική μια επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας
DBRS: Θετική για πιστοληπτική αξιολόγηση Ελλάδας η απόλυτη πλειοψηφία ΝΔ
Ελλάδα: Θετική υποδοχή του εκλογικού αποτελέσματος από την αγορά ομολόγων
Αίτημα Ελλάδας για €1,72 δισ. στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης